28 Юли, 2006 00:00 1 362 0

Община Ветрино търси инвеститори

  • вълчи-
  • община-
  • общината-
  • които-
  • местността-
  • инфраструктура-
  • декара-
  • купувач-
  • бивши-
  • търси-
  • сгради-
  • вълчи дол-
  • община вълчи-
  • дол търси купувач
Осем на брой са сградите общинска собственост в община Вълчи дол, обявени за продажба. Повечето от тях са бивши училища, които бяха закрити заради липсата на деца в тези населени места", посочи Маргарита Георгиева, началник-отдел "Собственост и стопанство" в община Вълчи дол. Помещенията се продават заедно с прилежащите към тях парцели. Най-големият парцел и сграда се намира в село Караманите. Площта на терена, определен за продан, е 7030 квадратни метра, като постройката е 657 квадрата. Община Вълчи дол търси купувач на осемте сгради след решение на общинския съвет съгласно процедура по Закона за обществените поръчки. Повечето бивши училища са с лоша инфраструктура. Пазарната цена на къщите във Вълчи дол е между 320 и 350 евро на квадратен метър. Цената е наполовина по-ниска, когато става дума да сгради, които имат нужда от ремонт.

,Купувач се търси и за 14 на брой стопански дворове. Собственик на земята е държавният поземлен фонд, а на сградите са на ликвидационни съвети. Единствено Вълчи дол продава два парцела, всички останали населени места в общината предлагат за продан по един. Най-големият терен земеделска земя, който се търгува в момента, е между село Генерал Киселово и с. Оборище 194 декара мера. В момента продажната цена за такъв имот е около 200 лева на декар. В селата Щипско, Войводино и Метличина се продават бивши овощни градини с големина от 19 до 84 декара. Кметството във Вълчи дол търси купувач за сравнително малък парцел от 17 декара, който граничи с терени в регулация. Като цяло основният проблем на предлаганите за инвестиране сгради и площи е липсата на изградена инфраструктура. Това е причината и цените в тази община да бъдат значително по- ниски. Почвата в землището на община Вълчи дол е черноземна с двете си разновидности - карбонатни и силно излужени. Тези й качества са добра предпоставка за развитие на селскостопанска дейност. Предимство на общината е и красивата природа на Лудогорието и същинска Добруджа, чистата околна среда и благоприятното географско положение. Това я прави и подходяща за развиване на селски туризъм. На територията на Вълчи дол има няколко природни обекта - ски писта, две екопътеки в местността Кошу баир и екопътека в местността Клюнка, които се ползват от месното население и гостите на града.

Ски пистата е най-атрактивното спортно туристическо съоръжение на територията на общината. Тя се намира в местността Кошубаир на 1 км от Вълчи дол и е с дължина 250 м, има ски влек и през зимния сезон е привлекателно място за скиори и сноубордисти от цяла Североизточна България. Съоръжението се нуждае от удължаване, подравняване, рехабилитация и възстановяване на прилежащата туристическа инфраструктура. В изградената зона за отдих се създава възможност за съпътстващ развлекателен бизнес, което може да генерира доходи за местните общности.

В общината има ресурс за развитие на спортен риболов, след влагане на инвестиции за изграждане на съоръжения и благоустрояване на терените в непосредствена близост на концесионираните микроязовири и язовир "Генерал Киселово", които са зарибени и се ползват за любителски риболов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА