Last news in Fakti

1 Септември, 2006 00:00 656 0

Искат рекордни 5 млрд. USD за два жилищни комплекса

  • компанията-
  • комплексите-
  • жилищни-
  • апартамент-
  • авеню-
  • двата-
  • комплекса-
  • манхатън-
  • сделката-
  • хил usd-
  • жилищни комплекса-
  • двата жилищни комплекса
,Metropolitan Life, една от най-големите застрахователни компании в Северна Америка, обявява за продан Stuyvesant Town и Peter Cooper Village, двата съседни жилищни комплекса в престижния квартал на Ню Йорк - Манхатън.

Желаната продажна цена, посочена от компанията, която преди 60 години построи тези жилища с помощта на правителството, е 5 млрд. USD. Това превръща сделката в най-крупната като мащаб в съвременната история на пазара на недвижими имоти в Северна Америка. Общата площ на комплексите, разположени по легендарното 5-о Авеню, е 80 акра.

Това е почти колкото най-големия жилищен комплекс в САЩ - Co-op City, намиращ се в съседния квартал Бронкс. Двата жилищни комплекса се състоят от 110 сгради, 11 хил. апартамента, разположени на 10 пресечки.


Търгът

Застрахователният концерн обяви намерението си още през юли тази година, но едва миналата седмица бяха направени решителните стъпки по организирането на търга. Очаква се той да бъде доста оспорван.


Купувачите

Интерес към предлаганата собственост са заявили големи нюйоркски фамилии в бизнеса с недвижимо имущество, пенсионни фондове, международни инвестиционни банки и инвеститори от Дубай. Компанията си запазва правото да прекрати търга, ако офертите не я удовлетворяват, но запознати с актуалната пазарна ситуация смятат, че няма опасност да се стигне дотам.


Последствията

Очаква се сделката значително да промени живота на много от 25-те хиляди жители на комплексите. Понастоящем там 2/3 от апартаментите са отдадени под наем срещу половината от пазарната цена на този вид услуга в САЩ. Това заварено положение едва ли ще задоволи бъдещите собственици на комплексите, които ще пратят приблизително 450 хил. USD за апартамент.

По-вероятно е да се възползват от стратегическото местоположение на новата си придобивка и да я превърнат в машина за пари. Някои специалисти смятат, че тази продажба ще предизвика поредната миграция на жители със среден социален статут, принудени от постоянно увеличаващите се наеми да си търсят по-евтини жилищни райони. Подобни явления се наблюдават все по-често в Ню Йорк и по-специално в Манхатън.


Жителите

Ще е жалко, ако обликът на комплексите се промени. Манхатън е дом на хора на изкуството, формиращи творческия дух, с който е известна Голямата ябълка.


Загуба

Не бива да ги губим, споделя Сузане Васерман, историк и филмов деец от Ню Йорк. За нейно съжаление по данни на заети със сделката служители компанията вече прекратява деловите си взаимоотношения с наемателите на краткосрочни договори.


Аспекти

Финансови параметри
- Преди няколко години Metropolitan Life е инвестирала около 300 млн. USD в обновяване на кварталите.
- Компанията ще иска 2 хил. USD месечен наем за апартамент.
- Понастоящем много наематели в двата жилищни комплекса плащат по 1.7 хил. USD на месец за апартамент с две спални.
- Компанията MetLife наскоро продаде небостъргача си на Медисън Авеню и бившата сграда на PanAm на Парк Авеню за 2.6 млрд. USD.
- Концернът разполага с други обекти по света на обща стойност 40 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА