Last news in Fakti

9 Октомври, 2006 00:00 444 0

Парцелите в Букурещ по-скъпи със 75% от началото на годината

  • парцелите-
  • проекти-
  • квадратен-
  • метър-
  • между-
  • цената-
  • града-
  • парцели-
  • квадратен метър
Средната цена на парцелите в столицата на Румъния са регистрирали ръст от 75% от началото на годината поради значителния интерес от страна на чуждестранни инвеститори, желаещи да закупят земя за реализирането на жилищни, индустриални и търговски проекти. Цената варира в зависимост от местоположението на парцелите и конкретният интерес към тях.

В индустриалните зони цените на парцелите се движат между 200 и 600 евро за квадратен метър, докато в луксозните жилищни квартали квадратен метър земя се продава за между 1 500 и 2 500 евро, сочи доклад на агенцията за недвижими имоти CB Richard Ellis.

В същото време предлагането на парцели в града остава относително ниско на фона на нежеланието на голяма част от собствениците да продават на текущите цени, както и в резултат на отчуждаване на собственост за реализиране на инфраструктурни проекти.

Специалистите прогнозират този тренд да се запази през следващите 12-18 месеца и търсенето на парцели да продължи да изпреварва значително предлагането, което най-вероятно ще доведе до по-нататъшно повишение на цените на земята.

Според анализатори от агенции за недвижими имоти ръстът в цената на земята в много от покрайнините на града са спекулативни и необосновани и са резултат от очакванията за реализиране на инвестиционни проекти през следващите години или на очаквания за инфраструктурни проекти.

Изследването на CB Richard Ellis сочи още, че от площта на земеделската земя в околностите на града, която възлиза на 855 хектара, е намаляла и над 650 хектара са били използвана за индустриални проекти през последните пет години.

За разлика от Букурещ обаче цената на парцелите в централните части на останалите големи градове в Румъния е значително по-ниска, като те са близо 10 пъти по-евтини.

Например в Орадеа – град, разположен северозападно от Букурещ, парцели в централната градска зона могат да бъдат закупени на цена между 150 и 220 евро за квадратен метър. В Баку пък цената на парцелите в централните зони варира между 130 и 350 евро за квадратен метър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА