27 Октомври, 2006 00:00 481 0

Подходящи са парцели до 200 EUR/кв. м от разгърнатата площ

  • трябва-
  • терен-
  • сградата-
  • разгърнатата застроена площ
О ферти за продажба на парцели за милиони евро се срещат често на пазара. Единици обаче са реализираните сделки, при които цената на терена, калкулирана в квадратен метър от разгърнатата застроена площ на сградата, надвишава 200 EUR.

Като пример за висока цена може да се посочи предлаган терен до новостроящата се метростанция на бул. Драган Цанков в София. Земята е с площ от 860 кв. м, а исканата за нея цена - 4 000 000 EUR. Теренът позволява застрояване от малко над 7000 кв. м. Това означава, че цената на парцела, калкулирана на кв. метър от разгърнатата застроена площ на сградата, надхвърля 550 ЕUR. Тази цена все още се приема за твърде висока, тъй като при качествено строителство и управление на подобен проект той ще се изплати за повече от 12 години.

Другият важен фактор при избор на терен е местоположението. Тук обаче трябва да имаме предвид, че нивата на наемите при офис площите вече се ръководят повече от качеството, отколкото от мястото, стига то да е съобразено с изискванията за бърз достъп и популярност на локацията. Когато се определя максималната цена, която един инвеститор може да си позволи да плати за терен, трябва да се вземе предвид и че луксозните сгради имат поне две нива подземни гаражи. Вложението в тези площи е доста високо, а те не се продават или отдават под наем, не носят печалба. Тоест разходите за тях трябва да бъдат избити от отдаваните под наем помещения в сградата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА