Last news in Fakti

10 Ноември, 2006 00:00 749 0

Испанската "Риофиса" обяви втория си мегапроект у нас

  • компанията-
  • трябва-
  • софия-
  • които-
  • обяви-
  • пловдив-
  • румъния-
  • фадеса-
  • други-
  • българия-
  • строителството-
  • проект-
  • търговски-
  • риофиса-
  • площи-
  • започне-
  • млн евро-
  • зад централна гара
Испанската "Риофиса" обяви втория си проект в България. Този път локацията е Пловдив, а стойността на комплекса, който ще се строи - 215 млн. евро. През септември испанците дебютираха на българския пазар, като заявиха, че ще реализират огромен проект за 335 млн. евро зад Централна гара в София.

Намеренията на компанията за Пловдив отново са за развлекателно-търговски център с разгъната застроена площ от 90 хил. кв.м, от които 70 хил. ще се дават под наем. Компанията очаква само от отдаване на търговските площи да получава годишен доход от 20 млн. евро. Молът предвижда и 2600 паркоместа. Освен търговски център проектът включва хотел, офиси и жилищна зона. Последните три части ще се разгънат върху 140 хил. кв.м застроена площ.

Мегакомплексът ще се намира в централната част на града, но от "Риофиса" не уточняват точната локация. Причината е, че за купуването на терена е сключен само предварителен договор и продавачът иска местоположението да бъде запазено в тайна, обясни адвокатът на испанските инвеститори Петър Таков от "Лендуел". По неговите думи сделката се очаква да бъде изповядана към края на годината или в началото на следващата. Управителят на агенцията за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев потвърди, че в централен Пловдив се продава терен от порядъка на 25 дка на цена 300 евро на квадрат. Той обаче не посочи точната локация, тъй като за земята се водели преговори. Все пак "Риофиса" обяви, че строителството ще започне догодина, като първият етап трябва да бъде готов още през 2009 г.

Това е четвъртият международен проект на компанията след два в Румъния (Брашов и Тимишоара), където играят с Йон Цириак, и този в София. Строителството на последния трябва да започне преди проекта в Пловдив, но не можем да уточним кога, каза офис-мениджърът на "Риофиса България" Мартина Александрова. По план комплексът зад Централна гара трябва да е готов през 2010 г. Проектите на компанията в България и Румъния са с обща площ около 750 хил. квадрата, от които 2/3 ще бъдат отдавани под наем.

Междувременно и друга испанска компания, "Фадеса" (Fadesa) обяви, че ще реализира комплекс за 23 млн. евро в София. Той ще съчетава високо жилищно строителство, търговски и офис площи. Според съобщението на компанията тя вече е закупила терена в южната част на града. Големината му е близо 14 декара. Върху него ще се издигнат 36.8 хил. кв.м площ, от които 24 хил. квадрата ще са жилища, а останалите - офиси и магазини. Проектът е предназначен за клиенти над средната класа. Строителството трябва да започне в следващите три до шест месеца. От компанията съобщават, че проучват и други възможности за имотни инвестиции у нас.

Дъщерното дружество "Фадеса България" е регистрирано на адреса на "Кей Пи Ем Джи България" (KPMG) в София. Оттам признаха, че компанията им е клиент и че все още няма офис и представител, но отказаха всякакъв коментар. Според информационната система ДАКСИ управляващи са трима испанци.

Стъпването на "Фадеса" у нас е част от международната й експанзия. Освен в Испания тя инвестира и в Португалия, Франция, Мароко, Унгария, Полша, Мексико и Румъния. Към края на 2005 г. портфейлът на дружеството включваше 20.1 млн. кв.м, което се равнява на около 133 хил. жилища, от които 37 хил. са в процес на изграждане. "Фадеса" предлага проекти и в други сегменти - хотели и ваканционни площи, голф игрища, логистични центрове и други.

За първото шестмесечие на годината компанията обяви нетна печалба от близо 78 млн. евро, което е ръст от 16% в сравнение със същия период на миналата година. До юни компанията отбеляза приходи от 460 млн. евро, или с 39% повече от първата половина на 2005 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА