Last news in Fakti

22 Ноември, 2006 00:00 2 145 0

Стотина архитекти са заплашени с отнемане на права

  • камарата-
  • бъдат-
  • архитектите-
  • тосев-
  • трябва-
  • решение-
  • правоспособност-
  • декември-
  • архитекти-
  • съвет
Около стотина архитекти са заплашени с отнемане на проектантската правоспособност, ако до 15 декември не си платят членския внос. Техните имена ще бъдат публикувани в специализираната преса. Това решение е взел управителният съвет на Камарата на архитектите, съобщи зам.-председателят на организацията арх. Атанас Тосев.

Ръководството на камарата е прибягнало до тази мярка заради системно неплащане на членския внос от страна на няколко архитекти, обясни арх. Тосев. Членството в камарата и плащането на вноската е задължително условие, за да можеш да практикуваш професията. Общо 2586 са архитектите в България с пълна проектантска правоспособност. Тези, които не се издължат до средата на декември, ще трябва да върнат печата си и удостоверението за проектантска правоспособност, което се издава от камарата, обясни арх. Тосев. Годишният членски внос е 240 лв. След загубването на правата те могат да бъдат възстановени, като се заплати наново встъпителен членски внос, който в момента е 100 лв.

За пръв път ръководството на камарата взима решение да накаже шефове на областни колегии, като прекратява мандатите им предсрочно. Отстранени заради системно нарушаване на финансовата дисциплина и правилата за отчетност са арх.Валери Маринов - председател на областната колегия във Враца, арх. Радослав Пътев на Габрово и арх.Ясен Шатаров на Перник. Те не са представили пълни данни за приходите и разходите на съответната колегия. Управителният съвет на камарата насрочва в едномесечен срок общи събрания на трите областни колегии за избор на нови ръководства.

Новата методиката за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги ще бъде приета на извънредно общо събрание на камарата, което ще се проведе на 26 и 27 януари в курортния комплекс "Св. св.Константин и Елена". Новата методика трябва да замени сегашните минимални цени съгласно промените в Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране. Тя трябваше да влезе в сила от 1 януари, но ще има забавяне с около месец. Ръководствата на двете камари са взели решение за изработване на единна за архитекти и инженери методика за нормативна себестойност на проектантския труд. За целта ще се подпише общ договор. В екипа, който ще разработи правилата, ще бъдат включени още икономисти и юристи. На следващото заседание на управителния съвет на камарата на архитектите на 15 декември ще бъдат поканени експертите, ангажирани с изработването на документа. Ще бъдат обсъдени и основните положения, които трябва да се съдържат в методиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА