Last news in Fakti

29 Ноември, 2006 00:00 577 0

Очакват 5,4 млрд. лв. инвестиции в строителството в България за 2007 г.

  • строителните-
  • варна
Около 5,4 млрд. лв. ще са инвестициите в строителния сектор у нас през следващата година. Това прогнозираха участниците в научна конференция с международно участие “Строително предприемачество и недвижима собственост” в Икономическия университет – Варна. Организатор на проявата е катедрата “Икономика и управление на строителството” към университета.

Строителните вложения в страната ни са около 42% от общия обем на инвестициите, а годишният ръст на обема на строителството у нас - 13,8%. На тази база са изчислени прогнозите в строителния сектор за 2007 г.

Според доц. д-р Иван Желев бъдещето на инвестиционната активност е в промишлените обекти. За такива цели в града има подходящи парцели и стари сгради, които могат да се реконструират и постепенно Варна да се превърне в това, което е Силициевата долина в САЩ.

За в бъдеще все по-голям инвеститорски интерес ще бъде насочен и към изграждане на търговски и развлекателни центрове, смятат участниците в конференцията.

Почти половината от строителните вложения в страната са за градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, а напоследък и Благоевград - заради близостта с Банско.

По думите на д-р Павлина Милушева, базирани на изследване сред варненските строителни компании, повечето от тях нямат отдел, който да отговаря за материалното-техническо снабдяване. Проблемите на строителните фирми са, от една страна, недостигът на работна ръка, от друга – липсата на сигурен доставчик на материали.

Заради навлизането на мощни западни фирми обаче се очакват фалити на по-дребните предприемачи у нас. За да оцелеят те, е необходимо да се специализират в определена сфера на строителството, бе мнението на д-р Милушева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА