Last news in Fakti

1 Декември, 2006 00:00 767 0

"Дизарх" ще проектира варненския ЦУМ

  • трябва-
  • дупката-
  • варна-
  • проектът
Архитектурно бюро "Дизарх" ООД ще изработи проекта за варненския ЦУМ, който трябва да се появи на мястото на т.нар. Дупка в центъра на Варна, каза управителят на бюрото арх. Делян Жечев. По думите му договорът за проектиране ще бъде подписан до края на следващата седмица.

Проектът трябва да бъде окончателно готов до края на януари 2007 г., коментира бизнесменът Георги Гергов, който чрез синовете си контролира дружеството - инвеститор на обекта ЦУМ АД. По думите му в проектирането ще участват и британски архитекти.

Тепърва ще се преценява височината на сградата, която ще бъде издигната на мястото на Дупката, както и каква част от архитектурата и елементите на софийския ЦУМ ще бъдат копирани във Варна. Проектът задължително ще трябва да бъде съгласуван и с Националния институт за паметниците на културата, тъй като в парцела се намират почти единствените запазени части от една от най-старите крепостни стени - от III в. пр.н.е., на някогашния Одесос. Съгласно нормативната уредба достъпът до археологическите находки трябва да бъде свободен, коментира Гергов.

Проектът на "Дизарх" ще бъде вторият за изграждането на универсален магазин във Варна. Първото проектиране е извършено още преди 20 години, непосредствено след изкопаването на Дупката. Негов автор е арх. Симеон Саралиев и според плановете е предвиждал модерният за времето си магазин да бъде на 4 етажа и с над 17 хил.кв.м разгъната застроена площ. Заради удовлетворени реституционни претенции обаче теренът на Дупката в момента е почти наполовина по-малък. Затова основната задача на проекта ще бъде да съобрази как мащабното строителство ще бъде побрано на 2.4 дка. Още повече, че съвременните изисквания допускат изграждането на сгради само при наличието на достатъчен брой паркоместа и озеленяване на терена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА