Last news in Fakti

15 Декември, 2006 00:00 657 0

Варненският ЦУМ ще е на седем етажа

  • бъдат-
  • гергов-
  • търговски-
  • варна-
  • според-
  • сграда-
  • община-
  • капитала-
  • всички-
  • трябва-
  • дружеството-
  • преди-
  • георги-
  • търговски дом-
  • георги гергов-
  • бизнесменът георги гергов
Сградата на варненския ЦУМ вероятно ще е седеметажна. На последните два от тях ще бъдат разположени офиси. Това съобщи бизнесменът Георги Гергов, който чрез синовете си контролира дружеството - инвеститор на обекта ЦУМ АД. В проекта, който трябва да се реализира на мястото на т.нар. Дупка в центъра на Варна, са предвидени два ресторанта. Планира се в бъдещия търговски център да има няколко кафенета в различен стил, киносалони и място за забавление на децата. Най-сериозни предизвикателства пред инвеститора ще се окажат подземните паркинги, тъй като в основите на бъдещата сграда се намират единствените останки от най-старите крепостни стени на древния Одесос, датирани от трети век преди новата ера.

Според Закона за паметниците на културата достъпът до старините трябва да бъде свободен и инвеститорът е поел ангажимент да пред Министерството на културата да съхрани и представи находките по ефектен начин. Затова според Гергов варненският ЦУМ ще е своеобразен магазин-музей.

Проектирането ще бъде възложено на архитектурно бюро "Дизарх" ООД. Ще бъдат привлечени и британски архитекти. Проектът трябва да бъде окончателно готов до края на януари 2007 г. Визията на сградата ще се придържа към силуета и стила на софийския ЦУМ. Според Георги Гергов май 2007 г. е реалистичният срок, в който може да започне строителството. Дотогава се очаква да стане факт разработваният в момента подробен устройствен план (ПУП) на парцела в центъра на Варна и да бъдат получени нужните за целта строителни разрешения. По думите на прокуриста на дружеството Нина Пантелеева размерът на инвестицията не е окончателно определен, но няма да бъде по-малък от 20 млн. лв. На всички дребни акционери в "Търговски дом" ще бъдат предложени преференциални условия. Специални оферти да разкрият представителства във Варна предстои да бъдат отправени към всички фирми, които са наели търговски площи в софийския ЦУМ.

Първият проект на варненския универсален магазин е дело на арх. Симеон Саралиев. Преди 20 години той предвиждал 4-етажна сграда с над 17 хил. кв.м разгъната застроена площ. Заради удовлетворени реституционни претенции обаче теренът вече е наполовина по-малък. Затова основната задача на проекта ще бъде да съобрази как да се разгърне на оставащите 2.4 дка. Според решение на общинския съвет бъдещата сграда би могла да стигне максимална височина 30 метра. Нови бариери пред инвеститора обаче предстои да бъдат спуснати от Закона за черноморското крайбрежие, който на първо четене в пленарна зала определи за допустима 3-етажна височина на всички сгради на 500 м от брега.


Общината си получи дяловете

В четвъртък беше подписан официалният договор, с който бизнесменът Георги Гергов възстанови на община Варна акциите в "Търговски дом" АД, които администрацията загуби поради юридическа немарливост. В края на септември "ЦУМ Варна", дъщерно дружество на столичното ЦУМ АД, изкупи дела на "Феста холдинг" АД в дружеството. Година и половина по-рано на два тура Гергов придоби и акциите на общината. Те се равняваха на 47 процента от капитала на създадената преди 12 години фирма "Търговски дом". Тези акции Гергов притежаваше до края на ноември, когато в знак на добра воля ги възстанови под формата на дарение на варненската община. След като промяната в капитала на "Търговски дом" бъде отразена и в съдебните регистри, ще бъде свикано общо събрание на акционерите. И тъй като основните от тях - ЦУМ АД и община Варна, притежават общо 87 на сто от капитала, решението за новата търговска сграда не би могло да се препъне в нови препятствия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА