Last news in Fakti

12 Януари, 2007 00:00 544 0

Цените на жилищата у нас поскъпват с над 70% през следващите 5 години

  • българия-
  • страната-
  • цените-
  • процента-
  • поскъпване-
  • разположени-
  • средства-
  • агенция-
  • години-
  • жилищата-
  • имоти-
  • имат апартаментите разположени
Цените на жилищата в България може да се повишат с над 70 процента през следващите пет години, във връзка с членството на страната в ЕС, прогнозират английски експерти от недвижимата агенция Simpli Group, цитирани от изданието Mortgage Solutions. Тези възгледи противоречат на досегашните прогнози, че страната ни няма да стане свидетел на инвестиционен бум в недвижимите имоти, както други ново присъединили се страни членки на Европейския съюз.

Все повече британци решават да инвестират своите спестявания в недвижимо имущество в България, заявява анализаторът в английската компания Крис Даунхам. България ще получи най-много средства от еврофондовете на глава от населението от всяка предишна страна членка на ЕС, допълва още чуждият анализатор.

След като безработицата в столицата на страната е под 2.5%, а редица големи инвестиции „напомпаха" средства в недвижимости край Черноморието и ски курортите, се очаква бъдещите средства от фондовете на ЕС да се съсредоточат предимно в инфраструктурата и земеделските райони, което ще окаже благотворно влияние върху бедните селски райони в страната, продължават още анализаторите от агенцията. За сравнение, в Испания след присъединяването є към ЕС до сега, цените на недвижимите имоти са нараснали близо 800%. Подобно нещо, но в по-малки мащаби може да се очаква и за България, допълни още Даунхам.

Изненадвам се, че колеги се наемат да правят прогноза за конюнктурата на имотния пазар за 5 години напред, каза Теодора Димитрова от ERA Realty, първата американска агенция, стъпила у нас. Възможно е подобно поскъпване от 70 процента да има в България, но то ще бъде само за определени типове жилища, Не може да се сложат под общ знаменател всички имоти. Най-голям шанс да поскъпнат чувствително имат апартаментите разположени в хубави квартали и в добре поддържани сгради. Цената на едно жилище нараства значително, ако то е в кооперация, която се охранява или е в комплекс от затворен тип. Не вярвам панелките или жилищата, разположени в повечето малки градове на страната да поскъпнат. Даже напротив. В Чехия след приемането є в Евросъюза панелките и другите апартаменти с лоша поддръжка поевтиняха с 20 процента.

Според Орлин Владиков, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", прогнозата на британските анализатори не е лишена от логика. В НСНИ предвиждаме годишен темп на поскъпване от 8-10 процента, каза Владиков. Нормално е за 5 години да се достигне поскъпване и от 70 на сто, добави той.Най-скъпите апартаменти в момента у нас едва ли ще си увеличат цените чак със 70 на сто, прогнозира Константин Пандов, управител на столичната агенция "ЕППИ". При тях поскъпването ще бъде по-малко. Най-големи шансове за бърз растеж на цените имат апартаментите, разположени в качествено построени нови сгради с по-широки общи части и по-голяма височина на етажите. В София все още няма квартал, където преобладаващата част от жилищата да са с високо качество. Бъдещето е на елитните квартали от затворен тип, с осигурено обслужване на обитателите, добави брокерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА