Last news in Fakti

19 Януари, 2007 00:00 621 0

Румънци инвестират в български имоти

  • имоти-
  • балчик
Румънци проявяват инвеститорски интерес към стари къщи със запазена архитектура в Балчик, съобщи Светла Моралийска от агенцията за недвижими имоти "Агромарк" в морския град. Северните ни съседи харесвали сгради, строени по времето, когато градът и цяла Южна Добруджа са били в границите на румънската държава.

За засилен интерес към недвижима собственост по българското Черноморие споделиха брокери и от други посреднически фирми. Засега няма реализирани сделки, но специалистите очакват пазарът да се раздвижи напролет. Прогнозите им са, че румънците ще предпочетат да си купят второ жилище във Варна. Данните на търговци на имоти са, че цените на къщите в Балчик варират между 150 и 200 хиляди евро и са почти колкото варненските, но в Морската столица те могат да бъдат отдавани целогодишно и инвестицията ще е с бърза възвращаемост.

Предприемачи от България също са предприели трансгранична инвестиция и вече имат собствени парцели по румънското крайбрежие. Стойността на празните терени в Румъния е близка до цените по нашето Черноморие, са данните на брокери. Декар земеделска земя край Балчик веднага може да бъде продадена за 1000 лв. Поне 700 лева вземат собственици за декар чернозем в отдалечени от морето общини като Генерал Тошево и Добричко. Един от големите добруджански фермери е споделил в местна агенция за имоти, че планира да купи ниви в района на Констанца, където се намира и най-голямото румънско пристанище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА