Last news in Fakti

9 Март, 2007 00:00 557 0

Чужденците на ограничителен режим за собствеността

  • придобиване-
  • собственост-
  • които-
  • чужденци-
  • вчера
Чужденците преминават от сегашната пълна забрана да придобиват право на собственост у нас на ограничителен режим. Промените са заложени в Закона за собствеността, които вчера парламентът обсъди на второ четене. Те ще се гласуват още в началото на дневния ред на петъчното заседание, обеща вчера председателят на НС Георги Пирински.

Ремонтът в Закона за собствеността предвижда забраната за придобиване на земя от чужденци да бъде заместена с принципна допустимост при условията на международен договор. Предвиждат се три основни хипотези за придобиване на право на собственост на гори и земи - от чужденци или фирми от ЕС, от лица от трети страни и при наследяване. Вчера в пленарна зала бе вкарано предложение да падне ветото за придобиване на собственост от чужденци върху гори и земи, които попадат в защитени територии. Изрично обаче се изключват земите от териториите с най-висок статут на защита, които са изключителна държавна собственост.

Запазва се ограничението за придобиване на земя за второ жилище от граждани на общността, които не пребивават постоянно в страната. Това съответства с преходните мерки в договора за присъединяване на България към Евросъюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА