Last news in Fakti

9 Март, 2007 00:00 477 0

Натура 2000 – лоши примери и добри практики от ЕС

  • защитени-
  • среда-
  • дейности-
  • околната-
  • министерството-
  • планове-
  • европа-
  • зафиров-
  • натура-
  • бъдат-
  • бекман-
  • защитена-
  • защитени зони-
  • околната среда-
  • натура 2000
Екологичната мрежа от защитени зони Натура 2000 винаги е представлявала предизвикателство за страните, които я изграждат и е свързана с много неразбиране и неосъзнати възможности, каза Андреас Бекман, зам.-директор на Дунавско-Карпатска програма към WWF на семинар за ролята на бизнеса в Натура 2000.

Европейският съд вече е наложил глоби на Франция за неспазване на директиви, свързани с определянето за защитени зони, осъдени са също и Германия и Ирландия, каза Бекман.

Относно бъдещи проекти в защитени зони той поясни, че трябва да се изготви специална оценка за всеки от тях. Ако тя се окаже негативна и не могат да бъдат намерени алтернативни решения, проектът може да бъде спрян.

Като примери за алтернативни решения бяха посочени изграждане на преграда до магистрала, за да се изолира от шума и замърсяването близка защитена зона, както и построяването на по-висок мост, за да не пречи на миграцията на даден вид.

Ако се прецени, че проектът е от първостепенен обществен интерес, той може да бъде реализиран независимо от негативното въздействие върху околната среда. Подобен проект е летището Baden-Airpark, реализирано заради нарастващия трафик.

Бекман припомни, че включването на зона в Натура 2000 не променя собствеността върху земята, нито ограничава социално-икономическите дейност в нея - тема, която раздели общественото отношение към екологичната мрежа у нас на две крайности.

Проблемни дейности в защитените зони са поставяне на вятърни генератори, особено в Североизточна България, където минава вторият по големина миграционен път на птиците, изграждането на пътища и магистрали, отглеждането на неспецифични за района видове агрокултури и риби, както и застрояването на крайбрежните зони, каза в рамките на семинара Ивайло Зафиров от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите.

Като дейности в зоните, подходящи за финансиране от ЕС, той посочи консервационни мерки (например изграждането на хидротехнически съоръжения за възстановяването на влажна зона), дейности, свързани с проучване на видовете в конкретната зона, изготвяне на планове за управление на зоните и дейности, залегнали в тези планове. Такива планове предстои да бъдат изготвени за всяка защитена зона.

Основни бенефициенти при финансирането от европейските фондове са Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и горите и регионалните им структури, общини и обществени организации.

В Европа има около 25 хил. защитени зони, които покриват около 25 на сто от територията на континента, без да бъдат включени България и Румъния, каза Зафиров.

Общо 60 на сто от влажните зони в Европа са унищожени, което доведе до големите наводнения напоследък заради загубата на този естествен буфер. Голяма част от крайбрежните екосистеми и горите в Европа са унищожени, сочат още данни на Европейската агенция по околната среда, съобщени от Зафиров.

За WWF работят над 3 500 души в повече от 100 страни. Миналия месец организацията стартира международна кампания срещу застрояването на българските защитени територии. Повод за кампанията бяха два случая на Черноморието. Единият е хотелският комплекс край село Варвара в Природен парк Странджа. Вторият е заличаването на Защитена местност Камчийски пясъци край село Шкорпиловци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА