Last news in Fakti

3 Април, 2007 00:00 1 006 0

Продават София ленд с вратичка за строеж

  • софия-
  • бизнес-
  • параметри-
  • продажба-
  • увеселителният-
  • промяна-
  • софия ленд-
  • увеселителният парк-
  • или бизнес сгради
,Увеселителният парк София ленд излезе официално за продажба, след като собствениците му няколко месеца отричаха подготвяната сделка. Офертата е публикувана на интернет страницата на консултантската компания NC Industries. Според нея паркът се продава със стартирала процедура за промяна на строителните параметри на прилежащия към него парцел, която се очаква да приключи до 2-3 месеца. Тя ще позволи изграждането на жилищни или бизнес сгради. Главният архитект на София Петър Диков обаче отрече в Дирекцията по архитектура и градоустройство да е постъпвало такова искане и да е започвала подобна процедура.

Офертата

Евентуалната промяна на строителните параметри е единственият шанс собственикът на София ленд - дружеството Комплийд ентертеймънт лимитид, да излезе с печалба. Увеселителният парк от години работи на загуба. В същото време парцелът от 34 880 кв. м, на който е разположен, е с изключително ниски показатели - плътност на застрояване 10%, интензивност 0.3 кинта и 50% зелени площи. Това го прави слабо атрактивен за купувачите въпреки ключовото му местоположение - близо до Борисовата градина и до оформилия се бизнес парк Експо 2000. Според посреднически агенции, ако се вземе предвид възможността за по-висока плътност на застрояване, стойността на имота е около 35-40 млн. лв. В същото време на пазара се говори за искана от собствениците цена от 30-32 млн. EUR.

Реакция

Управителят на София ленд Владимир Бонев отказа коментар по евентуалната продажба и промяна на устройствените параметри на терена. За подобна възможност се заговори още миналия октомври, когато тръгнаха и първите слухове за продажба на увеселителния парк и застрояването му с жилищни или бизнес сгради. Тогава увеселителният парк спря работа, но от ръководството му заявиха, че ще отвори на 1 май. за купувач се спрягаше вече бившият собственик на фирмите концесионери по чистотата на столицата Румен Гайтански-Вълка. По закон промяната на подробния устройствен план на София ленд трябва да мине през Дирекцията по архитектура и градоустройство и да приключи с подпис на кмета. Тъй като теренът не е на територията на 3 или повече столични района, а още с продажбата си е изваден от парковата система на София, не е необходима санкция на Столичния общински съвет, коментираха съветници. Повечето от тях, които в. Пари потърси за коментар, дори не знаеха за намеренията на дружеството продавач.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА