Last news in Fakti

18 Април, 2007 00:00 810 0

Стари сгради стават концертни зали

  • милиона-
  • филхармонията-
  • хамбург-
  • които-
  • комплекс-
  • комплекса-
  • разчети-
  • места-
  • сградата-
  • според-
  • строителството-
  • трябва-
  • концерти-
  • германия-
  • метра-
  • милиона евро
В немския пристанищен град Хамбург ще се появи нов уникален комплекс от стъкло и стомана на река Елба - концертна зала на местната филхармония. Символичната първа копка на съоръжението се състоя на 2 април т.г., като строителството трябва да завърши след две години.

Всъщност става дума за преустройство на част от големите стари складове на пристанището, които ще бъдат преустроени в модерен комплекс за концерти с името Elbphilarmonie - Филхармонията на Елба. Според идеята концертният комплекс ще претендира за място сред десетте най-добри подобни съоръжения в света. Филхармонията трябва да стане една от основните забележителности и дори нов символ на Хамбург, предричат архитектурни специалисти. Комплексът трябва да се превърне в една от най-големите забележителности в Германия и на Стария континент, който да се мери с "Карнеги хол" в Ню Йорк и залата "Дисни" в Лос Анджелис.

Проектът е разработен от швейцарските архитекти Жак Херцог и Пиер дьо Мьорон, нашумели в Германия с новия мюнхенски стадион "Алианц Арена", който бе открит през 2005 г. Архитектите планират да построят културния комплекс върху покрива на бившия склад за какао, който е с височина 38 метра. Благодарения на новата 15-етажна надстройка сградата ще добие височина от 105 метра и ще напомня огромна стъклена вълна, разпростряла се върху 65 000 кв. метра.

Основата на комплекса ще бъде концертната зала, в която ще има 2200 места. Там концерти ще изнасят симфоничният оркестър на телевизионната компания NDR и много звезди на световната класическа музика. В малката зала на филхармонията, която ще е с 550 места, ще се провеждат изпълнения на джазови и поп изпълнители, както и корпоративни мероприятия. Швейцарците са решили да запазят старата тухлена основна част на халето. Планът предвижда да бъде надстроена модерна конструкция от вълнообразно огънато стъкло. Така на практика на брега на реката ще изникне причудлив дворец, подобен на гигантски кораб, порещ вълните. Сградата ще съчетава старо и ново и ще се отличава с кубистична структура и запомняща се стъклена фасада.

Редовете от седалки в залите ще са вълнообразно извити около разположения в центъра оркестър. Акустичното оформление и на двете зали ще направи известния японец Яхухиса Тойота, прочул се с участието си в залата "Дисни". За да се постигне идеален звук, швейцарските архитекти съвместно с "Тойота" са проектирали интериора като средновековно подземие с безкрайни стълбища и огромни тунели.

Този амбициозен проект едва ли някога щеше да види бял свят, ако финансирането на строителството зависеше само от градските власти. Дълговете на града са в размер на 21 милиарда евро. Но се оказа, че в Хамбург живеят голям броя състоятелни граждани, организации и компании, на които не им е безразличен имиджа на техния роден град. Според предварителните разчети построяването на филхармонията на Елба ще струва 186 милиона евро. През 2006 г. на местния парламент в Хамбург не му достигаха 77 милиона евро за реализация на идеята. След широкомащабна инициатива на местните власти и редица организации и известни личности, само за три месеца гражданите събраха 55 милиона евро. "Досега в историята на следвоенна Германия не е имало нито веднъж случай да се съберат толкова много пари за такъв кратък срок за строителството на културно учреждение", заяви гордо изпълнителният директор на фонда "Филхармонията на Елба" Вибке Келер.

Сред най-щедрите дарители се оказаха местните предприемачи Ханелоре и Хелмут Грев с 30 милиона евро, шефът на търговската компания "Oтто" - Михаел Отто с 10 млн., и фондът "Реемтсма" със същата сума. Три милиона са били отделени от културния фонд "Кьорбер", "Дойчебанк" пък дари 200 000 евро. Над 200 граждани са пожертвали различни суми, от които са постъпили 83 000 евро.

По предварителни разчети годишно в комплекса ще се провеждат над 400 мероприятия, от които се очакват годишен доход в размер на 7.7 милиона евро. Освен това в сградата ще се разположи един "Клуб" с няколко малки помещения за камерни концерти, театрални постановки и нощен клуб. Част от покрива на склада ще бъде преустроен в тераса с ресторанти и барове, входът за нея ще бъде безплатен за всички.

Освен концертните зали в комплекса ще бъде построени четиризвезден хотел с 220 стаи и 60 елитни апартамента, както и голям паркинг за 600 места в долната част на бившия склад за какао. Според разчети на експерти те също ще донесат допълнително печалба от 70 милиона евро годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА