Last news in Fakti

4 Май, 2007 00:00 601 0

Израелските ВВС купиха 500 хил. кв. м на Луната

  • луната-
  • повърхност-
  • crazy-
  • crazy shop-
  • останалите небесни тела-
  • бизнесмен денис хоуп-
  • компанията crazy shop
Израелските Военновъздушни сили (ВВС) са закупили лунен парцел от 500 000 кв.м. Сделката е сключена с компанията Crazy Shop, която работи в Израел по поръчение на американския бизнесмен Денис Хоуп, от който и започна търговията с лунната повърхност през 1980 г., съобщава “Маарив”.

„Трудно ми е да повярвам, че израелските ВВС наистина са възнамерявали да създадат база на Луната в близките години, но е възможно те да искат да си запазят тази възможност”, каза генералният директор на Crazy Shop Даниел Ярон.

Според него информацията, че израелци закупуват територия на друга планета, е предизвикала много антисемитски публикации, в които израелците са обвинявани в опит за колонизиране на Космоса, посочва NEWSru Israel.

Според ръководството на компанията Crazy Shop в процеса на реорганизация на базата данни е станало ясно, че Израел е един от най-големите собственици в света на лунна повърхност (на глава от населението). Над 15 000 израелци притежават парцели на повърхността на Луната. Голяма част от сделките за закупуване на лунна повърхност са сключени в края на 2006 г., след като НАСА съобщи за намеренията си да създаде населена с хора база на Луната.

След това за подобен план съобщи и Китай, а редица големи компании обявиха, че планират да строят хотели на Луната. Продажбата на парцели на Луната започна през 1980 г., когато американският бизнесмен Денис Хоуп се възползва от юридическа вратичка в Договора на ООН от 1967 г. за принципите на дейността на държавите при изследването и използването на космическото пространство, включително Луната и останалите небесни тела.

Основавайки се на втория член от договора, в който се казва, че “Луната, както и останалите небесни тела не подлежат на национално присвояване нито чрез провъзгласяване на суверенитет на тях, нито чрез използването или окупацията им, нито с каквито и да са други средства”, Хоуп записа Луната на свое име и юридически стана неин единствен собственик. Освен Луната собственост на Хоуп са още осем планети от Слънчевата система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА