18 Май, 2007 00:00 593 0

Испанската компания Riofisa ще строи молове и на морето

  • шопинг-
  • търговски-
  • парцел-
  • софия-
  • riofisa-
  • търговска-
  • търговска площ
Испанската компания Riofisa планира изграждането на шопинг молове и жилищни комплекси във Варна и Бургас, съобщи Карлос Пилар, зам.- мениджър Международно разрастване. Дружеството търси подходящи парцели в двата града, като изискването е те да са над 20 хил. кв. м. Ориентираме се към градове с над 200 хил. жители в България, тъй като проектите ни са от голям мащаб, посочи Карлос Пилар.

Проект

В София испанската компания вече има проект за шопинг мол с търговска площ над 85 хил. кв. м. Той ще бъде реализиран на парцел до Централна гара, където компанията ще изгради и 90-метрова офис кула. Оча¬ква се строителството да започне до края на лятото и да приключи през 2010 г. Riofisa е собственик и на втори парцел в близост, където планира голям жилищен и административен комплекс. Преди няколко месеца тя обяви и свой проект за шопинг мол с обща търговска площ 50 хил. кв. м в Пловдив.

Етап

Според Давид Давидов от Colliers Bulgaria навлизането на големи оператори от ранга на Riofisa и ЕСЕ Projectmanagement е знак, че България вече е преминала на по-висок етап в развитието на пазара на търговски площи.

Очаква се през следващите 4-5 години на пазара да излязат търговски центрове с обща площ от над 700 хил. кв. м.

Потенциал
8-9 големи града извън София имат потенциал за инвестиции в мащабни шопинг центрове, съобщи Давид Давидов от Colliers Bulgaria. В повечето от тях вече е започнала реализацията на проекти на международни инвеститори в тази област. В малките градове засега пазарът е доминиран от местни предприемачи, които изграждат по-малки като площ търговски обекти. Според Ели Егоси, който управлява проекти за шопинг молове в София и Варна, всеки град с над 80-90 хил. жители има потенциал за малък търговски център. При намиране на добър парцел там е удачно да се изграждат обекти до 20-25 хил. кв. м търговска площ, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА