Last news in Fakti

22 Май, 2007 00:00 404 0

Ръстът в цените на имотите се забавя

  • българия-
  • цените
Ръстът на цените на имотите в България се забавя, сочи проучването на консултантската компания Knight Frank. Според данните, изнесени на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Казан, през последните три месеца на 2006 г. цените у нас са се повишили с 13%.

Отстъпление

Този ръст изпраща страната ни на 6-о място в класирането на най-динамично развиващите се пазари на имоти в света. Година по-рано България е заемала второто място с ръст от почти 22%. Сега първенец по поскъпване е Латвия, която запазва впечатляващ ръст от над 60% няколко поредни години.

Спекулация

Според изпълнителния директор на Charlemagne Capital’s European Convergence Property Fund Денис Селинас растежът на имотите в България се дължи до голяма степен на спекулациите, породени от недостига на парцели и изпреварващото търсене в някои райони. Основен проблем в България и Румъния е високият процент нискокачествени жилища от времето на комунизма, твърди той. По изчисления на фонда от 570 хил. проверени апартамента близо 500 хил. са с ниско качество. Главният икономист на ABN Amro за Европа, Близкия изток и Африка Золт Пап смята, че в региона се наблюдава класически случай на балон на цените. Ако той се пукне, ще последва ефектът на доминото на целия Балкански полуостров, смята Пап.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА