Last news in Fakti

2 Юли, 2007 00:00 334 0

Румънците – реални, а не потенциални клиенти

  • пазар-
  • купуват-
  • които-
  • компанията-
  • савов-
  • интерес-
  • имоти-
  • година-
  • страна
,Английската офанзива на българския пазар на недвижими имоти най-вероятно ще бъде заменена от скандинавска. През последната година с близо 20 на сто е намалял интересът от страна на британци към покупката на ваканционни имоти у нас. Към момента те съставляват 75 на сто от чуждестранните купувачи. Все по-голям интерес се наблюдава от страна на скандинавци. Те обаче идват с изисквания за по-голяма сигурност, обяснява изпълнителният директор на Bulgarian Land Development (BLD) Димитър Савов. Не купуват на “зелено”, а ако го правят, предпочитат да купуват с банкови гаранции. Това са допълнителни изисквания, налагани от скандинавския пазар. Дори датското законодателство забранява на лицензирани посредници да подават на крайни клиенти апартаменти на “зелено”, ако парите, с които се плаща, не са обезпечени с банкова гаранция. Това е и една от причините датчаните да не са токова активни на българския пазар. Банковата гаранция оскъпява разходите за реализация и строителство, тъй като тя се явява вид заем и банката начислява лихви. Същевременно парите, които клиентът плаща, са блокирани и не могат да бъдат ползвани за строителство. Ако този праг бъде преодолян, ще се повиши качеството на клиентите, които купуват в България, е мнението на Савов. Интерес от страна на германци все още не се наблюдава, тъй като техният пазар е много атрактивен за инвестиции в недвижими имоти. Ако купуват извън Германия, те предпочитат да се насочат към Майорка или Хърватска.

Важно е да се отбележи, че българските ваканционни комплекси предлагат много повече забавления, отколкото например испанските курорти. Там едно селище е разположено на терен от около 100 декара. Върху него са разположени редови къщи или блокчета от по 6-7 етажа, а вътре дори няма и елементарен фитнес. От гледна точка на изискванията на клиентите, българските проекти са изпреварили испанските, е мнението на изпълнителния директор на BLD. В края на май компанията официално освети покриването на своя обект Harmony hills в село Рогачево, на 15 минути от курорта Албена. Селището е разположено на стратегическо място. То е на 5-6 километра от морския бряг и в близост до него има три голф игрища. С приемането на Закона за черноморското крайбрежие, който трябва да влезе в сила от началото на 2008 г., терени, разположени на разстояние над 2 км от бреговата ивица, ще стават все по-атрактивни. Големите инвеститори се пренасочват към райони на 5-10 километра навътре от сушата.

picture:_1.jpg,Harmony hills ще разполага със 180 апартамента и 22 еднофамилни къщи. Половината от имотите са продадени или резервирани. Изненадата тук е, че сред новите собственици има румънци. Интерес проявяват и поляци, но все още няма сключени сделки.

В най-скоро време BLD ще започне реализирането на още един проект на Черноморието. Компанията е купила терен от 95 400 кв.м в Каварна. В момента се променя статутът на земята и успоредно с това се изработват проекти за строителството. Плановете са изграждането да се осъществи на 4 етапа и да продължи 6-7 години. Най-дълго ще трае първата фаза – 3 години и по една година за всяка следваща, обясни Савов. Особеното е, че компанията ще изгради нов частен плаж, както и пътя до него.

През март 2008 г. BLD ще започне строителството и на комплекс в Боровец. Вече е купена 56 декара земя на изхода от Самоков към известния ни български зимен курорт. Продажбите ще започнат още октомври тази година.

Милена Богданова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА