Last news in Fakti

9 Юли, 2007 00:00 525 0

Избират изпълнители по проект за 4 млн. USD

  • развитие-
  • блока-
  • жилищни-
  • собственици-
  • млн usd
Близо 4.05 млн. USD ще заделят държава, общини и собственици по първия проект за цялостно саниране на 14 жилищни блока в страната, съобщи Цвета Наньова от програмата за развитие на ООН (ПРООН).

Интерес

Над 10 дружества са заявили интерес да направят техническо и енергийно обследване на избраните жилищни блокове. Очакваме процедурата по избор да приключи до месец, съобщи Наньова. До началото на есента се планира конкурс за изпълнители на дейнос¬тите по саниране. Ако това стане, те може да започнат още в края на септември. Сроковете за провеждане на процедурите обаче зависят от бързината, с която собствениците на жилища в 14-те блока ще препотвърдят участие в проекта.

Подбор

Сградите, които ще бъдат обновени, са разположени в 6 града - пет от тях са в Бургас, по две в Габрово, Добрич, Благоевград и София и една в Сандански. Те са подбрани между 30 жилищни блока, чиито собственици са заявили готовност да участват в проекта. Общините са поели ангажимент да благоустроят пространствата около блоковете, като оформят зелени площи, паркинги, детски площадки. За целта по предварителни изчисления те ще отпуснат малко над 608 000 USD. Най-голям е делът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което ще осигури близо 1.89 млн. USD, а ПРООН - 270.3 хил. USD. Средствата ще се използват за обследване на сградите, подготовка на проекти, обновяване на общите части и 20% субсидия за всеки апартамент. Очаква се самите собственици да участват с общо 1.28 млн. USD.

Перспектива

Демонстрационният проект е първа стъпка към изпълнението на приетата през 2005 г. национална жилищна програма, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев. По изчисления на министерството, за да подпомогне санирането, държавата трябва да задели над 1 млрд. лв. В същото време бюджетът за тази дейност за 2007 г. е малко под 3 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА