5 Ноември, 2007 00:00 566 0

Над 1/3 от логистичните площи в София са около аерогарата

  • площи-
  • индустриални-
  • между-
  • colliers-
  • модерни-
  • проекти-
  • столицата-
  • димитрова-
  • international-
  • индустриални площи-
  • colliers international
Над една трета от модерните логистични и индустриалните площи в София са разположени около аерогарата. Това съобщи Галина Димитрова, мениджър в Colliers International. В момента в столицата има 1,2 милиона квадратни метра индустриални площи, в Пловдив - 450 хил. кв. м, а във Варна - 300 хил. кв. м. Проекти за изграждане на още стотици хиляди квадрата са в процес на реализация. Този обем включва складови площи, производствени съоръжения и флекс сгради (с офисни части или други видове пространства), уточни тя.

По-голямата част от тези площи са направени по поръчка за конкретните нужди и изисквания на собственика, каза още експертът от Colliers. Липсата на спекулативни проекти, предлагащи готови за наема пространства е причината почти да липсват свободни площи в сегмента. Такива има главно сред по-старите индустриални обекти, които се нуждаят от значително реновиране или цялостно обновяване, уточни тя.

Нивата на наемите за новопостроени сгради са се стабилизирали между 3,8 и 5,5 евро на кв. м на месец (между 45,6 и 66 евро/кв. м годишно), в зависимост от локацията и инфраструктурата на разположение, каза Димитрова. Наемите за първокласни логистични площи започват от 3,8 евро/кв. м във Видин и стигат до 5,5 евро/кв. м в столицата и във Варна, а в Пловдив и Бургас средният наем е 5 евро/кв. м. По-ниски са нивата - между 1,5 и 3,5 евро/кв. м, в складове от по-долен клас, добави тя.

Според експерта от Colliers International постепенно логистичните и индустриални площи се превръщат в активен и атрактивен сегмент на пазара на недвижими имоти, който вече е стабилно в полезрението на инвеститорите. Големи предприемачи от Централна и Западна и Европа разглеждат възможностите на пазара ни като планирането и реализацията на няколко големи проекта са вече факт.

Икономическият ръст у нас през последните години и увеличеният обем преки чуждестранни инвестиции е довел до засилено търсене на модерни индустриални площи. Компании от логистичния сектор, търговци, дистрибутори и производители се очаква да разширят дейностите си в България и всички те ще се нуждаят от модерни съоръжения, тъй като съществуващите не са в състояние да посрещнат нуждите им.Прогнозата на Colliers International е, че целият инвентар от индустриални площи ще продължи да расте с бързи темпове, успоредно с увеличаващото се търсене. Това се отнася, както за строежите по поръчка, така и в още по-голяма степен за спекулативните проекти.

Търсенето на качествени обекти ще се засили и поради изискванията на ЕС за складиране на определени стоки, прогнозира още Димитрова. Очакваме например търсенето на модерни площи с температурен контрол да се увеличи. В столицата интересът на инвеститорите ще се концентрират главно в две посоки - на изток покрай околовръстното шосе и между автомагистралите "Тракия" и "Хемус", а на запад покрай Европейски транспортен коридор №10.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА