11 Декември, 2007 00:00 502 0

Балнеохотел “Поморие” стана “Сграда на годината 2007”

  • награда-
  • палата-
  • пешов-
  • софия-
  • сграда-
  • проект-
  • запазени-
  • призът-
  • театър-
  • категория-
  • намира-
  • проектът-
  • сгради”-
  • театър “сава огнянов”
,За носител на престижната награда “Сграда на годината 2007” бе избран балнеохотел “Поморие”. Това стана на церемония в народния театър “Иван Вазов”. Наградите на инициирания от в. "Строителство градът" конкурс бяха определени от 20-членно жури с председател арх. Митьо Виделов.picture:3,20071211_4.jpg,Наред с голямата награда, балнеохотел “Поморие” е победител и в категория “Ваканционни хотели”. Хотелът се намира в североизточната част на гр. Поморие, между бреговете на Соленото поморийско езеро и Черно море. Проектът е дело на арх. Васил Макрелов, а изпълнител “Нафтекс инженеринг”.

В категорията “Жилищни сгради” призът е за кооперация “Секвоя” в престижния столичен квартал “Изток”. По време на строителството е разработен специално за целта екологичен проект, който запазва дърветата в терена за застрояване. Архитектурният проект е направен от “Артекс проект”.

Призът за “Градски хотели” отиде при хотел “Модус” във Варна, разположен в непосредствена близост до входа на Морската градина. При изграждането му са използвани главно естествени материали. Автор на проекта е арх. Радослав Рашев.От ваканционните комплекси бе отличен “Емералд” в Равда. Той се намира на първа линия на плажа, с директен достъп до морето. Целият комплекс е с напълно самостоятелна и независима инфраструктура и е изграден сред естествен парк с над 200 редки растителни видове. Архитектурният проект е дело на “АСА”.

Победител в категория “Търговски сгради” стана софийската “Зона фор хоум”. Седеметажната града се намира в София на кръстовището на бул. “Сливница” и ул. “Адам Мицкевич”, известно на софиянци като Орион. Zona for home, най-големият мебелен център в България, прие първите си клиенти на 1 декември. Проектът е изготвен архитектурно бюро “Оптимус”.

За най-хубава обществена сграда с бизнес предназначение призът е за “Порше център”. Проектът е дело на “Ателие Серафимов архитекти”. Центърът е в непосредствена близост до летище София.

Завод за месни продукти и полуфабрикати, Ловеч е с награда в категория “Производствените сгради”.

Тази година бяха връчени и две специални награди за образцова реализация при опазване, адаптация и валоризация на сграда - културно историческо наследство. Тук бяха отличени две сгради - Съдебна палата, София и Театър “Сава Огнянов”, Русе. Сградата на Съдебната палата е сред емблематичните архитектурни паметници в столицата и втората по големина съдебна палата в Европа след белгийската. Мащабната реконструкция на съдебната палата включва реновиране на първи и втори сутерен, партер, първи, втори и трети етаж, общите части на четвърти етаж - коридори, съдебни зали, реконструкция на централното стълбище. В хода на реконструкцията са запазени всички каменни орнаменти, някои от които са реставрирани. picture:2,20071211_42.jpg,Построената през 1900 г. сграда на русенския театър “Сава Огнянов” е една от най-забележителните в България сгради. Със своите архитектурни качества тя е един от един от символите на града. Реконструкцията на паметника на архитектурата, известен като “Доходното здание” е направена на няколко етапа, като са запазени максимално запазени фасадите и носещата конструкция.

Тази година награда “Вечна сграда” бе връчена за реставрационно - строителни работи на средновековен храм “Света Петка” в с. Белчин. Те бяха финансирани от ктитори на храма - инж. Симеон Пешов, Калин Пешов и Пламен Пешов.

На церемонията бе обявена и “Сграда на публиката 2007”, която е получила най-много гласове при on-line гласуването в сайта на конкурса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА