Last news in Fakti

4 Януари, 2008 00:00 609 0

Манхатън се опълчи на жилищния кошмар в САЩ

  • манхатън-
  • долара-
  • средната-
  • увеличение-
  • тримесечие-
  • апартамент-
  • купувачи-
  • средната цена-
  • млн долара
,Жилищният пазар в САЩ може да е кошмар за продавачите, но Манхатън беше истински рай през последното тримесечие, когато чуждестранните купувачи допринесоха за увеличаване на търсенето в условията на ограничено предлагане, в резултат на което средните цени достигнаха рекордни стойности.

Средната цена за апартамент в Манхатън се повиши със 17,6% на годишна база през периода и с 5,1% в сравнение с предходното тримесечие, сочи доклад на базираната в Ню Йорк компания за недвижими имот Prudential Douglas Elliman.

"Значителен принос има чуждестранното търсене", коментира авторът на доклада Джонатан Милър, като добавя, че съществено търсене има и от страна на американски купувачи.Средната цена за квадратен фут (0,09 кв. м) в Манхатън се е покачила с 18,2% на годишна база до 1 180 долара, което представлява увеличение от 3,1% в сравнение с предходното тримесечие.

Медианата (средната точка между най-високата и най-ниската цена) е отбелязала годишно увеличение от 6,4% до 850 хил. долара за апартамент.

На фона на това увеличение средната цена на жилищата в САЩ е регистрирала спад. Потенциалните купувачи в много градове в САЩ намират цените все още за прекалено високи, а по-строгите изисквания при отпускане на ипотечни заеми заради кредитната криза са затруднили още повече процеса на закупуване на имот.

Въпреки че имотите, обявени за продан в страната, застояват на пазара месеци наред, предлагането в Манхатън се е свило, сочи още докладът. Броят на апартаментите за продан в Манхатън е намалял с 13,5% до 5133, а този на продадените се е повишил с 3,2% до 2 518 жилища.

Цените в луксозни жилищни комплекси като The Plaza и 15 Central Park West са достигнали средно 7 млн. долара през четвъртото тримесечие.

Ако не се смятат луксозни проекти като тях, средната цена на апартамент в Манхатън е 1,37 млн. долара, което е увеличение от 12% спрямо същия период на 2006 г., когато тя е била 1,223 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА