Last news in Fakti

17 Март, 2008 00:00 515 0

Тръгват проекти за 120 млн. EUR по Черноморието

  • изграждането-
  • станции-
  • проекти-
  • където-
  • бъдат-
  • министърът-
  • пречиствателни-
  • чакъров-
  • пречиствателни станции
Изграждането и реконструкцията на пречиствателни станции за 100-120 млн. EUR по Черноморието ще започне в близките дни. Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в Бургас. До края на годината да бъдат окомплектувани проекти за поне 300 млн. EUR.

Срокове

Пречиствателните станции, за които има одобрени проекти и подписани договори с екоминистерството, трябва да бъдат построени за срок от 3 години, припомни Чакъров. За изграждането на съоръженията може да кандидатстват само общини. Те могат да представят проекти за пречиствателни станции не само по оперативната програма Околна среда, а и по Програмата за развитие на селските райони. По първата най-много средства - 1.284 млрд. EUR, ще бъдат заделени за изграждане и подобряване на водната мрежа в страната.

Проблеми

По Черноморието тече строителството на 13 пречиствателни станции. Тази в Бяла например няма да е достатъчна да поеме целия капацитет на отпадните води и затова там е необходимо изграждането на второ съоръжение, каза министърът. Недостатъчен е и капацитетът за пречистване на водите на станцията във вилното селище Елените, където ще е необходимо разширение. Такова е нужно и за станцията в бургаския квартал Меден рудник. Трябва да се направи проект за разширение и да се кандидатства за европари за неговото изпълнение, каза министърът. Кметството имало идея за изграждане на допълнителни мощности за пречистването на отпадни води.

Съвет

Министър Чакъров посъветва кметовете и представителите на черноморските общини внимателно да подбират терените, където ще се изграждат очистващите инсталации. Той даде пример с община Созопол, където за пречиствателната станция е избран терен, върху който се наложило да се извършат допълнителни строителни дейности. Те са забавили изграждането на съоръжението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА