Last news in Fakti

18 Април, 2008 00:00 548 0

Румъния най-атрактивна за инвестиции на Балканите

  • румъния-
  • турция-
  • фирми-
  • чуждите-
  • съседка-
  • място-
  • северната
Румъния е най-привлекателното място за чужди инвестиции в Югоизточна Европа. Това показва проучване на финансовата компания Ernst & Young, пише БГНЕС. Другата държава, с която се конкурира северната ни съседка по атрактивност за вложителите е Турция. България се нарежда на трето място. В проучването са участвали повече от 800 чуждестранни компании.
Според експерти изненадата в класацията е Турция, която се превръща в основен конкурент на Румъния и дори може да я изпревари. "Чуждите компании предпочитат Турция заради по-добрата инфраструктура, транспорт и законодателство. Въпреки че в България има евтина работна ръка, корупцията, бюрокрацията и множеството лицензионни режими пречат страната да заеме по-челни позиции.

В последните години Румъния е на първо място като привлекателна дестинация за вложения, а чуждите фирми смятат, че тя има огромен потенциал да се развива. Един от най-големите инвеститори в северната ни съседка е финландският производител на мобилни телефони "Нокиа" с 60 млн. евро. Германците от "Мерцедес" също проявяват интерес, след като френският автомобилен гигант "Рено" от години произвежда колите "Дачия" в Румъния.
Инвестициите в северната ни съседка са предимно производствени, а у нас чужди фирми влагат в офиси, молове, апартаменти и хотели в София и туристическите градове. В последно време се наблюдава и тенденцията големи български фирми да изнасят продукцията си в Румъния, тъй като по тяхно мнение "там се прави по-лесно бизнес".
След намаляването на корпоративния данък на 10 процента данъчната среда у нас е по-привлекателна за вложения от Турция и Румъния, но съществуват редица пречки пред чуждите инвеститори като липсата на квалифициран персонал. По мнението на икономисти за дружествата това е по-важно, отколкото евтината работна ръка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА