Last news in Fakti

6 Юни, 2008 00:00 601 0

Истерия за наши визи в Русия

  • посолството-
  • фирми-
  • според-
  • които-
  • молбите-
  • проблемът-
  • подадат-
  • тюрина-
  • документите-
  • пред посолството-
  • индустрия ирина тюрина-
  • туристическата индустрия ирина
Истерия за български визи обхвана руснаците. Огромни опашки от кандидати за документа се извиха пред посолството ни в Москва. Напористите желаещи да посетят страната ни дори си въвели система с номера за пазене на ред, а понякога по-сприхавите налитали на бой, ако не успеят да се вредят и да подадат заветната молба. Според говорителката на местния съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина проблемът идвал от българската страна. Тя твърди, че консулството ни не може да обработва бързо документите. От София обаче отричат това да е причината. Зам. външният министър Милен Керемедчиев обясни, че проблемът е в нежеланието на руските туроператори да пускат молбите за визи по интернет. Те предпочитали да ги пишат на ръка и пращали куриери с документите до мисията ни. Според него опашките не били от чакащи за индивидуални визи, а точно от тези куриери на туроператорските фирми. Запознати твърдят, че руските фирми имат възможност да подават молбите онлайн, но за целта трябва да наемат компютърно грамотни хора, което те не правят. Системата за онлайн подаване работи при 76% от фирмите в Санкт Петербург и само при 50% от тези в Москва. Външно министерство ще изпрати допълнително шестима души и пет нови компютъра с визовата ни система в посолството ни, за да се улесни работата.

Според говорителката на местния съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина чакащите за визи отивали пред посолството ни още в четири часа сутринта за да си запазят ред. Истерията започнала в края на май и имало случаи, в които след дълго чакане куриерите на туроператорските фирми така и не успявали да подадат молбите. "Всичко това създава нервна обстановка и дори се стига до сбивания. Най-тъжното е, че вече имаше случаи фирми изобщо да не могат да си подадат документите. При това служителите в консулството не коментират ситуацията. А с тях няма връзка по телефона, защото той дава постоянно заето", казва Тюрина. Според нея проблемът не бил в нарастването на броя на туристите, които са се увеличили с едва 15%, а в мудността на служителите в мисията ни. Зам.-външният ни министър обаче е категоричен, че има 54% повишение на кандидатите за визи в сравнение с 2007 г. Той прогнозира, че през 2008 г. ще бъдат издадени близо 300 000 визи на руснаци, докато предходната година те са били 200 000.

Той обясни, че туроператорите трябва да се възползват от кандидатстването за визи по нета. В противен случай може да им бъде отнета акредитацията за следващата година. За опашките пред посолството ни допринасяли и големият брой руснаци, които са си купили имоти у нас и искат да дойдат в страната. Този проблем ще бъде разрешен с влизането в сила измененията в Нормативната уредба за реда на издаване на визи в края на юни. Те ще позволят на собствениците на имоти да бъдат издавани тригодишни входни визи и така няма да се налага да кандидатстват всеки път, когато искат да посетят имотите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА