Last news in Fakti

26 Юни, 2008 00:00 571 0

Родният пазар на имоти бил полупрозрачен

  • пазари-
  • прозрачност-
  • индекса-
  • имоти-
  • инвеститори-
  • държави-
  • пазарите-
  • години
Развиващите се пазари на имоти значително подобряват нивата си на прозрачност през 2008 г., сочат данни от индекса Global Real Estate Transparency на Jones Lang LaSalle, цитирани от Investor bg. Най-големи подобрения за последните две години се отчитат в Дубай, Румъния, Украйна и Русия.България обаче, която за първи път е включена в индекса, попада сред полупрозрачните пазари.

Индексът подрежда страните в пет категории за прозрачност, които са „силно прозрачен пазар" (първа категория), „прозрачен" (втора), „полупрозрачен" (трета), „слабо прозрачен" (четвърта) и „непрозрачен" (пета).Индексът сравнява нивото на прозрачност на пазарите на имоти в 82 държави, територии и административни райони и според него близо половината от проучените през 2006 г. пазари демонстрират значително подобрение две години по-късно.Нивата на прозрачност на пазарите се подобряват в глобален мащаб в резултат на усилията на правителствата да облекчат регулаторните и юридическите спънки пред трансграничните инвестиции.

Единствено Венецуела отчита по-нисък резултат на прозрачност тази година спрямо 2006 г. основно заради промени в държавната регулация и нови данъчни политики спрямо чуждестранните инвеститори.Най-прозрачен е пазарът в Канада, следван от Австралия и САЩ. На четвърто място е Нова Зеландия, а на пето - Великобритания. Топ 10 се допълва от Холандия, Франция, Швеция, Белгия и Ирландия.

„Стабилното подобряване на прозрачността, особено през последните четири години, е тясно свързано с процесите на глобализация. Движението на капитал и корпорации из целия свят създава още по-голяма нужда от информация за пазарите, както и стимул за правителствата да изгладят бюрократичните пречки", коментира Жак Гордън от LaSalle Investment Management.

„Много трансгранични инвеститори се фокусират върху по-зрели, отворени и прозрачни пазари на имоти като тези във Великобритания, Канада, Холандия и Хонконг. По-опортюнистично настроените инвеститори обаче се интересуват от развиващите се, по-малко зрели, по-затворени и полупрозрачни пазари, но изискват по-висока възвръщаемост, за да компенсират по-високите рискове, свързани с по-ниската прозрачност. Само най-опортюнистичните инвеститори се насочват към полупрозрачни пазари, каквито има в Източна Европа, Латинска Америка и Югоизточна Азия. Проблемни остават напълно непрозрачните пазари, като тези в Алжир, Беларус и Камбоджа", добавя той.

От тази година към индекса са добавени общо 26 държави. В категорията на „полупрозрачните" заедно с България в индекса влизат Бахрейн, Естония, Латвия, Хърватска, Абу Даби и Литва. Оман, Катар, Мароко, Кувейт, Пакистан и Казахстан също са сред новите държави в проучването, като те са определени като „слабо прозрачни". За първи път в индекса попадат и Беларус, Судан, Алжир, Камбоджа и Сирия, които влизат като „непрозрачни".При оценяването се вземат предвид ключови признаци на прозрачност на пазара на имоти, сред тях фундаменти на пазара, юридическа и регулаторна среда, как протича самият процес на сделката и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА