Last news in Fakti

2 Юли, 2008 00:00 575 0

Прогнозират бум на пазара в Арктика

  • райони-
  • арктическите-
  • лапландия-
  • ръстът-
  • имотите-
  • имоти-
  • арктическите райони
Арктическите райони осигуряват на инвеститорите целогодишни доходи, твърдят експерти в сектора на имотите в руското списание "Квадрум", цитирано от Investor.bg.„Арктика все още не е усвоена и има перспективи за скорошен бум на пазара на имоти", прогнозира Лиъм Бейли от David Stanley Redfern. „Арктическите райони привличат много туристи, които се увличат по различни спортове като риболов, езда и ски. Средното ниво на доходност от имоти в арктическите райони е 6% целогодишно", добавя той.

По принцип ски курортите в арктическите райони работят от ноември до май. По популярност като атракции ги гонят преходи с кучешки впрягове или снегоходки.Всичко това обуславя голям потенциал за най-северните райони на Европа, Азия и Северна Америка. Макар и ръстът на цените на имотите в арктическите региони да се забави, перспективите остават значителни основно благодарение на това, че пазарът се явява развиващ се и развитието предстои.

Така например в арктическите райони на Канада обемът на строителните проекти възлиза на 10 млрд. долара.За пример за инвестиции в арктически имоти може да послужи финландската провинция Лапландия.

„Благодарение на красивата си природа Лапландия привлича туристи и през лятото. Цените на имотите във Финландия отчитат ръст от 97% от 1995 до 2005 г. Макар и ръстът сега да се забави до 8% годишно, ръстът на локалния пазар в Лапландия възлиза на 250% в рамките на последните 10 години", обяснява Бейли.

Оптимизмът му се споделя от Тим Уорингтън от landlord.co.uk: „Увеличава се летният туризъм в Лапландия благодарение на лова на лосове и на спускането по планински реки. Районът става предпочитано място за прекарване на отпуските и затова е популярен избор сред британските инвеститори в имоти, които търсят по-устойчиви възможности от тези в страните от Източна Европа".

Арктика обхваща почти целия Северен ледовит океан с островите и части от Канада, Гренландия (територия на Дания), Русия, САЩ (Аляска), Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА