Last news in Fakti

1 Декември, 2014 10:28 3 930 4

Калпавият ремонт понижава цената на имота

  • продажба-
  • жилище-
  • ремонт

Решили сте да си продадете апартамента, в който сте отраснал. Намира се в тухлена сграда, с добро местоположение, но е в окаяно състояние. Решавате, че трябва да направите ремонт, но тъй като така или иначе няма да живеете повече във въпросния апартамент ви е все едно кой ще ремонтира. Това обаче е грешка, поне според британските специалисти по недвижими имоти. Те са изчислили, че некачествения ремонт преди продажба може да понижи цената му с 48 000 USD, а в Лондон сумата е двойно по-голяма – 95 000 USD.

Девет от десет потенциални купувача забелязват некачествената импровизация, а над половината, ако не и всички, ще се откажат от покупка, сочат данните на консултантската компания Trustmark.

Дори в период на силно търсене и бърз ръст на цените, лошото изпълнение на ремонтните дейности, направени в стил „направи си сам”, понижават цената на имота с 11%.

Кое най-често понижава цената?

На първо място това е остарялата елинсталация. Ако сте решили да „закърпите” инсталацията като ползвате услугите на елекрифичар любител, това не само ще се отрази на външния вид на жилището, но е и опасно. Кабелите, които се извиват по стените, отблъскват 40% от потенциалните купувачи, а още 10% не харесват местата, къето са разположени розетките.

Второто, което отблъсква клиентите, са лошо монтираните или недомонтирани кухненски мебели – 18%. На трето място с 5% се нареждат купувачите, които ги отблъсква скърцащите дъски на пода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 генади

    1 0 Отговор
    Всичко се свежда до парите,ако нямаш продаваш във вида в който е.
  • 2 qwerty

    1 0 Отговор
    и каква стана тя? ремонтира продавача апартамента, вкарва супер мебели, уреди и т.н. и аз купувача не харесвам това, освен супер разположението на апартамента и ХОП-"инвестирам" 10к долара само за да разбия и изхвърля ненужните неща оттам.
    с две думи: наследниците на баба Илийца продават с мебелите и цената скача с ххх лева.
  • 3 Д Савов

    2 0 Отговор
    И все пак да не се опитваме както винаги да пренасяме в нашето битие чуждия опит. В повечето случай няма много аналогии.
    Като се продава имот най-добре е да е хубаво почистен и да няма лоши миризми. Никакъв ремонт не се изплаща при нашите условия освен евентуално едно пребоядисване на стените, когато е добра основата.
  • 4 ...none

    0 0 Отговор
    Да, и аз мисля, че няма смисъл от ремонти. Аз поне (в процес на търсене съм) ще изкъртя всичко и наново изолации, смяна на ел и вик инсталации, извеждане на контакти, ключове, осветление, гипсокартон...
    Според мен рядко вкусовете на продавач и купувач биха съвпаднали по отношение на интериор и обзавеждане и ремонт не е нужен (освен ако не става дума за смяна на вертикални щтрангове или нещо подобно). Боя - хубаво е, но обикновено с нея се опитват да скрият мухъл - та там зависи от коя страна си - продавач или купувач :)
    Изключение от всичко това правят по-евтините жилища и едностайните, които май често се взимат от млади хора без сериозни половинки и търсят нещо, в което бързо и лесно да се нанесат или хора с малък бюджет, които нямат средства за ремонти и обзавеждане.