Last news in Fakti

19 Август, 2008 00:00 485 0

Кризата засегна и индийския пазар на имоти

  • продажби-
  • цените-
  • компаниите-
  • имоти-
  • терени-
  • проекти-
  • някои-
  • индия-
  • тъй като
Недостигът на инвестиции в строителния сектор в Индия води до отлагането на част от проекти, някои от които може въобще да не бъдат реализирани. Повечето публични строителни предприемачи в Индия са замразили плановете за покупки на нови строителни терени, тъй като спадът на фондовия пазар, скокът в лихвените нива и агресивното търсене от страна на непубличните инвеститори са ограничили възможностите им за финансиране, пише Ройтерс, цитиран от Investor.bg. След бума на пазара, продължил пет години, компаниите за имоти се сблъскват със спадащи продажби и трудности при финансирането, тъй като повишените цени на имотите и увеличаващите се лихвени нива, достигнали най-високата си точка за почти десетгодишен период, са изплашили купувачите. От Jones Lang LaSalle коментират, че агресивността за придобиване на терени я няма вече, а обемът на сделките е спаднал с 35-40 на сто през последните месеци. Въпреки това цените не са се променили значително.

Това е голяма промяна на пазара в сравнение с миналата година, когато компаниите са имали достатъчно средства от публични предлагания и предварителни продажби и са купували масово терени дори и в по-отдалечени места и в по-малките градове.Дори и средните по големина компании имат земя от 5-10 дка, която е достатъчна за планираните проекти през следващите 3-4 години. Въпреки това понижаващото се търсене може да доведе до спад в цените на земята в близко време и до някои принудителни продажби, казват експерти.

„Обикновено предприемачите работеха с предварителни продажби за планираните проекти. Сега продажбите се понижиха, така че вероятно ще има някои отложени проекти", казва анализатор в базирана в Мумбай брокерска компания, която е прогнозирала 15-25% спад в цените на акциите на компаниите за имоти.Компаниите от сектора са били сред най-зле представящите се на борсата в Индия, тъй като инвеститорите са били отблъснати от проблемите с финансирането и ипотечната криза.

Цените на книжата на четирите най-големи компании за имоти по пазарна капитализация са се понижили с 50-65% от началото на годината в сравнение със спад от 27% на основния борсов индекс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА