Last news in Fakti

3 Декември, 2014 17:06 1 639 2

Повече разведени хора вземат ипотечен кредит

  • ипотечен заем-
  • банка-
  • клиент

Двойно е нараснал делът на разведените хора, които прибягват до ипотечен кредит при покупка на жилище. Ако през 2010 г. едва 6% от взелите подобен заем са били разведени, то днес техният процент е 12%, сочи изследване на една от големите български банки. Ипотеката явно е по-обвързваща от брака, след като за разглеждания период делът на семейните двойни прибягнали до услугите на банка при покупката на общ дом е намалял от 53% на 45%. Висшистите продължават да са начело на класацията относно образователния статус, който имат получилите жилищен заем, въпреки че броят им е намалял, и ако през 2010-а той е бил 55%, днес е 45%. Едно от малкото неща, които се е запазило през последните четири години, е средната възраст на кредитополучателят – 36 години.

Цените на недвижимите имоти може и да спаднаха с около 35% през последните години, но не и средният размер на ипотечният кредит, който взема българинът. И през 2010 г., и днес той е в рамките на 72 300 лв. Броят години, които ще изплаща заема също не отчитат значителна корекция. Към днешна дата те са 22 години.

Относно дейността, която упражняват кредитополучателите, то най-висок дял – 26% се пада на квалифицираните работници. След тях с 14% са икономистите. На трето място се нареждат инженерите – 7%. Тези, които най-много бягат от ипотечен заем, са артисти, фризьори, социални работници, филолози и учени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чси

    0 0 Отговор
    Я елате пиленца при батко.....!!!
  • 2 милена

    0 0 Отговор
    Тези ,който теглят ипотечни кредити в България са психопати и имат нужда от сериозно лечение.По добре живейте на гарата или под някой мост .