Last news in Fakti

8 Септември, 2008 00:00 618 0

Малките инвеститори се изтеглят от ваканционния пазар

  • ваканционни-
  • имоти-
  • цените-
  • курорти-
  • черноморието-
  • ваканционни имоти
Вълна от препродажби на ваканционни проекти очакват предприемачите по Черноморието. Някои от тях вече получават предложения от банките да купят и да завършат започнати комплекси, чиито инвеститори се изтеглят заради финансови проблеми. В ситуацията на продавачи най-често се оказват малки български компании без опит в този тип вложения, а напоследък и дъщерни дружества на закъсали испански фирми.

Ефект

Пазарът на ваканционни имоти вече усеща последиците от финансовата криза и трудните продажби, коментира Николай Пехливанов, управител на предприемаческата компания Грийн Лайф, която строи ваканционни селища в Созопол, Банско и Пампорово. Негативният ефект се изразява в затегнатото банково финансиране и реалната заплаха от фалити на по-малките играчи. Тези, чиито комплекси са с лоша локация и без изградена инфраструктура, вече са готови да продават и на цена, равна на себестойността.

Това роди пазара на ваканционни имоти за 600 EUR/кв. м, но той не е определящ за Черноморието, посочи Пехливанов. Според него банките вече отказват да финансират проекти в зимните курорти, а по морето го правят с големи условности. За да ти отпуснат кредит за ваканционен комплекс, още преди построяването му трябва да си продал поне 70% от жилищата. Единственият положителен ефект от кризата е оттеглянето на спекулативните играчи и очакваното нормализиране на цените на земята, които в морските курорти вече започват от 100-150 EUR/кв. м.

Продажби

След оттеглянето на британските купувачи продажбите на ваканционни имоти по Черноморието се дължат почти изцяло на руския пазар. Статистиката на Грийн Лайф сочи, че над 90% от купувачите са рускоезични, а останалите 10% - скандинавци, поляци и британци. Благодарение на това цените на качествените имоти по Южното Черноморие продължават да бележат умерен ръст, който тази година е 15-20%, докато в зимните курорти, където руските клиенти не са навлезли така масово, цените са в застой. Самите руснаци са значително по-слабо засегнати от финансовата криза, тъй като купуват имоти с пари в брой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА