Last news in Fakti

23 Септември, 2008 00:00 436 0

Идва нова вълна от загуби за банките в Европа и САЩ

  • загуби-
  • имоти-
  • standard&poor’s-
  • кредитната-
  • банките-
  • млрд usd
Банките в Европа и САЩ ще преживеят втора вълна от масови загуби до края на 2008 г., а някои ще се борят за оцеляване заради ограничения достъп до финансиране, сочи доклад на кредитната агенция Standard&Poor’s. Втората половина на 2008 г. може да се окаже най-трудният тест за финансовия сектор. След месеци търсене начини за осигуряване на финансиране трезорите ще са принудени да обявят милиардни загуби от отписване на активи на фона на проблемите на западните икономики.

От Standard&Poor’s очакват най-вече задълбочаване на спада на щатския жилищен пазар, който е една от причините за кредитната криза. Цените на жилищата в някои щати падна с 50%, а на Острова с 10-12%. Така очакваните 250 млрд. USD загуби от кредитната криза, прогнозирани в началото на годината, вече може да ударят 500 млрд. USD. Фалитът на Lehman утежни ситуацията, тъй като тя е сред банките, изкупуващи проблемни ипотеки. Трезорът също има имоти за 33 млрд. USD, чиято принудителна продажба ще засегне още повече пазара на имоти.

Детайли

Въпреки че държавни фондове от Кувейт и Китай купиха дялове в Barclays и Citigroup и им осигуриха свеж капитал, според Standard&Poor’s те не са склонни да инвестират още, докато сътресенията не утихнат.
Без достъп до допълнителни капитали, за да компенсират загубите от пазара на имоти в САЩ, и с растящи загуби от спада в цените на жилищата във Великобритания банките може да се окажат двойни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА