Last news in Fakti

29 Септември, 2008 00:00 610 0

ЕС ни притиска за имотите, придобити по престъпен начин

  • имущество-
  • които-
  • кушлев-
  • комисията-
  • конфискация-
  • европейските-
  • българия
Европейският съюз е предупредил България да престане да се церемони с имуществото на престъпниците с влязла в сила присъда и да свали границата за конфискация, научи "Сега". Това е едно от условията страната ни да получи по-добра оценка в следващия доклад за борбата срещу престъпността и корупцията в началото на следващата година. Преди дни министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова призна, че предпазната клауза изобщо не ни се е разминала и едва ли ще се правят повече компромиси за България.

Проектът за разширяване правомощията на комисията "Кушлев" бе отхвърлен от парламента в средата на септември. Поправките бяха бойкотирани от ДПС и опозицията. Първоначално текстът мина, но Борислав Ралчев поиска прегласуване, защото промените били репресивни. Само два гласа не достигнаха за повторното му приемане.

В същия ден - 12 септември, всички европосланици са пратили крайно негативни съобщения до държавите си, че страната ни не желае да се съобрази с европейските практики, допълни източникът на "Сега". Властта у нас е реагирала мигновено с нова работна група, която да излезе с още по-радикална от предлаганата преди това поправки в Закона за имуществото, придобито по престъпен начин. Първата от тях е под ударите му да попадат и лица, за които е установено, че са придобили имущество от престъпна дейност за 30 000 лв. и повече. Сега прагът е 60 000 лв. Възможно е авторите на измененията да свалят още прага, за да бъдат наказани всички с доказани измами по европейските фондове. В Ирландия например този праг е 10 000 евро, а във Великобритания е 5000 паунда (около 13 хил. лв.).

От България се очаква да промени процедурата, по която комисията "Кушлев" може да поиска конфискация. В момента това става по силата на ГПК. Според кодекса не може да се вземе единственото жилище на уличения. От ЕС били крайно недоволни от този факт.

В новия проект ще бъдат записани и нови видове престъпления, за които досега комисията "Кушлев" не е имала правомощия. Сред тях е конфискация на имущество, ако се докаже, че са били фалшифицирани документи, за да се вземат пари от европейски фондове.

Според отхвърления от парламента проект в кръга на лицата, чието имущество може да бъде конфискувано, трябваше да влязат и хора, с които проверяваният се намира във фактическо съжителство, както и бивш съпруг. Едни от най-спорните текстове предвиждаха държавата да отнема и имоти, купени с мръсни пари, дори когато вече са прехвърлени на балдъза, тъща или бивш съпруг. Освен това се предлагаше да се отнема и имущество, придобитото от престъпна дейност, ако е било прехвърлено на трето добросъвестно лице по възмезден начин чрез замяна. Депутати обаче бяха категорични, че не бива да се наказват невинни български граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА