Last news in Fakti

31 Октомври, 2008 00:00 817 0

Съдия краде имоти с фалшиви завещания

  • които-
  • секретарката-
  • години-
  • имоти-
  • повече-
  • адвокат-
  • след това
Гениална схема за кражба на имоти, работеща повече от 10 години, разкриха МВР и прокуратурата. От офис, голям едва 9 квадрата, адвокат и секретарката му успяха да откраднат апартаменти и магазини в центъра на София за повече от 5 милиона лева. В бандата, присвояваща жилища, са участвали 4 души - адвокат, секретарката му, общинар и съдия. Групировката действала от Костинброд. Там в малък офис работели 42-годишен адвокат и секретарката му. Те са били и мозъкът на схемата за кражба на имоти. Юристът намерил общинар в Костинброд, който имал достъп до базата данни и на столицата. Той събирал личните данни на пенсионери, които имат повече от един имот в столицата, но нямат наследници. След това давал имената и адресите на адвоката. Той и секретарката му подготвяли фалшиви завещания на пенсионерите. След това правели и граждански искове от името на реални лица, които не подозирали нищо. Едната от жертвите, чието име е било използвано от 5 години, работи в Либия, а втората жертва лежи в Софийския затвор.

След като изработвал документите, юристът ги внасял в деловодството на съда. След това "случайно" всички негови дела попадали при един и същ съдия, който без проблем бързо решавал казусите. В момента, в който апартаментите и магазините били прехвърляни на фиктивните лица, секретарката на юриста ги купувала. Тя придобивала жилищата като управителка на американска фирма, която имала офис във Вашингтон. По тази гениална схема четиримата измамници успели да присвоят 10 имота в центъра на София, които са за над 5 милиона лева.

Според сега действащия Наказателен кодекс измамниците, които присвояват чужди имоти, се измъкват с леки наказания. Причината е, че санкции има само за злоупотреби с движима собственост. За недвижимата собственост обаче няма нито ред. Затова експерти от правосъдното министерство са подготвили чисто нови текстове за жилищната мафия.

Сега за далавера с кола например в НК се предвижда до 8 години затвор. Ако пък измамата е в големи размери, наказанието е от 3 до 15 години зад решетките. В случай, че престъплението е доста тежък случай, то лишаването от свобода стига до 20 г., гласи още сега действащият кодекс по отношение на далаверите с движимо имущество. Сега същите наказания ще се прилагат и за измами с недвижими имоти. Така, ако бъде заловен член на т.нар. жилищна мафия, то той може да изкара в затвора цели 20 лета. Първоначалният проект вече е предаден на правосъдния министър Миглена Тачева. Очаква се новият закон да бъде изпратен за съгласуване до всички ведомства идните дни. Проектът за нов НК съдържа около 35 параграфа и в него се инкриминират куп деяния, които досега не са намерили място в Наказателния закон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА