Last news in Fakti

12 Март, 2009 00:00 496 0

Големите пътни проекти няма да бъдат отлагани

  • летище-
  • компания-
  • програма-
  • бъдат-
  • мутафчиев-
  • проекта-
  • дунав
Нито един от големите инфраструктурни проекти, управлявани от транспортното министерство, като модернизацията на жп линията Пловдив - Свиленград и Дунав мост 2, няма да закъснее извън предвидените предварително срокове. Това увери транспортният министър Петър Мутафчиев, който посети обновяващата се гара в Хасково. Eлектрификацията на Пловдив - Свиленград ще приключи през юли 2010 г., което ще позволи средствата за проекта от 340 млн. EUR да бъдат усвоени докрай, заяви Мутафчиев. Покачването на нивото на река Дунав временно забавя изграждането на Дунав мост 2, но това няма да е фатално и съоръжението също ще е готово в срок, каза още той.

Финансиране
Не е обсъждана възможността оставащите отсечки от магистрала Тракия да бъдат финансирани по Оперативна програма Транспорт. Средствата за тях ще бъдат отделени от планираните за автомагистрала Струма, каза Мутафчиев. Все пак, след като Национална агенция Пътна инфраструктура представи в Брюксел за одобрение проектите, включени в програма Транспорт, може да се мисли и за финансиране на магистрала Тракия по тази програма, коментира още министърът.

Летище
Възможно е австрийската компания Strabag, която построи новия пътнически терминал на летище София, да поеме за своя сметка ремонта на козирката, част от която се събори през декември 2008 г. след силна буря. Експертиза, извършена от Университета за архитектура, строителство и геодезия, е показала, че обектът не е изпълнен според предварителния проект. Очаква се и надзорникът на проекта - холандската компания НАКО, също да даде своята оценка. След среща между представители на летище София, Strabag и транспортното министерство е решено до 27 март австрийската компания да внесе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството промяна в проекта на терминала, която да е съобразена с новите изисквания за безопасност от 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА