Last news in Fakti

25 Март, 2009 00:00 732 0

Световната финансова криза охлади желанието за строежа на небостъргачи

  • сгради-
  • spire-
  • проекти-
  • високи-
  • сграда-
  • момента-
  • високи сгради
В момента на мястото, където трябваше да бъде издигната една от най-високите сгради в света, зее дупка. Планираната 150-етажна сграда Chicago Spire щеше да бъде висока 610 метра, ако бе построена над завършения фундамент. Това щеше да бъде най-високата сграда в Западното полукълбо и шестата по височина сред планираните за строеж небостъргачи в момента. По план Spire трябва да бъде завършена през 2012 г., а ирландската компания предприемач направи глобална маркетингова кампания. Купувачи разграбиха една трета от 1194-те луксозни апартамента в бъдещата постройка, като цената им варира от 750 000 до 40 млн. USD. Тай Уорнър, създателят на играчките Beanie Baby, си купи апартамент в най-скъпото крило на сградата.

Витрина
Само че, след като бе изкопана 23-метрова дупка и бяха монтирани кесони, строежът на Spire с извита структура - вдъхновена по думите на нейния известен архитект Сантяго Калатрава от издигащия се дим от индиански лагерен огън, бе спрян през януари заради кредитната криза, която засегна строителството по цял свят. Чикаго отдавна е витрината на високи сгради - откакто бе измислен небостъргачът със стоманена структура. Историята на града е пълна с архитекти, чиито амбиции понякога са се разбивали в скалите на икономическия спад, отбелязва Джон Норкуист, президент на дружеството с идеална цел The Congress for the New Urbanism (Конгрес за нов урбанизъм).

Проектът Вавилон
За хората, които живеят в стотиците нови апартаменти близо до планирания Spire, непостроената сграда започва да изглежда като заразна болест, посочва Норкуист. Когато всички се чувстват във възход и си мислят, че ще станат милиардери за едно денонощие, тогава се появяват тези грандиозни планове. Ако ги задвижите, преди да настъпи фалит, сградите бързо се издигат. В противен случай ще трябва да чакате, а понякога тези сгради изобщо не се завършват, отбелязва той. В момента е спряна работата по 11%, или 142 от общо 1324 проекти за небостъргачи по света, включително и по 29 от 301 проекта в САЩ според данни на Emporis GmbH, германската компания, която следи тенденциите в строителния сектор. Блокиран е строежът и на петте най-високи сгради в пет континента, включително и Spire. Emporis нарича тези забележителни сгради проекти Вавилон.

Дубай
Работата е спряна и по високата един километър постройка Nakheel Tower в Дубай - един от многото строителни проекти в арабския град от Персийския залив, който до неотдавна се радваше на икономически бум. Според доклад на британската банка HSBC, публикуван през януари, в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са отложени или отменени проекти на обща стойност 75 млрд. USD. Предприемачите се оплакват, че не са получили пари за свършена работа. Други високи сгради, чийто строеж е отложен, са Russia Tower в Москва и офис сградата Gran Torre Costanera в Сантяго, Чили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА