Last news in Fakti

1 Април, 2009 00:00 601 0

Строителните застраховки набиха спирачка

  • според-
  • приход-
  • полици-
  • премиен-
  • обаче-
  • чандъров-
  • строителството-
  • премиен приход
Банковите спирачки за строителството се пренесоха и върху застраховките Покрай бума на строителството в България сателитните бизнеси също растяха с необичайно високи темпове.

Такива бяха застраховката на строително-монтажни работи и професионалните отговорности на участниците в проектирането и строителството на недвижимите имоти.

Причина
Причината за техния ръст бе масовото строителство и задължителният им характер. Така почти от нищото застрахователните компании отчитаха около 30% ръст на премийния приход, идващ от този застрахователен сегмент.

Спад
Недялко Чандъров, гл. изп. директор на ЗАД ДЗИ, обаче обясни пред в. Пари, че в момента наистина се забелязва сериозен спад при тези полици. Според него намалението е започнало да се усеща най-вече в края на миналата година. По думите му тогава постепенно са започнали да се изтеглят чуждите инвеститори и банките рязко са ограничили кредитите за строителния сектор.

Според Коста Чолаков, изп. директор на Интер-американ, спадът се дължи не толкова на отлива на инвестиции, колкото на замразените поне засега проекти.

Очаквания
Чандъров не очаква бързо и лесно възстановяване на този тип застраховки. Успокоителното според него обаче е това, че застрахователите не разчитат много на приходите, идващи от тях.

Анализаторите отбелязват, че строителните застраховки заемат сравнително малък процент от общия събран премиен приход. Според тях брутният премиен приход от този вид полици е не повече от 30 млн. лв.

Резултат
За сравнение според предварителните очаквания на Комисията за финансов надзор, общият премиен приход за 2008 г. ще бъде около 1.5 млрд. лв. И Коста Чолаков от Интерамерикан, и Недяло Чандъров от ДЗИ обаче признаха, че са очаквали по-голям ръст, отколкото отчитат към днешна дата. Ръстът сега е 10%, а не 30%, както беше заложено преди кризата, завършват специалистите.

Потенциал
Въпреки тежкото положение в строителния сектор и страдащите съпътстващи бизнеси застрахователите все още виждат най-голям потенциал за развитие именно в имуществените полици. Според тях едва 10% от имотите у нас имат застраховка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА