Last news in Fakti

23 Април, 2009 00:00 352 0

“Шпионират” електронно сделките с имоти

  • таксата-
  • става-
  • горницата-
  • сделки-
  • българия-
  • система-
  • нотариусите-
  • горницата над-
  • 500 000
Специален "шпионски" софтуер, финансиран и създаден от нотариусите в България, ще бори измамите с недвижими имоти и движими вещи. Това е записано в решение на правителството, което предстои да бъде гласувано днес по предложение на министър Миглена Тачева.

Новата програма, която ще бъде инсталирана във всяка нотариална кантора, дава възможност за всеобща справка на територията на цялата страна за всеки имот и ще цели предотвратяването на двойни и тройни продажби, смятат експертите.

Ще бъде изграден и Национален регистър на пълномощните и завещанията, налични към момента, като впоследствие тази информационна система ще попълва своята база данни с всички пълномощни и сделки, сключени за бъдеще. Нотариусите финансират сами и информационната си система, и електронизацията на всички кантори.

В таблицата за удостоверяване на материален интерес досегашният последен интервал над 100 000 ще бъде увеличен на 500 000 лв. и ще бъде създаден още един интервал - над 500 000 лв. Нотариалната такса в този случай ще бъде 1628,50 лв. + 0,1 на сто от горницата над 500 000 лв., но не повече от 7000 лв. Променят се и събираните такси за останалите интервали. Например за сделки на стойност от 1001 до 10 000 лв. таксата става 43,50 лв. + 1,5% за горницата над 1000 лв.; за сделки от 10 001 лв. до 50 000 лв. - 178,50 лв. + 1% за горницата над 10 хил. лв. и т. н.

Най-масовата нотариална услуга - удостоверяване на пълномощни, декларации, заявления и др., вече става 5 лв. Досегашният й размер от 3 лв. е установен още през 1998 г. и оттогава въобще не е пипан, смятат нотариусите. Промени в друга наредба пък предвиждат таксите за извършване на констативни нотариални актове за собственост на земеделски земи, гори и земи от горския фонд, на поправки в тях, както и на договори за доброволни делби на земеделски земи и гори да станат 20 лв. За обявяване и връщане на саморъчни завещания таксата става 10 лв.

Диференцира се и издаването на удостоверения. От 2 на 1 лв. намалява таксата за неприсъствена справка, предавана чрез отдалечен достъп до информационната система по чл. 7 от Закона за кадастъра и имотния регистър. На 5 лв. (от 2,50 лв.) се увеличава таксата за полагане на апостил, събирана от Министерството на правосъдието по Тарифа №1. Свидетелството за съдимост на лица, родени в чужбина и пребиваващи в България, става 5 лв., а издаването на разрешение за извършване на дейност с нестопанска цел от чужденци в България - 20 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА