Last news in Fakti

26 Януари, 2015 15:12 1 082 0

Архитектите на Лувъра номинирани за европейска награда

  • лувър-
  • награда

Новият Музеен комплекс в центъра на София, който е известен повече като „Българския Лувър” е реализиран от архитектурно бюро „Янко Апостолов Архитекти”. То е номинирано за престижната награда за съвременна архитектура на Европейския съюз "Мийс ван дер Рое" за 2015 г.

Той е с разгъната застроена площ от 24 000 кв.м. Включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства, в това число и конферентен център. Залите разполагат с подходящо осветление според спецификата на различните изложби и са климатизирани. Комплексът е композиран около отворена скулптурна градина, която ще е сърцето на музейната институция и ще се използва за скулптурни експозиции и за специални обществени събития с културна насоченост.

Наградата "Мийс ван дер Рое" е учредена през 1987 г. в партньорство между Европейския парламент, Европейската комисия и Фондация "Мийс ван дер Рое", като конкурсът за съвременна архитектура се провежда на всеки две години.

В състезанието могат да участват проекти, реализирани в Европа в рамките на 2-годишен период преди поредното връчване на престижната награда. В конкурса за съвременна архитектура имат възможност да участват представители на всички европейски страни. За 2015 г. броят на селектираните проекти за престижната награда за съвременна архитектура на Европейския съюз "Мийс ван дер Рое" е 420.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА