Last news in Fakti

29 Април, 2009 00:00 1 065 0

София намери пари за метро до "Младост 4"

  • герджиков-
  • младост-
  • метрото-
  • кръстовища-
  • около-
  • млн евро-
  • млн евро заем
Сериозен кредитен ресурс за реализиране на важни инфраструктурни проекти е успяла да договори Столична община с Европейската инвестиционна банка. Банката е изразила принципна готовност да финансира с около 260 млн. евро заем строителството на кръстовища на две нива, допълнителното удължаване на метрото до "Младост 4" и проекта за завода за боклука. Това се разбра от доклад на зам.-кмета Минко Герджиков до Столичния общински съвет. Очаква се в четвъртък общинарите да дадат мандат на кмета да договори конкретните условия по заемите.

С най-голям приоритет според банката е програмата за изграждане на 6 кръстовища на 2 нива, обясни Герджиков. Експертите на финансовата институция са посетили на място инфарктните за трафика места и са се уверили, че тази мярка ще има най-директен ефект за облекчаване на задръстванията. За строителството на съоръженията са необходими 70 млн. евро, като това финансиране може да е факт още през лятото и да почнем да работим през есента, допълни Герджиков. За естакади на ключови кръстовища се говори отдавна, а кметът Бойко Борисов дори предложи да се изграждат временни метални мостове.

140 млн. евро са необходими и за допълнителното удължаване на метрото от "Младост 1" до "Младост 4". Тук първоначално финансиране бе обещал и "Бизнес парк София", но заради кризата осигуряването на ресурс е затруднено. Заедно със строежа на метрото ще бъде разширен и натовареният бул. "Александър Малинов", който поема основния трафик от и за центъра.

Финансирането със заем за завода за боклука още е под въпрос заради липсата на яснота колко точно пари ще предвиди за него по програма "Околна среда" правителството. "При песимистичния вариант от правителството се очакват 110 млн. евро при обща стойност на проекта около 184 млн. евро", обясни Герджиков. Засега преговорите се водят за 53 млн. евро заем.

И след взимането на тези заеми кредитната задлъжнялост на София ще остане под максимално позволеното. Градът има право да връща заеми на стойност 25% от собствените си приходи, към момента е на ниво около 5% и няма да надхвърли 12%, коментира Герджиков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА