Last news in Fakti

21 Март, 2015 15:24 4 334 3

Кои са предстоящите проекти за нова визия на София

  • иец-
  • визия-
  • софия

Столична община, КАБ, архитектурни студиа и сдружения ще представят свои проекти за облика на столицата

Кои са предстоящите проекти за нова визия на София - 1

София да се превърне в модерна европейска столица. Тези думи винаги изникват, щом се заговори за освежаване на градската среда, промяна на транспортния план или развитие на екологичното строителство заради климатичните промени.

За да промени облика на столицата общината периодично възлага на млади архитекти изработване на проекти за градското пространство, като инициатива в тази посока поемат и редица архитектурни сдружения със свои виждания и идеи.

На 25 март местната власт, Камарата на архитектите в България (КАБ), архитектурни студиа и сдружения ще се срещнат, за да представят част от проектите, които предстоят да се реализират в столицата, или да отправят своите предложения.

Архитектурният форум „За устойчива градска среда в София“ ще започне в 11.00 часа като част от програмата на Българска строителна седмица в Интер Експо Център.

Проектите на 25 март

Архитектурните конкурси за ново оформление на десетки обекти в идеалната част на София и за реконструкцията на пл. Света Неделя, както и проектът MILD HOME за екоселище, са част от предприетите стъпки на местната власт за визията на столицата. Те ще бъдат представени на 25 март от архитектите Иво Пантелеев, Стефан Добрев и Димитър Младенов, спечелили първи места в надпреварата, които ще разкажат и за предстоящата им реализация. Освен това арх.Бойка Къдрева, директор направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община, ще покаже развитието на проекта за екологично селище в с.Мрамор. Всички проекти се очаква да бъдат финансирани по новата европейска програма „Региони в растеж“.

Същевременно София беше избрана и за европейска столица на спорта за 2018г., което дава допълнителна възможност на града да кандидатства по европейски проекти за развитието на масовия спорт в столицата. По време на архитектурния форум общинският съветник от ГЕРБ Анатоли Илиев, който бе и секретар на инициативния комитет по кандидатурата на София, ще разкаже за предварително заложените приоритети на Столичната община за изграждането на детски площадки, реновиране и модернизиране на спортните бази в детските градини и училищатa.

Друга важна тема в събитието ще бъдат климатичните промени, които сериозно зачестяват, нанасяйки огромни щети. Зам.-председателят на КАБ Николай Гълъбов ще обясни как архитектурата може да спре развитието на климатичните промени ида спомогне за предотвратяването на природни катастрофи в бъдеще.

Две архитектурни сдружения - Група Град и Трансформатори, които се превърнаха във важен фактор при взимането на решения за промяна на облика на града, също ще представят своите виждания, идеи и проекти за визията на София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
  • 2 Фандъков

    1 0 Отговор
    Всички видяхме на Фандъкова колко й е капацитета- Витошка беше напълно унищожена и превърната в селски мегдан! Да пази Господ от тая селска учителчица, тръгнала да поправя София- да си ходи в Самоков да сади картофи и да не се пъне, тази женичка да бъде градоначалник! Хвърлят парите, които ВСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ за грозни, безвкусни, блудкави проекти лишени от ключови за архитектурата компоненти- естетика и функционалност!

    Коментиран от #3

  • 3 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фандъков":

    .... а пък преди да бъде превърната в селски мегдан приличаше на клоака. Фандъков, не се излагай!