Last news in Fakti

25 Юни, 2010 11:37 9 816 71

Цените в строителството няма накъде вече да падат

  • гласов-
  • интервю-
  • строителство-
  • прогноза
Спад от 33% в строителството през първото тримесечие отчете националната статистика. На фона на тези данни се довършиха няколко мола и офисни сгради, жилищното строителство остава в долна мъртва точка, а пък около административните сгради има телени огради и черни пътища. Строителният сектор все още не е достигнал точката на изплуване от кризата, надеждата на фирмите е в търговете по европейски програми, които да оживят и други проекти. По тези теми разговаряме с инж. Светослав Глосов, управител на строителна компания и кандидат да оглави Камарата на строителите в България като наследи на поста досегашния председател Симен Пешов, който няма да се кандидатира за трети мандат.


- Кой от сегментите в строителството пострада най-много в кризата досега?

- Най-сериозен е спадът в жилищното строителство и съответно в административно-битовото, което има своята логика. През 2008 г. след този бум, когато всички се втурнаха да строят жилища, имаше добро кредитиране на жилищното строителство и то достигна до нива, които едва ли в следващите години ще достигнем. Спадът в момента е над 60%. Предполагаме, че може при обратния процес да се наваксат 30-40% от загубения ръст или 60-80% от достигнатото през 2008 година, но в продължение на години.

- Данните на НСИ за първото тримесечие показват спад от 33%, все още не са обявени цифрите за периода април-юни. Няма ли вече оживление сега, в началото на лятото или сезоните отдавна нямат тази роля?

- Да, последните години сезоните не оказват голямо влияние. Строи се целогодишно. Но по-сериозно съживяване на строителството през второто тримесечие  няма. Има незначително раздвижване на пазара на жилища, но предимно се търсят жилища пред завършване или вече построени. Все по-трудно хората рискуват да купуват жилища „на зелено”. Може би има покупки, но това са на т. нар. топ места или пък са на строители с изграден авторитет.

- Какво се случва в цените с днешна дата? Има прогнози на инвеститори, че в момента сме във фазата точно преди имотите да достигнат ценовото си дъно...

- Цените, смятам, че са достигнали своя минимум и едва ли биха падали  повече. Това си има своята логика. Всички строители, тези които спазват законите, не могат да крият приходи или да си понижават разходите. Цените на материалите започват постепенно да се връщат нагоре, така че няма логика от гледна точка на строителната себестойност те да спаднат значително под сегашните нива. А пък самата цена на жилищата се определя не само от строителната стойност. Много често се казва, че едно жилище струва 300-400 евро на кв. метър, а пък се продава за 800 евро на кв. м. Това изобщо не е вярно! 300-400 евро без ДДС е чистата себестойност. Тук се добавя цената на земята или обезщетението на собственика, което се движи средно около 30%, добавя се и цената на проектиране, на надзора, на довеждащата инфраструктура, разрешението за строеж, което не е малко – 6-7 евро на кв. м, а в София- 12-24 лева в зависимост от района. Така че реално се получава 600-700 евро себестойност на жилището. Ново строителство под тази себестйност, според мен,  е ненормално или е свързано с по-лошо качество или нещо скрито като разходи. Като общо печалбата, която са си заложили предпримеачите, е друго нещо и не го коментирам. В крайна сметка аз представлявам строителите, а не предприемачите.

- От ваша гледна точка къде сме спрямо кризата?


- Не бих казал, че сме започнали да изплуваме. Още сме в кризата. Нашите надежди за излизане от нея са проектите по европейските програми - основно по Оперативна програма „Транспорт”, мерките за селскостопанските райони – за благоустрояването на населените места и изграждане на пречиствателни станции, програмите в екологията, със средства по които могат да се изграждат сметища и по-големите пречиствателни станции. Нашата надежда е там. Сигурно покрай проекти по европейски програми ще се развижи административното и жилищно строителство донякъде. Фирмите, започвайки да работят, ще строят офиси, ще има по-добри възнаграждения на хората, които ще искат да си купят жилища. Така че покрай тези големи проекти, ще тръгнат и други обекти.

- Има ли вече раздвижване около започнати преди кризата, но замразени после обекти?


- По принцип се забелязват жилищни сгради, които стоят незавършени и си личи, че не се работи по тях. Мисля, че в градовете този проблем ще се изчисти, но просто няма да се започват нови. Но ако отидете в Банско или по Черноморието, където може да се видят много такива сгради, няма яснота за тяхното бъдеще. Но там проблемът е в местните управи, които допуснаха презастрояване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dragster

    59 9 Отговор
    Защо ли нещо не се връзвам на тази статия ... Някой хора много държат цените на имотите да тръгнат нагоре, но ме съмнява чрез такива публикации да се постигне някакъв успех. Цените - ниски или високи се определят от пазара. Като дългогодишен участник на капиталиовите пазари не се ангажирам да прогнозирам върхове или дъна на който и да е пазар, тъй като вероятността да сбъркам е в пъти по-голяма от тази да се окажа прав. Истината при пазара на имотите е, че имаме тренд, който е надолу, а кога този тренд ще обърне в позитивна посока само може да се гадае.
  • 2 Ivo

    57 8 Отговор
    Mislia,4e po-tozi na4in niama da stignem do nikade.
    Misalta mi e,4e gospodina mnogo dobre za6titava interesite na stroitelite.
    Dano da e iskren i da wiarva, 4e 600evro e minimuma na kwadrat.
    Ot bran6a sam i moga da Vi kaja, 4e do 2008g ima6e mnogo maistori s nadnici ot po 150lv na den i nagore.
    Ako i razni drugi razduti ne6ta gi kalkulirat v cenata daje i 700evro 6te e malko.
    Istinata e ,4e za da kopuvat horata pri tozi standart v BG cenite triabwa da sa ne pove4e ot 400evro.
    Pone taka mislia as.
  • 3 Ivanov - imoti

    102 11 Отговор
    Колко смешно звучи себестойност 600-700 евро/м. И кого се опитва да заблуди инж. Глосов, като на повечето хора им е ясно че себестойността е максимум 200-250 евро/м
  • 4 Ivaylo

    58 10 Отговор
    Не вярвайте на тези приказки, имам построени две къщи миналата година,като себестойност ми се върза всичко 200 евро/м. с цената на парцела, до шпакловка и замазка. За жилищно строителство цената трябва да е още по надолу като себестойност.
  • 5 Bond

    53 11 Отговор
    Pravi sa kolegite, naistina stroitelstvoto izliza v puti po malko ot kolkoto se prodava. Az su6to predi 5 godini si postroih ku6ta 250kv na 2 etaja na cenata na edin apartament v Sofia ot 80 kv.
    Cenite 6te padat o6te nadolu, 6te stignat niva ot 350-500 euro na kv/m.
  • 6 Kiro

    57 3 Отговор
    Stroitelite sa sklonni masovo da svaliat cenite, predi mesec si kupih apartament studentski grad, ot 710 svalih na 550 euro/m.
  • 7 vrv

    57 13 Отговор
    Айде пак се почна с глупостите. Сега да чакаме по БТВ репортаж на същата тема "Цените на имотите удариха дъното" и "Сега е момента да купувате". Искам да питам как в Берлин продажната цена на квадрат е около 800 - 1000 Евро чиста площ, а видиш ли в София по себестойност м2 излиза 600 - 700 Евро, като по тази цена ти смятат и общите части. Или в Германия строителите крият данъци, използват кофти материали и заплатите на работниците са по-ниски от тези в България, а? Абе смешна история. Строители и брокери не разбраха вече година, че така няма да стане и така само блокират пазара. Просто последните години няма да се върнат на лудите печалби от строителство, както няма да се върнат ранните години на демокрацията, когато хората с куфарите и боклуците от Турция правеха луди пари.
  • 8 alex

    28 10 Отговор
    Da poglednem istinata-kolkoto i da e losa v ocite--predstojat ceni ot 150-220 eu na kv.m. I az sum se nabulbukal s inoti ,taka ce ne me pricisljavaite kum grupata na lisicata s kiselite grozdaci..gospoda iznerveni forumni brokeri.Pozdravi ot slunceva Holland--1850 eu cista zaplata.DANO SE OPRAVIM..
  • 9 Строител

    72 5 Отговор
    Инж.Глосов не се излагай.Наскоро дадох оферта за грубо строителство 115 евро без ДДС,и инвеститора я отхвътли,заради високата цена.Колкото и пари да излазе на по-следващ етап строителството,няма да са повече от 250 евро на шпакловка и замазка.Само 50 евро/квадрата и става перфектно "до ключ".
  • 10 EVAo

    72 9 Отговор
    гослодин инжинере!не ви ли е срам?В тази международна огромна КРИЗА да сте толкова Нагъл и безкрупулен?За какви 700 евро пишете?Да не би да плащате на строител 700 евро заплата?Може и осигуровките им да не внасяте`дори,А останалите ДАНЪЦИ ТАКСИ И Д Е Д Е С Е Т А са пълна ДАЛАВЕРА,КОГО Б А Л А М О С В А Е? Реалната цена на едно жилище е 200 лева а не евро на квадрат,ЕЙ такива като вас са за линчуване,дето се правите че не разбирате пазарната икономика а иначе крадете уно даржите на нея
  • 11 Евентуален купувач

    40 4 Отговор
    А г-н специалистът може ли да отговори, защо цените на 40-50 годишни панели са високи колкото новото строителство, на което себестойността била висока? При панелните сгради за каква себестойност говорим? Не че ще получа отговор...
  • 12 Иванов

    53 7 Отговор
    Платени статии!
    Цените догодина по 200-300 евро и пак нйам да се купуват. Бълнувайте си вие по 700.
  • 13 BG

    24 3 Отговор
    За всичко са виновни банките. Не помните ли как беше преди, банките не отпускаха кредити и съответно цените на имотите бяха нормални. То лошо няма да има кредите , но с тия схеми банка-строител-купувач-банка , сами си направете сметката.
    И каква е тая печалба от 100 процента , не се вързва. А реалната цена сега трябва да е около 400-450 евро и то в централната част на големите градове .
  • 14 Запознат

    31 3 Отговор
    Г-н Глосов, след като се кандидатирате да ставате шеф на камарата на строителите, то първо си научете вашите колеги, че трябва честно и почтенно да работят в тази наша обрулена България. Не може от първата продажба на апартамент на зелено да се купува луксозна джипка за всяване на респект и демонстрация на финансов просперитет. Тази криза показа кой какво представлява. Вие строителите дори не разбирате колко хиляди човешки съдби и семейства разбивате с вашите незавършени строежи. Някои от Вас трябва да са сега в затвора на топло, но те си живуркат весело с кайените си и силиконовите си любовници по МОЛ-овете и кръчмите на България и Европа. Кога най-после всичко ще си дойде на мястото в тази пуста наша Татковина.
  • 15 CDLHA

    18 55 Отговор
    На всички злобари и "разбирачи" от себестойност/м2 ще им кажа,че докато строителството се намира в застой и икономиката ще затъва.Защо си мислите,че една публична личност с авторитет,представляваща толкова много хора и фирми ше си позволи да говори глупости пред цялата общественост?Просто човека ви казва истината,само,че комунистите си мечтаят за бай Тошо и панелки за по 15000лв.
  • 16 Бг

    39 5 Отговор
    Строителите трябва с ръка на сърцето да си признаете, че до обяд се занимавате с вашите "безупречни" работници, кавги, караници, разправии за лошото качество на извършената работа и кражбите от предния ден, а след обяд започвате да мислите да по-яко да си прекарате вечерта в алкохолни запои с мутресата.
    Как да върви работата така - така не става!
  • 17 хонтроф

    41 4 Отговор
    абе господине сичките баби пред блока вече говорят че цените ше падат още. вече не е модерно да си строител, гладни мишки са всички. Аз познавам един дето сега сам си кара багера за да не плаща на багерист
  • 18 Бг

    37 3 Отговор
    Той пак е добре, щом има пари за нафта за багера.
  • 19 хи-хи-хи 2

    15 49 Отговор
    Хахахахаха!!! Значи, да изясним нещо... Човек, който казва, че пълната себестойност на кв.м. е 600 евро го наричате наглец и т.н. А как наричате човек, който иска да купи имот без пари (ако може!)?! Няколко житейски факта... Човек, който говори за нещо, от което не разбира наричаме Глупак. Човек, който се занимава с неща, които не са му работа наричаме Глупак. Човек, който раздава акъл без да знае, за какво иде реч, наричаме Глупак. Така е, нали?! Хайде сега, колкото и да ви е трудно, помислете и си кажете в кое от предните изречения разпознахте себе си!!! Хахаха!!! Ей, хора, преодолейте тийнейджърските си комплекси и житейската неудовлетвореност! С негативизъм не се постига нищо смислено! Има един хубав сайт за имоти в България - и него ще осерете!!!
  • 20 Петров

    13 6 Отговор
    Цяла държава от тарикати
  • 21 неразбиращ

    20 18 Отговор
    хи-хи-хи 2 по-горе някои хора с цифри и факти казаха колко струва квадрат вече построена площ, а един господин е давал оферта за груб строеж или и те нищо не разбират? И кой казва, че някой иска да купува без пари. Дори и в момент на криза, фалирали строители и изоставени строежи цените все още са доста високи. Паднаха да, но нивата от 2008 бяха безумие !
  • 22 Евентуален купувач

    9 4 Отговор
    Аз пак ще попитам разбиращите, каква е себестойността на кв.м. на панелните 30-40 годишни жилища, и тя ли е 600 евро кв. както мнозина твърдят, че е на новото строителство?
  • 23 ЕМА

    28 4 Отговор
    ХИ ХИ ХИ КОГАТО фАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!!!!! СИГУРНО СИ ОТ ФАЛИРАЛИТЕ БРОКЕРСКИ МУТРИ КОИТО АКО БЯХТЕ В ЧАЛМАТА НЯМАШЕ ДА СЕ ПЪНЕТЕ КАТО МАГАРЕ НА МОСТ,А ЩЯХТЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ ОТ СРАМ,НО НАЛИ СТЕ БЕЗКРУПОЛНИ ИНАГЛИ НЕ ВИ БЪРКА,САЙТА САМИ СИ ГО ОСРАХТЕ ИНЯМА ЩО ДА ОБВИНЯВЯТЕ ДРУГИМУ,
  • 24 Панелист

    13 19 Отговор
    Защо мисля 4е цените на панелките ще падат трудно?

    Наблюденията ми са, 4е в пове4ето панели семействата са социално слаби и нямат спестявания / кредит за да закупят ново жилище. Алтернативата е да се продаде панелката и да се финансира само разликата. В противен слу4ай оставаш с панелката и ако искаш подобрени условия – ремонтираш. Така хората просто не могат да излязат от тези жилища. Това формира и базата за цените на панелките и ще се промени трудно през следващите 5 години.

    Аз ли4но ремонтирам панелката в Стрелбище, София. Проблемът ми е в цената – саниране, нова дограма, нова лукс баня, нови подове, нова кухня и т.н. ми излиза над 150 евро/м. – ремотите са не само трудни но и о4евидно доста скъпи. Добре е 4е жената е архитект и е поела грижата, но аз да му мисля за парите!!!

    Друг вариант е да се из4ака – но времето те4е и е по-добре да се живее по-сносно.

    Успех на вси4ки във форума!
  • 25 Бг

    18 25 Отговор
    Абсолютно вярно е, че при панелите не можем да говорим за себестойност. Те са строени средно преди 30 - 40 години и амортизационните им отчисления досега биха стопили 80 % от първоначалната им цена. Реалността обаче е друга. При тях закона е търсене и предлагане. Огромна част от населението е бедно и не може да си позволи тухла. Тези, които вече живеят в такива поетапно си правят вътрешни подобрения за по-добър уют. Тези които сега оглеждат панели за покупка просто нямат достатъчно пари за друго. Реално локацията е най-важния елемент от стойността на един имот и затова и в момента има панели с цена 1000 евро / кв.м., парадокс, но факт. Да допълня само, че панелите са по-добри от доста жилища "ново строителство". Докато не започнат да падат панелите ще си останат основното жилище в големите градове. Имам чувството, че някои "нови тухли" ще паднат по-бързо от "добрия стар панел".
  • 26 Бг

    2 19 Отговор
    Ето един прекрасен тристаен разширен апартамент 41 кв. = 38.000е
    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c121794415818952&f1=details
  • 27 Бичме

    19 12 Отговор
    Ако взема му повярвам ще започна да се кахъря, че през последните 4-5 години не съм си вложил парите в недвижима тухленка. Не така г-н Гигов, не така..Всички знаем, че цените на апартаменчета в големите градове след 2 години ще бъдат по-ниски от сегашните и то при нарастващи цени на материалите. Луксозното строителство завършено до ключ е 250-300 евро на квадрат себестойност с включен ДДС. Не съм включил обещетение за собственици..Ама изчислявайте!
  • 28 Черногледец

    37 4 Отговор
    Себестойността няма значение. Има само едно нещо - търсене и предлагане. Толкова много обяви "продава се" през живота си не съм виждал!
  • 29 Imot

    35 10 Отговор
    Абе вие нормални ли сте!?
    Има 300 000 имота за продажба и може би само 1000 нуждаещи се. Това прави 1000 имота на клиент! Цените може и на 100 евро/кв да стигнат при условия на свръх предлагане и почти нулево търсене.
    Какво ще стане с останалите 299 000 имота? На какви цениови нива ще стигнат?
    Очаквайте тотален крах на пазара! Който продал продал!
  • 30 Можещ

    16 3 Отговор
    Много ми е смешно , когато някой каже че сме стигнали дъното - той или е от най-затъващите, или гледа от повърхността. Цени от 100 евро/кв няма да има. По скоро имотите ще запустяват.
    А кой казва, че няма нуждаещи се? Има, има - над милион са. Просто някои вече си изиграха картите, губейки в пирамидата наречена собствено жилище, други и на 50 евро/кв не могат да си позволят жилище , а на третите , изтърпяли цялото това безумие , простотия, непрекъснати обиди , колко са глупави , че не си купуват апартамент на цената на наем и т.н. може би сега ще получат награда за търпението и правилното решение да не са част от тази лудост.
    А може би не... все пак това е България.
  • 31 Kukuriak

    13 5 Отговор
    Както се споменава по-горе цената зависи от локацията. Аз бих добавил и от инфроструктурата и допълнителните услуги. Ето затова панелките ще са скъпи, а не защото не щат да ги продават. Какво получаваш от новото строителство: мръсна и дори липсваща инфраструктура (няма читав транспорт, няма къде да се разходиш освен в къщи, няма къде да паркираш), пренаселеност (падаваш си със съседа яйца през прозореца), липса на отоплително и климатично решение, ужасно разпределение на жилището, защото се продава на м2 а не по функционалност и други критерии, а и много често лошо качество на строителството.
    Какво има панелката - уреголирани по татово време квартали с междублоково пространство (макар че има доста места където и това застроиха), възможност да паркираш дори и да нямаш скъпия гараж или парко място, множество решения за транспорт, ТЕЦ, паркове, въздух пред прозореца, добро разпределение на стаите.
    Е заради всичко това се преместих от ново строителство в панелка и след един приличен ремонт в панелката живеем много по-качествено, удобно и евтино отколкото в тухлата в която бях досега. Слава богу че продадох тази заветна тухла... Е затова мили мои панелките ще имат цена. А поради тези фактори ще се определят цените вече все повече и повече, а не на пуста квадратура, както свикнаха да смятат нашите строители...
  • 32 mtm

    13 14 Отговор
    абе хора какви са тези коментари.
    какви 100евро на кв2.това да не е павилион за вестници.
    Човека е много прав за стоиноста на апартаментите и ако си направите една добра сметка ще видите че е така.
  • 33 obe

    4 4 Отговор
    Частните съдебни изпълнители масово продават ваканционни апартаменти по морето, показва справка в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. За задължения към банки и към частни лица на търг са обявени десетки едностайни и двустайни летни жилища на цени от около 29 000 до 90 000 lv
  • 34 Киро

    11 6 Отговор
    Тази статия е силна манипулативна. Напоследък прави впечатление, че медиите особенно електронните се опитват да надуят цените на недвижимите имоти с приказки, че цените няма да падат повече и имотите ще поскъпнат и дори твърдят, че до една година няма да остават готови жилища за покупка сиреч апартаментите в завършен вид ще свършат. Ясно е че обслужват някои икономиески кръгове най-вече банки, които свалиха лихвите по нови, но вдигнха лихвите по стари кредити-зарибяване и обслужване на интересите на брокерските агенции.
  • 35 реалистично

    12 18 Отговор
    От двайсет години се занимавам с имоти и досега е нямало случай на имот с добра локация и качество да му е паднала цената. Цената на имота зависи от много неща - местоположение, качество на строителството, инфраструктура, икономическо развитие на региона. Не може да се говори общо за имотите и да се определят общо цените. Този, който се нуждае от имот ще си купи, ако има възможност, и никаква криза няма да го спре. Въпрос на лична преценка и собствен избор. От кризата се засегна само строителството, но целта е друга. Да се смъкнат цените, за да изкупят големите фондове колкото се може повече имоти.И после чакайте да им паднат цените. От тези платени репортажи по медиите, никой не си дава парите, за да може андрешко да си купи имот. И още нещо. Колкото и да падат цените отделни купувачи не купуват, само ако не им е необходимо веднага. Сделки ще започнат да се реализират, когато цените тръгнат нагоре. А такава инфлация скоро предстои.
  • 36 до всички

    12 6 Отговор
    а бе като чета какви глупости пишете ми се затвърждава позицията че българския народ е много прост ама много прост.
    въобще от всички вас някой може ли да направи един анализ на единична цена в строителството и ако може да започне да смята бавно бавно и тогава да коментира какво е то себестойност.
  • 37 симо пичо

    12 8 Отговор
    Ако си говорим за себестойност на имотите единствените, които имат такава са старите тухлени жилища. Под стари, разбирам строени преди 1989 година, като колкото преди нея е толкова по яко, в смисъл на здраво строителство.
    В добавка трябва да е в удобен квартал, Идеален център, Иван Вазов, Лозенец или Оборище, за София. В момента реалистичната средна цена на такъв двустаен е около 50 000 Евро. С пазарене и отстъпки може да падне до 40 000. В големите градове 40 000 до 35 000.
    Всичко друго на пазара са БОКЛУЦИ - панелки, ново строителство и т.н. и цената им ще се сгромолясва надолу. Варианта да е ново строителството е "Око да види ръка да пипне" или така наречените ЖСК, да не се смейте, контрол му е майката. Пътя е по труден, по-евтин, но много по-ангажиращ. Само тогава можем да говорим за качество. Иначе тухлена виличка на село сред природата и едно джипче втора ръка, ако поскъпне бензина, слагаш му газ и си пушка. При последните варианти себестойността на имота ви излиза не повече от 30 000 евра, което си е далавера.
    А ТЕЗИ ПОМИИ ОТ СТРОИТЕЛИ - ПРЕДПРИЕМАЧИ БЕЗ КОНТРОЛ И ДРУГИ ЛЬОЛЬОВЦИ И ПАРИ ДА ВИ ДАВАТ НЕ ГИ ВЗЕМАИТЕ!!!
    И НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ ОТ ПАРЦЕЛА НА СЕЛО ИЛИ ЗЕМЕДЕЛСКАТА СИ ЗЕМЯ ТЕ ИМАТ ПО-ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАСТЕЖ ОТ ПАНЕЛКА В СОФИЯ!
  • 38 Кракра

    11 5 Отговор
    А има ли търсене г-н Глосов? При демографски срив!? и при монополна икономика!? А какви гаранции давате на инвеститорите - да си плащат рушветчета ли?!!! Накъде без реформира в съдебната система!?? Виждам, че вашата надежда е в "канализирането" на евросредства. Отново и отново лапаница а не изграждане на ценности. Корупцията при разпределяне на евросредсвтвата е факт. Така че ефектът от това също ще е минимален. Тогава на какво се надявате?
  • 39 симо пичо

    15 40 Отговор
    Аз лично си пострих вила 2005 година, за около 20 000 лева в едно пернишко селце и стана супер. Мой приятели пък си купиха направо готова на шпакловка и пак им излезе толкова. Кеф, както се казва:4 широки стаи баня по собствен вкус и градина с пресни зеленчуци и овошки. 25 - 33 км до София и разход на газ на джипката 10 лева на ден.Ако ме мързи да карам с маршрутка за 30-45 минути доцентъра и цена 3 лева в едната посока. Иначе имам апартамент в Лозенец, не ми стигнаха средствата за центъра, навремето, но лятото кой е луд да стои в него. Оставил съм децата да си купонясват на спокойствие.Ама и те при мене идват всяка събота и неделя на чист въздух и здрава храна. Зимата обаче си е малко по приключенско, но тогава се ползват удобствата на столицата, обаче събота и неделя, хаиде пак в планината.
  • 40 Един Нов

    15 7 Отговор
    Има накъде да падат още!!! И ще падат!!!
  • 41 Читател

    14 4 Отговор
    Банките сега зарибяват нови клиенти с илюзиите за ниски кредити и след това ще последва повишение на "старите крдити. Целта е банките да печелят, независимо, че доходите ще спадат поне още година.
    Цените на жилищата също ще спадат, защото намаляват доходите. Няма логика да нараства процента на необслужваемите кредити, а в същото време да намаляват кредитните лихви. Очертава се голяма мътилка.
  • 42 bubblehead

    7 13 Отговор
    Ste chakqme, drugari! Izobsto da ne wi pritesnqwat takiwa statii. Za 600 euro/m2 ne moje i duma da stawa dori si mislq che i 200euro/m2 sa mnogo za zentura na Sofiq, 149 euro/m2 e drugo nesto, no e po-weroqtno zenite da stignat do nula i dori leko otrizatelni da stanat zastoto kakto se znae w Bulgariq nqma absolutno nikakwi hora ( ne kupuwachi ami hora ne ostanaha) i koito ima imot go mrazi ot surze ta ste gleda da dade pari na nqkoi kupuwach da go oturwe ot nego. Mda, taka ste stane! Samo pochakaite do dogodina! Ha-ha-ha!
  • 43 ob6tak

    1 7 Отговор
    1 e da iska6 , dr e da prodade6
    kato obednqva6 6te jivee6 ,kakto moje6 kato ziganite ako trqbva 6te barka6 po kofite
    abe drajte si zenata, prosto nqma prodavane.prosto ednite 6te iskat zena , dr 6te iskat jili6te a pak nqma da imat pari
  • 44 До реалистично

    10 6 Отговор
    реалистично,разбирам че 20 год. се занимаваш с имоти(тогава просто нямаше пазар,и ти явно лъжеш),но никога през този период не е имало такава криза,и такова презастрояване.Сега това е налице,и по тази причина слез на земята.
  • 45 вътрешен

    10 4 Отговор
    Относно строителството - прави ли ви впечатление,че все по-често първо се строи и после се мисли за продажба на построеното-един вид "да има".Питам се колко богат и безразсъдно тъп трябва да е предприемача,дето пляска 6 етажен блок с 35 апартамента и чака някой да му се обади после...Перат пари копелетата!!! И то яко!!! България сме едно село и всичко се знае за отделните махали. Поевтиняване ще има на тъпоглавите жилища до морето,шлякнати в полето и тръните, обградени от кал, и то до степен на рухване на цените до 50 - 60 евро квадрата за грубите строежи и около 80-130 евро за завършените такива. Но това е без значение пичове - оцапаха пейзажа с кафяво гадните предприемачи - къде са дърветата, парковете, зелените площи, КЪДЕ, КЪДЕ ,КЪДЕ??????????????????? Къде ще играят децата ви, на покрива на блока ли????? По-добре изберете "КЪЩЕ" в Родопите - едно в нашите за "летото" и едно в Гърция за "зимето".Далеч от стреса и мръсотията, шума и простотията.
  • 46 НЕ Е ВАЖНО

    14 6 Отговор
    Нека падат цените!!!Нека фалират предприемачите!! Нека немат пари за гориво за Бентлитата, дето арчат по 35 литра!!! Нека се качат на Голф тройка или не думай-на Опел Астра и да видат как живеят нормалните ора!!! Нека им запустеат бункерите, дето ги изакаха насекаде! Нека строителството да фалира - време е!!! Има построени жилища за още 5 Българии!!! Кой че живее там??? Чужденци нема да са, те бегат като видат че имаме мангали,дупки и липса на спокойствие. Ние нема да сме, щото повечето нови желеща, каде пустеат, са гнусни концлагери, наблъскали блоковете на 3 метра един от друг, слънце нема...Та, пожелавам КРАЙ НА СТРОИТЕЛСТВОТО У БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 47 bubblehead

    5 7 Отговор
    Oooo, towa e interesno 50-60 euro/m2! Dawaite drugari, do tuka sme na 600 euro/m2 w Sofiq i Warna i wse oste 5-10 puti po-ewtino ot normalniq swqt ...
    Ha-ha-ha!
  • 48 makedonec

    2 5 Отговор
    Ste padat panelkite 100% pri prvoto zemetresenie. drugite ste padnat s 50% stoto stroitelite cigani mnogo hubav beton brkat na raka, i na kraja tezi koito ste ostanat naistina njama nakade da im padat cenite stoto trseneto ste e goljamo.
  • 49 чичка

    14 5 Отговор
    Според мен приказките на господина са отчаяна медийна кампания. Преди 4 години купихме земя в рамките на София и от 8 месеца живеем в 170 кв.м. едноетажна къща с 800 кв.м двор. Общо до момента разходите са ни 171 000 ЛЕВА. Като в тези разходи включвам ВСИКО до мебелите. 80 % от къщата е паркет! При положение че едноетажното строителство излиза най-скъпо на кв.м РЗП не знам за какви 700 евро говори господина.
    3 години ходене по инстаннции и вадене на разрешителни ни бяха най - трудния етап.
  • 50 BoBo

    4 4 Отговор
    ... реално се получава 600-700 евро себестойност на жилището...а пък се продава за 800 евро на кв. м. ...
    Kato dobavim 12% lihva - t.e. po 80 evro za vsjaka godina, sled 3 godini izliza "sebestojnost" 950 evro!!
    S drugi dumi strojat na zaguba, prosto za udovolstvie da pomagat na horata ...
    Nachina na mislene na predsedatelja na stroitelite e otrazhenie na psihologija im, i otnoshenieto kam klienta, kogoto ochevidno smjatat za balamurnik ...
  • 51 1

    16 4 Отговор
    "Цените в строителството няма накъде вече да падат"?

    има, има - само гледай :)
  • 52 СОЛОМОН

    8 5 Отговор
    До 1- то с гледане работа не се върши -така до никъде няма да я докараме-направи си сам сметка-по татово време средната заплата беше 250-300лева,а цената на една пахелна гарсониера-5-6 хиляди лева и всички имоти се купуваха с заем от ДСК.Сега при тази криза как да паднат още цените-нали ако ти си работник ще искаш заплата от 1000-1500 лева.Ако си съгласен да работиш за 100=150 лева цените може и да паднат.Айде,чао,че трябва да работя,а не да си губя времето с дърдорковци като тебе!!!!!!!!!!!111
  • 53 Пaшова

    10 7 Отговор
    Има,има още много има да падат.Нали цените са двойно и тройно над реалните.Ама понеже не им се иска на управляващите бизнеса да слязат до възможно реалните затова и ще зациклят в продажбите.Да не говорим и за системата на обвързаност с банките,дето ще вземат и душите на хората освен мизерното им жилище ако не са платежоспособни.И друго никакво падане на цени няма всичко е "мижи да те лажим",особенно с тази обработка която се прави по медиите.(Купувайте защото се вдигат цените)Дрън,дрън.Ей мислете с главите си не само с протмонетата!
  • 54 1

    7 4 Отговор
    Соломон: Някой по-горе го каза : едно нещо се продава за толкова, колкото пазара е готов да плати за него в даден момент. Пазара! Особенно сега, когато на българина му беше дадена представа какво е то кредитна култура и как трябва да се мисли, преди да се слушат медиите, брокерите и банките. Няма кой колко би искал да взема(особенно ако е без средно образование), кой за колко искал да работи (пак), какво било при бай Тошо.
  • 55 перфекционист

    9 5 Отговор
    Три години след като строители ми построиха къща само ремонтирам и става по добре от т.н.строители. А пък аз
    съм икономист. Моето мнение е че от неграмотни хора нищо не става, а в строителството работят основно такива. Ако не вярвате отидете на някой строеж и попитайте строителите нещо елементарно. Затова себестойността трябва да е равна на стойността на материалите, тъй като строителите само ги зяносват. А на тези дето купиха по 10апартамента за да си вложат парите и да спечелят много поздрави.
    Би трябвало да следят демографските тенденции, структурата на населението и броят на жилища на глава от населението. И тъй като нуждаещи се останаха хора без доходи, то ако някой иска да продава ще продава надолу, а ако не иска ще си вземе имотите на оня свят.
  • 56 Angel Sirakov

    8 5 Отговор
    Zanimavam se sas stroitelstvo ot dosta godinki i moga da vi kaja na vsi4ki gospoda razbira4i 4e....ceni ot 200-300 evro za koito pretendirate sa nedopustimi za vseki edin stroitel, predpriema4.....takiva izmisleni ceni niama da ima nikoga ne se zablujdavaite 4e niakoi 6te si prodade izgradenoto na takava ni6tojna cena,s koiato avtomati4no 6te falira, minimuma naistina e dostignat.V cenata ne vliza samo trud i materiali izbiite si go i ostavete va6te prosti aritmetiki na strana ima zemq, ima obe6tetenie,proektirane, prou4vane,str. nadzor, dds, danak pe4alba,osigurovki na rabotnicite,asansior koito e okolo 30 000 lv.i mnogo drugi dopalnitelni, nepredvideni i dostavnoskladovi razhodi koito sa 4ujdi na horata kopuva4i ili silno kazano razbira4i i si niamat dori ni nai malka predstava za tova.I vsi4ko tova kato se razhvarlia varhu zastroenata plo6t se polu4ava edna cena mnogo dale4na ot tazi koiato e vav va6te predstavi...po skoro me4ti koito nikoga niama da se sbadnat.Vsiako ne6to si ima cena taka e i s jili6tata.Edin poznat si kupi v Pazardjik....na 250 evro i to ne edin mi dva.....4e bilo mnogo izgodno.....i kvo stana o6e 4aka ve4e 3-ta godina se lubuva na parva plo4a i predvaritelen dogovor koito e podpisal...da ne zabraviame i ....dve tri vnoski koito e platil do tuk.a dokato si 4aka stroitelq ot koito go kupi falira poneje e mnogo umen i toi kato nego deto mu prodava na tazi cena, demek ne uspia i materialite da si plati kamo li na rabotnizite koito eventualno 6tiaha da postroiat sgradata...taka 4e.....dokato ima balami 6te ima i takiva ceni za koito spomenavate po gore...:) uspeh v tarseneto i....edin savet ot men, s tezi 200-300 evro riskuvate mnogo...i da vi go predlagat ne se vrazvaite....za6toto nikoga niama da bade postroeno......i 6te vi ostane samo radosta ot tova 4e....ste sklu4ili u6 izgodna sdelka...izgodna ,no samo na hartia...
  • 57 Angel Sirakov

    7 3 Отговор
    Ima edin mohabet...."blajeni sa viarva6tite"......slu6aite mediinoto trabene i statistikite, 4e 6te padal li padat cenite do danoto edva li ne i si viarvaite vzaimno.....Dori i bankite koito prodavat na publi4na prodan 4rez sadia izpalnitel....na dosta po niski ceni ot normalnite niama da dostignat me4tanite ot vas stoinosti 200-300 evro......smeq se ot sarce v moementa....kak moje da ima tolkova naivni hora....
  • 58 За ВАС

    3 5 Отговор
    Ние сме към 7 милиона народ. Който имаше необходимост и пари си купи. Вече много имат по 2-3 и повече апартамента /за да ги дават под наем или да има и за внуците/. Има и страшно много нови незаети непродадени ...цели улици и комплекси. И кой сега ще ги купи и за какво, а и финансова криза е. Който се усети сега по-навреме да понамали малко цените / поне 25 %/ ще успее да се измъкне почти сух, а другите които ламтят за големи печалби ще го усетят малко по късно. Това е съвет без пари. Просто на никои вече не му трябват апартаменти с малко изключения...но те са малко вече. а и населението още повече ше намалява за какво са ти тези празни жилища. Айде действайте и то по-бързо...после ще е късно.... :)))
  • 59 w7

    3 5 Отговор
    Ангеле (56 и 57), смееш се от сърце, ама май ти се плаче...

    Има и един друг лаф, дето като се качат много маймуни на един клон то той се чупи...

    А иначе ти вероятно си пич, добър самарянин човек дето се вика, ама това не променя нещата. Tези които счупиха клона със сигурност не са част от коментиралите тук, а и надали си губят времето да пишат под разни статии из интернет.

    А иначе това кое каква себестойност има няма нищо общо с пазарните принципи, по принцип. И още по-малко по време на световна криза... Търсене и предлагане, в 90% от случаите, са определящи за цената на дадена стока или продукт, в даден момент.
  • 60 хи-хи-хи 2

    6 8 Отговор
    Г-н Сираков, поздравления за написаното! За съжаление тук не е подходящо място за хора като Вас и вашите факти. Това тук е една "говорилня" за неудовлетворени от живота хора, които се опитват да си напомпят самочувствието като се правят на специалисти и пророци. Казано накратко - Ганьовци. Почти никой няма елементарен опит в строителството и инвестициите, но могат надълго и нашироко да ви запознаят със състоянието на пазара, броя сделки, себестойността на продукцията и т.н. Единственият смисъл човек да чете писанията е с цел забавление, аз това и правя. Успех на нормалните хора! На комплексарите и злобарите - едно ХАХАХА!!!
  • 61 7

    5 6 Отговор
    хи-хи-хи 2 очевидно визираш себе си в последното си изказване, защото ако четеше писанията с цел забавление, нямаше да си толкова активен в коментирането под всички възможни статии в сайта. Или май цял ден няма какво да правиш? Е да, нали беше брокерче, те купувачите понамаляха, а и сделките замряха, разбираемо е, че скучаеш.
  • 62 qsno

    9 5 Отговор
    Когато цените станат по 250Е и вашите заплати ще са толкова, ако имате работа изобщо, държавата окончателно ще фалира, накудето върви сега, и в страната ще останат само мангалите, накудето също вървиме напоследък. Ганьо който иска да купува без пари не трябва и пари да получава като работи -това е логиката но това май го живяхме вече нали? Елелментарен урок по икономика за господата с пазарите цените се определят от турсенето и предлагането -да , но трябва да има предлагане тоест купувач и продавач да постигнат взаимно съглсасие. Прост пример- автомобилите като не се продават колко са паднали цените им? Може ли да си купите нов Мерцедес за 5000 лева например. Да знам че ви се иска , много ви се иска, и вечер дазе го сънувате и псувате гадните капиталисти и производители за високите им цени, и си кусате гъза от яд дето сте цървули ама това Мерцедесче новото го чакайте да стане 5000лв. Пък и който и да е нов автомобил каквато и бричка да е. Та така и с другите неща в живота който очевидно не разбирате ни най малко. Ще ви дам само един единствен съвет който ще е добре да го послушате - в следващите 3 години иджа инфлация в глобален мащаб. Какво означава това няма да обяснявам на такива икономически гении като вас- всеки сам да преценява. А като останете без работа да знаете че немалка заслуга ще има застоя в строителството и ха тогава наздраве!
  • 63 строител

    7 9 Отговор
    И аз съм солидарен с /60/. Хора без компетентност са повечето от писалите досега. С едно съм само съгласен. На пазара се строи лошо, защото клиентът е ПРОСТ, АЛЧЕН И ЗАВИСТЛИВ. Пита само, колко струма 1м2 и къде се намира. Аз съм строител с опит от Германия 12 години. Свалянето на цените само сваля качеството на строителство или с едно изречение-ОТЛАГА ГОЛЕМИТЕ РАЗХОДИ ЗА ПОСЛЕ ПРИ РЕМОНТА. Изисквайте гаранции за изпълнението, а не ниски цени. В апартаменти за под 600 евро/м2 ще продължите да живеете, като скотове. А може би това повече Ви харесва?
  • 64 val

    8 2 Отговор
    Ne znam za6to no cenite v Bulgaria sa po-visoki ot tezi v Ispania.Ako ne vjarvate posetete fotocasa.es y idealista.com
  • 65 До строител

    4 4 Отговор
    Ти си голям смешник.
  • 66 Yerdna

    3 6 Отговор
    Много хора тук си мислят, че бизнесът започва и свършва с тях. Един нямало да продава за по-малко от 600 Евро квадрата, друг нямало да строи за 200 Евро... Ми хубаво бе, не продавайте, не стройте! Интересно тези с готовите жилища колко могат да изкарат без да продадат и един апартамент, а тези, дето строят - колко време могат да изкарат без нови проекти и съответно без приходи?
    Помнете - природата не търпи празно пространство - щом вие не искате да продавате, все ще се намери някой друг да иска. Щом вие не искате да строите, все ще се намери друг да строи. А вие си стискайте жилищата и си мечтайте за цени от 1000 Евро квадрата
  • 67 komentar

    2 4 Отговор
    Бих перефразирал заглавието:
    "Интелектуалното ниво на инвеститори и комунистически дупедавци няма накъде повече да пада".
    Защо си публикувате тъпите хрумки-псевдо-анализи в Интернет, където въпреки провокаторите на държавна заплата, служещи в редиците на институцията, възпята от Веселин Маринов, участват най-вече интелигентни хора.
    Та тези тъпи анализчета е по-добре да се публикуват единствено в някой по-мек пенсионерски вестник, който би могъл поне да се ползва за тоалетна хартия.
  • 68 Митко

    1 4 Отговор
    Мисля, че нормалната цена е около 200-300е за м2.
    Какви са тез цени по 700е?
  • 69 Градски

    4 0 Отговор
    Живея в чужбина и скоро си дойдох за няколко дни. Докато не се оправи транспортът, както е напр. в Чехия, да е редовен и бърз, за да не си ползваш колата, а да предпочетеш да вземеш трамвая, нищо няма да се промени. Спирките в Прага са на същото разстояние като в София, но скоростта е 2 пъти по-голяма. Ако не се държиш, не можеш да стоиш прав, дори да си мислиш,
  • 70 Градски

    4 0 Отговор
    че можеш да зе закрепиш. За автобусите само ще кажа, че дори седейки, усещащ, че водачът гони график, разбира се, никой не му седи в лентата, защото има камери. Има ли по-евтин начин от стриктен график за транспорта, строги и големи глоби за нарушителите в бус лентата?
    Тия, дето ги избирате за управници, понеже не се придвижват с обществен транспорт - нито тук, нито при честите си визити зад граница, ми, принудете ги да оставят служебните мерцедеси и баварци! Спомням си, че преди време, когато Бойко бе кмет, му бяха подарили SUV Subaru. Добре, нямам против да му подарят какъвто и да е автомобил, само да е с нископрофилни гуми и спортно окачване, за да му изпопадат пломбите, та белким се усети за дупките. С високопроходим танк и баба знае. Не смея да си мечтая, кога Йорданка Фандъкова ще почне да върти педалите на велосипед, както лондонския си колега. Скандинавските министри с колела няма да ги коментирам. Еднократното шоу на Дянков също.
  • 71 инжинер

    3 0 Отговор
    е какво като свършат готовите жилища, прираста в бг все още е торицателен, и да свършат и да не свършат все тя, голяма работа. и какво навивате за тая тухла, червена гръцка и македонска дето е пълен боклук, а итонга и той какво лайно е, от гледна точка на здравина и дълговечност бетона е много по добър- в германия седят непокътнати панелени сгради от времето на хитлер.