Last news in Fakti

13 Юли, 2010 00:00 8 781 70

Пазарът на имоти потъна в кризата

  • жилища-
  • сделки-
  • агенция по вписванията

Покупките на недвижима собственост намаляват и през първото полугодие на 2010 г. По данни на Агенцията по вписванията за периода са сключени общо 73 867 сделки за къщи, апартаменти, бизнес площи, терени и земеделска земя. Това е с 15.5% по-малко спрямо първите шест месеца на м. г., които бяха определени като кошмарни.

Активността на пазара се върна шест години назад, като броят сделки драматично се е “засилил” към нивата от 2004 г. Имотният сектор продължава “да копае под дъното” като доказателство, че през 2006-2008 г. е бил надут огромен балон на цените. Сделките в столицата обаче нарастват с 3% от началото на годината. Повече покупки има и в Стара Загора и Търговище. Но в другите областни центрове излизане от кризата не се вижда.

Пазарът на имоти още не може да се отърси от здравата хватка на кризата, задушила го през есента на 2008 г. Активността, измерена чрез броя сключени сделки, продължава да намалява и през първото полугодие на 2010 г. За шестте месеца на т. г. са сключени 73 867 покупко-продажби, което е с 15,5% по-малко от същия период на 2009 г. (87 459). Данните са официални - на Агенцията по вписванията. Динамиката на имотния пазар се върна шест години назад. Броят сделки падна на ниво под 2005 г., когато бяха регистрирани 99 297 вписвания за първото полугодие. От общо 113 служби по вписвания в цялата страна само в 14 има ръст на сделките през т.г. В другите райони активността пада, включително и в почти всички областни градове, където е съсредоточен жилищният пазар.

Къде се увеличават сделките
район І-во полугодие 2009 г. І-во полугодие 2010 г. ръст (в %)
Ардино 37 58 56.80%
Кула 139 190 36.70%
Червен бряг 259 304 17.40%
Трявна 75 88 17.30%
Мездра 258 282 9.30%
Средец 318 347 9.10%
Търговище 623 659 5.80%
Бяла слатина 531 551 3.80%
Бяла 831 857 3.10%
София 9746 10038 3%

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психоза Масова

    31 12 Отговор
    Къде е хи-хи ли ха-ха ли беше, дето щеше всеки ден да ни повтаря това число, за да разберем, че няма никаква криза. Ама числата сами по себе си нищо не значат. Затова се води статистика, за да се правят сравнения. И ето какво показват сравненията.
  • 2 alex

    20 12 Отговор
    XI-XI-xa-xa e vece na cetvurti kilometur za lecenie..
    Ekip ot dokazani specialisti ste se opitat da prilozat
    nai-suvremenni metodi na lecenie vurxu bednija broker..
  • 3 хи-хи-хи 2

    21 35 Отговор
    Хахаха!!! Ето ме и мен, по желание на зрителите! Кажи ни сега, Психомасовика, какво показват сравненията? Нулево търсене? Масови фалити? Срив на пазара? Числата, сами по себе си, винаги означават нещо. Просто трябва да знаеш за какво иде реч, а това, за теб и такива като алекс, се оказва непреодолим проблем. Хахаха!!! В нашият случай 73 867 е точният брой сделки на, погребания от вас, пазар на имоти. И, моля ви, не се опитвайте да увъртате сега - цяла банда "разбирачи" ни натяквате абсолютно противоположни на написаното "тези". Алекс, понякога, четейки глупостите на поредния "специалист от форумите" ми идва да посетя 4-ти километър! Въпреки, че там нещата вече не стоят по начина, който си представяш... И нали се разбрахме - четете бавно! Хахаха!!! Хубав ден на реалистите и на тези, които не забравят да живеят!
  • 4 ИНВЕСТИТОР

    27 100 Отговор
    Аз продавам имоти, но не на ниски цени. Тези които са истинските купувачи идват харесват имота и купуват. Но има и цървули, които ми губят времето на мен и на брокерите. Тези цървули опитват да намаляват цените на имота и да прескочат брокерите. Но това не може да стане при мен и аз мога да чакам много по-дълго от тези "купувачи". Цената на имота е не колкото пари ти дават за него а на колко продавача ще се съгласи да го продаде. Съветвам продавачите да си държат цените високи, защото имотите са най стоиностната стока.
  • 5 хохохо

    52 12 Отговор
    инвеститор браво за оптимизма......ще те видим след някой друг месец.
    Цената на имота е не колкото пари ти дават за него а на колко продавача ще се съгласи да го продаде
    Що ли в учебниците по икономика не пише така.....
  • 6 MG

    46 11 Отговор
    Този ИНВЕСТИТОРА по-горе копи-пейства едно и също във всяка новина свързана с пазара на имоти. Опитва се да втълпява нещо горкия....
  • 7 Наблюдател

    24 3 Отговор
    Лошото е че ние в БГ винаги разбираме нещата по-трудния начин ... и винаги сме най-умните и най-предвидиливите ... изобщо все сме НАЙ- ... а реалността е друга за съжаление :(

    За ИНВЕСТИТОРА е вярно че едно и също мнение го го копи-пейства :)
  • 8 ИНВЕСТИТОР

    26 46 Отговор
    До хохохо: Иди при дилър на BMW например и му кажи, че ти му даваш 20 000 Евро за нова Х5 , Х6 , които струват 80 000 Евро да видиш дали ще ти ги продаде! Грешно разбираш учебниците по икономика. Всяко нещо си има цена! Това което ти писах горе важи за всяка стока. Имотите са скъпа стока, ние не сме в положение на война, а страна от Европейския съюз, макар и по-бедна, но без голями заеми. Гърция дължи над 300 000 000 000Евро и пак имотите са по-скъпи от България.Аз рядко пиша по форуми, защото има много въздухари, които пишат само глупости и не желая да им падам на нивото или да им давам безплатни консултации! Късмет в сделките!
  • 9 MG

    36 9 Отговор
    Желязна логика пак, няма що. X6 за твое сведение не се продава с надценка от 150% над себестойноста, а имотите в България някъде и повече. Преди дни правик пълна стойностно-количествена сметка за хотел в равда с РЗП 2000м2. Излезе всичко 220ев/м2, без цената на парцела. Сам си направи сметката.
  • 10 продавач

    29 3 Отговор
    За всяка стока,каквато са и имотите,цената за продавача е ниска...за купувача висока.Цената зависи от...зора.Ако ти трябват спешно пари,може да си продадеш имота и...без пари.
  • 11 ДО ИНВЕСТИТОРА

    21 36 Отговор
    Г-н Инвеститор! Не си давайте много-много зор да им отваряте очите. В 99% от случаите коментарите от типа на "Уууу, цените ще падааааат!" са от страна на млади, симпатични провинциалисти, които се надяват, след като си продадат къщата в Провадия (примерно казано) да си купят 3-стаен в "Стрелбище" (да речем), а и малко бунгало с двор на "Златните". Което естествено никога няма да се случи, но те се надяват със заклинания да докарат квадратния метър до 50 евро. Целувам и поздравявам всички пришЕлци в София. Обичам ви и на вас разчитам за всичко! ОСОБЕНО като трябва да давам нещо под наем! Мили мои, чакайте, цените в София ще паднат още! Ще се изравнят с Пирдоп и с Белозем! Бъдете уверени! :)
  • 12 GM

    12 11 Отговор
    MG, значи 50-60кв.м.двустаен апартамент трябва да струват към 11 000 евро? Като се има предвид кризата, значи ще намалят и още. Кажи ми кой е този хотел да ида да го купя?!
  • 13 Фалшив Купувач

    39 8 Отговор
    Хей, Инвеститоре, защо не отделите един ден да видите тези "истински" купувачи, дето послушно купуваха на каквато цена им кажете, а сега ронят сълзи пред ЧСИ, защото разликата между цената, която Ви платиха и цената, която сега им дават "фалшивите" купувачи с пари в брой, е много голяма, а пък с лихвите е огромна, и дори като им продадат жилището пак си остава за тяхна сметка. А, сетих се защо - може да си спомните за тях като си купувате поредния джип, "Мерцедес" или яхта и да Ви се развали настоението.
  • 14 TheWiseLord

    31 11 Отговор
    Това което ми се струва е че ИНВЕСТИТОР е първо поколение селянин от София. Очевидно мисли че е много добър инсвеститор ))).
  • 15 GM

    8 8 Отговор
    MG, да не се окаже, че сградата е построена незаконно и земята е собственост на друг собственик?
  • 16 Anonymous.

    70 28 Отговор
    За продавачите: продавайте, на каквато и да е цена, стига да се отървете веднага, после ще е късно... не слушайте големите играчи на пазара които се опитват да ви манипулират с различни платени публикации, че цените ще се качват и тем подобни... големите играчи имат пари и достатъчно ресурс да чакат, дори и 10 години ако трябва... е не всички от тях, но все пак има такива... дребните и средни продавачи, било то частни или институционални ще понесат всички негативни последици от кризата която после ще прерасне в стагнация. Ако наистина имате нужда от пари и затова се опитвате да продавате имот, продайте го на каквато и да е цена, сега, дори и на 50% от това което се твърди че са цените в момента, стига да има някой който да го купи. После няма да можете и на тази цена да го направите. Ваше право да вярвате или не.

    За купувачите: само едно мога да кажа: изчакайте, няма да сбъркате...ако пък толкова спешно ви трябва имот, ми купувайте... но истината е че не съм чувал за спешно търсещ имот купувач, освен в България разбирасе :)... има спешно продаващи, на каквото и да е било, но чак пък спешно купуващи имот, досега не сьм срещал такава категория, най малкото по широкият свят кьдето съм бил тук и там, все още...

    И сега малко данни в подкрепа на тези мои твърдения:

    1.ЕС и България са в криза и докато ЕС (или по добрите страни) ще се пооправят, макар че ще продължат да са в стагнация поне още 5 години, България ще преживее една от най-жестоките рецесии/стагнации в историята си... за съжаление нещо доста непознато по тези земи, което пък допълнително ще усложни нещата;

    2.Bезработицата ще се увеличава. Без повече коментари по тази точка, това по принцип не е добре;

    3.Кредитният бум, причина за балонизирането на цените на имотите в БГ е вече нещо от миналото, ако не вярвате опитайте се да вземете ипотечен кредит и ще разберете за какво става на въпрос. Кредитирането почти е спряло, евтините и лесни кредити завинаги;

    4.Изискаването за самофинансиране както и презастраховането от банките е много по-голямо от преди;

    5.Oгромно презастрояване. Предлагането надвишава търсенето не просто многократно но хилядократно, ако мога така да се изразя. Само по себе си това носи сериозни рискове от имотна катастрофа, което не е добре за никой, все пак, но ние сами сме си го направили и никой от вън не ние е виновен за това състояние на нещата;

    6.Много просто, но шокиращо заключение е факта че тези които имат пари не им трябват имоти, а тези които нямат имоти, колкото и да са малко като бройка, нямат и пари за съжаление. Малкото купувачи който са все още на пазара са именно разумните такива, които не купиха по време на имотната истерия (очевидно защо) и те никога, повтарям никога, няма да купят на тези нива;

    7.По много груби оценки стойността (обявената не реалната разбирасе) на имотите за продажба в момента в България е в умопомрачителни размери, нещо в порядъка на стотици милярди евро. Просто както и да го погледнем това е ясно, и на най-запалените поддръжници на високите цени, че 90% (най-малко) от тези имоти ще останат непродадени, завинаги, независимо от техните цени, високи или пък ниски...няма просто кой да изсипе толкова пари в БГ, още по-малко в имоти;

    8.Демографския срив ще изиграе също своята негативна роля по отношение на цените и стойностите на недвижимите имоти в БГ, за съжаление (не за цените на НИ а заради демографския срив);

    9.Българите в чужбина гледат да оцелеят в момента и гледат ако може да си купят нещо евтино там (на места в ЕС и в САЩ цените са доста по-евтини и по-разумни, от гледна точка на стандартите там, от цените на имотите тук в БГ);

    10.Туризма се срина, буквално, и едва 10%/15% в този сектор правят пари от него към момента. Познайте защо? Вероятно е пак заради прословутият принцип на тьрсенето и предлагането. Няма как да не даде отражение на цените на НИ в БГ в негативна насока;

    11.Фондовата борса, меко казано, се срина.

    12.Строителният бизнес се срина също а това което е останало бере душа;

    13.Няма вече чужденци които да си купуват имоти в БГ. Скоро няма и да има. Като се гледа какво става в Англия, Испания, Ирландия, Гърция, Италия, Русия и т.н. човек не остава с усещането че хора именно от тези страни ще дойдат да си купят имот в БГ. За САЩ няма какво да се говори даже, от там никога не е имало интерес към имоти в БГ;

    14.Световната криза е само катализатор на кризата в имотите в БГ. Кризата в НИ в БГ си беше заложена още в зародиш с това безразборно строене и в следствие на което презастрояването. На хората които разбират им беше ясно че това си е класически балон и рано или кьсно ще се спука и ще остави доста от имотните играчи/спекуланти в блатото, завинаги. А заедно с тях и доста от неразмуните купувачи който купиха на тези балонни цени, и за съжаление изиграха сериозна роля при надуването на балона. Ако въобще е останало нещо от пазара на имоти в БГ, той просто ще бъде доунишожен от световната криза, която тепърва навлиза в БГ;

    15.Качеството. Качеството на строителството в БГ е плачевно (много е изписано и говорено по темата), но това което ще добавя е че със сигурност това качество не отговаря на обявените цени;

    16.Инфраструктура. На много места инфраструктура просто липсва. Няма качествена администрация, полиция, училища, детски градини, болници, поликлиники, улици. Има само хубави дограми, врати и плочки, но това е крайно недостатъчно за да поддържа тези високи цени;

    17.Себестойност. За някои строителни предприемачи, спекуланти и имотни инвеститори, които са взели участие в коментарите под различни статии в този и други сайтове само ще кажа че себестойността няма нищо общо с пазара по принцип. Това че си плащал по 3000 лв на майстор на месец и че си давал по 1000 евро на квадрат земя някъде, най вероятно ще остане за твоя сметка в един момент. Иначе то и Даймлер могат да направят Мерцедес (масово производство) който да струва 1М евро, но въпроса е колко хора ще си го купят. Също, некои хора си купиха акции на доста 'добри' цени през 2006/2007, които сега не могът да отвържат и на 2% от това което са дали преди години;

    18.Оставям на Вас да добавите от тук нататък...

    Ако някои се намери да каже коя група от хора или сектор на икономиката в БГ може да подкрепи тези високи цени на недвижимите имоти, нека сподели в коментарите, щеми бъде интересно .. прогнози на цените на имотите в БГ нямя да правя, всеки да си прави изводите.

    И един апел към всички разумни потенциални купувачи. Всеки който се чуства че е разумен купувач и има желание и какво да каже е свободен и добре дошъл не само да доразвие и контрибутира по тази тема, но и да я разпространи на колкото се може повече места в БГ, и не само, интернет пространството (било то блогове, коментари под статии или просто форуми).

    Идеята на тази теза е да достигне до колкото се може повече потенциални купувачи (също така и разумни продавачи) с цел да ги предпазиме от сериозната и платена пропаганда, манипулация и стратегия на промиване на мозаци идваща от защитниците (имотни инвеститори, частни продавачи повярвали си че са милионери от това че притежават 3 апартамента или две вили, неразумни строителни предприемачи, имотни спекуланти и т.н.) на балонните високи цени на недвижимите имоти в БГ.

    Предварително се извинявам, че този коментар вероятно ще се появи и под други статии на имот.бг, или други сайтове свързани, по един или друг начин, с имотите в БГ, понеже той обобщава, в най-общи линии, позицията, виждането и нагласата на доста от потенциалните разумни купувачи на имоти в БГ, като идеята е вместо да си коментираме едно и също нещо всеки път, просто да пействаме тази или подобрената версия на тази тема/теза за да може повече хора да я прочетат.

    И не на последно място, нещо много важно. Идеята на това мнение/тази теза е не да чертае апокалиптични сценарии за Българската икономика а да развенчае мита за това че цените на НИ в БГ са доста ниски и че цените ще се качвали още. Напротив, света е видял не една или две кризи, както и имотни балони, и е оцелял. И това че цените на НИ ще се сринат не означава че животьт ще спре. Нещо повече, смятам че именно с намаляването на цените на НИ в БГ нещата биха могли да се раздвижат и доста от хората въвлечени, по един или друг начин с тази професия, не само да оцелеят но и да продължат да се развиват. От друга страна инатът, алчността и лакомията никога не са били добър съветник и доста често са водели да катастрофи и проблеми. Това че някой и друг имотен спекулант ще загуби пари... ми това е ролята на спекулантите все пак да рискуват. Добрите спекуланти знаят кога да излязат от техните инвестиции.
  • 17 браво на номер 13

    25 9 Отговор
    Браво,много точно казано.А за тези пред чси-тата най-вече!!!!!!!!!!!!!!Но де да минаваха само със сълзи...!Пази Боже!!!!!!!!!!!!
  • 18 7

    35 11 Отговор
    до 8: Абе инвеститор ли си незнам, ама май по-скоро си лукова глава. Цената на световна марка BMW нова кола е еднаква в целия свят. Цената на коптор в световно неизвестна София не можеш да я поставиш под същия знаменател.
    Хем се пените, че имотите са уникална стока, която не може да се сравни с друга, хем правите сравнение между несравними неща!
  • 19 хи-хи-хи 2

    12 32 Отговор
    Хахаха!!! Четете ли учебниците по икономика? А домашните пишете ли си? Хахаха!!! Имам много лоша новина за пишман икономистите. Четете бавно, защото не я пише в читанките: Няма популярна стока, която да се търгува с надценка, по-малка от 50%!!! Добре дошли в реалната икономика! MG, живей си в хотел в Равда, щом ти е толкова изгодна пълната стойностно-количествена сметка. Равда = София, това и децата го знаят! Хахаха!!!
  • 20 Икономист

    11 29 Отговор
    До Фалшив Купувач: За ситуацията която описваш не ти е виновен инвеститора. Това е нормално явление при капитализма, стават кризи, безработица падане на цените и после възтановяване, покачване на цените, съдаване на нови работни места. Освен външните фактори, върху кризата влиаят и нагласата на купувачите че цените ще паднат. Това няма повече как да стане и постепенно хората ще го разберат. Който купи по-рано ще спечели от последващото покачване на цените. Който не купи сега няма да купи поне до следващата криза след 50 години или ще трябва да се бръкне доста по-надълбоко. И понеже кризата се проточи по-дълго, то и скока в цените ще е голям!
  • 21 Отношение

    12 23 Отговор
    ИНВЕСТИТОР и ДО ИНВЕСТИТОРА са абсолютно прави. Добре е че има такива като тях за да връщат фантазиорите в реалността.
  • 22 Стоян

    45 8 Отговор
    Здравейте на всички във форума. Бивш инвеститор в строителство на НИ съм. Построихме 4 кооперации в София през 2005-2007, продадохме всичко и сключихме много добри сделки. И понеже надушихме можеби случайно какво иде продадохме и машините и се насочихме парите си в други начинания, за което сме много доволни. А колкото до цените, не казвайте на никой, ама яко надолу са поне до нива от преди балона, да не кажа повече. Знам си бившите колеги, знам им проблемите. Успех на купувачи и продавачи. На вторите ще им е нужен, на първите търпение.
  • 23 Стоян

    10 6 Отговор
    така де, обратното
  • 24 Анонимен

    23 11 Отговор
    Oпаааа, и тука пълно с инвеститори, неграмотни при това.
    Я бре, г-н Икономисте, я обясни защо няма как повече цените да паднат? Звездите ли ти го говорят или си хвърлял боб?
    До 7, няма смисъл да им обясняваш. Те са на принципа:
    Едно си баба знае, едно си бае.
    И до Инвеститора, който всъщност е умрял от глад брокер: Не сравнявай имоти в Гърция с имоти в България. Тук тарикатите-инвеститори, първо трябва да се научите на бизнес, а не на тарикатлък и тогава може и да оцелеете. Жокерче- никъде по света няма такъв термин като в БГ- имотите - идеални части.
    Хайде, дерзайте и променете заглавията в пресата, а не като това, под което коментирате!
  • 25 Анонимен

    20 9 Отговор
    Добре,Стоян! Добре казано.
    Излязъл си навреме. От този бизнес бавно се излиза.
    Относно цените- може и да стигнат посочените от теб нива, но няма да се задържат там. Ще има ребаунд и ще се намери равновесна точка. На този етап обаче, основните фактори са за дропдаун. Няма какво да го спре - няма кеш, предлагането надхвърля в пъти търсенето, нови площи се завършват постоянно, макар и мн.по-бавно от преди, и т.н.
    Номер 16 е описал достатъчно причини за това, каква е посоката.
    П.С. През 2008г. в един ик.форум имаше същите рев и сополи от инвеститори на БФБ. Сега нещата се случват тук с имотите, в реалния бизнес. Много закъсня този рев.
  • 26 ang

    13 25 Отговор
    Аман от страдащи от словесна диария!!Нищо не се е сринало в София! 11000 евро за двустаен са момински блянове ! То вече за всеки втори в София тези пари не са никакъв проблем,бе ! Я не се излагайте!Мечтайте си и сънувайте розови сънища...
  • 27 До инвеститора

    20 7 Отговор
    Българския ми, за съжаление е много зле, но се надявам, че ще ме разберете, ако ви напиша на руски.
    Не надо путать автосалон с продажей подержанного автомобиля, не надо сравнивать банан с яблоком.
    Если ты продаёшь старый или новый, задрипаный москвич, по цене X5, X6, с какого перепуга ты решил, что мне можно впарить(да ме набуташ) это фуфло (с това лайно)?
    Цены в Болгарии чрезмерно завышены, рост цен был связан с бурной рекламой и раздуванием интереса к Болгарии в Западной европе и России. Есть спрос - цена растёт, нет спроса - цена падает.
    Сейчас спроса почти нет, а цены медленно ползут вниз, и в то же время появляются статьи в газетах и интернете о том, что кризис миновал, русские купили недвижимость в Болгарии более чем на 1 млрд евро и цены начнут расти. Русские, первые же вам и обвалят рынок недвижимости, когда массово начнут продавать пока не поздно то, что когда-то приобрели.
    Многие, из русских, кто участвовал в приобретении недвижимости в Чехии, за несколько лет до 2004 года, были одними из первых, кто вложился в болгарскую недвижимость. Чехия была хорошим примером, где за каких-то 2 года недвижимость взлетела в цене на 600-800%, где ещё можно найти такой доход?
    За этими русскими втянулись английские и русские цървули, которые стали брать москвич по цене X5.
    Я видел качество строения "новостроя" в Болгарии - ужас. Я не решился в своё время вкладывать в это деньги, а строить самостоятельно, контролируя весь процесс строительства не представлялось для меня возможным.
    Не льстите себе, рост цен или их падение покажет спрос. Если его не будет, цены будут продолжать падать. А так, между словом, если в Болгарии считают, что кризис уже закончился..., то это весьма печально.

    P.S.: Хочу заметить, что многое из того, что сказано мною есть теория. Так как даже зная о планах короля, нужно помнить, что за троном есть всегда Кто-то больше чем король. Время покажет! ;-)
    Успехов!
  • 28 ИНВЕСТИТОР

    12 27 Отговор
    Стояне, ти си гладен купувач, ти никога не си бил Инвеститор.Това което си писал са си твои съчинения и ти си го знаеш много добре.С жалките си писаници се опитваш да сваляш цените. Това няма да стане! Цените тръгнаха нагоре и това е само началото. Аз продавах дори и в кризата, а сега мераклийте които идват при мен станаха повече. Вярно все още идват и въздухари, но и продажбите се увеличиха. Па ти си пиши глупости по форумити.
  • 29 Стоян

    20 8 Отговор
    ИНВЕСТИТОР, за първи път пиша във форум на тази тема. Има инвеститори и инвеститори, има такива, които могат да продават по-добре от други. Ти очевидно си от първите. Нито съм купувач, още по-малко гладен, нито мисля, че си прав за цените. Може и да си продал нещо за малко повече пари, но вярвам ще се съгласиш, че един човек не може да е представителна извадка за един пазар. Статистиката говори сама за себе си. Между другото племенника ми, който е брокер в агенция има 9 продажби за първото полугодие на тази година, за разлика от миналата, когато имаше 5. Но пак не мисля, че е представителна извадка. А колкото до това кой е прав, има една поговорка, не е българска, гласи: "Никога не питай бръснаря дали имаш нужда от услугите му" В крайна сметка мисля, че си доста по-пристрастен от мен в мнението си - аз скоро нито ще купувам, нито ще продавам. Айде, успех!
  • 30 Стоян

    19 6 Отговор
    Анонимен, със сигурност ще има рибаунд, винаги има рибаунд. Абе с две думи, моето мнение е, че цените са надолу, плавно и постепенно, продавачите също няма да се дадат, но мисля, че ще капитулират по някое време, но все пак за 11000 Е за двустаен никой не говори.
  • 31 Ще чакам

    13 10 Отговор
    браво стоянски каза си им го в очите и със сигурност ми затвърждава позицията да си почакам Няма давам пари за нещо дето се обезценява ,но си мисля че малко прекалено оптимистично да падат чак толкова,Аз ще чакам 650-750 Е за нещо ново и хубаво в Лозенец/изток
  • 32 Къро

    20 10 Отговор
    Интересни мнения, но... В света бушува криза, която е жестока като Депресията през 30-те години на 20 век, но поради ред причини никой в световните медий не говори за Депресия. Данните за ситуацията в САЩ са катастрофални- потъването продължава, макар и забавено от лудото наливане на пари. В Европа ситуацията в дългосрочен план не е розова за страните от Юга и Изтока. В България има демографски проблем, липса на солидна икономическа база, напускане на чуждия капитал, огромно презастрояване, бедност на населението и.т.н.

    Та, откъде ги виждате тези възможности за задържане и дори повишение на цените не знам. Вижте на www.immowelt.de какви са цените в Германия, изключвайки Мюнхен, и елате пак да приказваме.
  • 33 Някойси

    22 9 Отговор
    Няма много връзка със статията, но аз все пак да се оплача.

    Аз съм от онези купувачи, който вече се оглеждат и имат малко пари в кеш. Харесах обява, на която апартаментът беше сниман (завършен до ключ )с пълна информация и схема. Обадих се на брокера и се оказа, че този апартамент не съществува. Схемата е на друг апартамент, апартаментът е по БДС, размерите са други, единствено цената отговаряше на истината. Това е една от сериозните брокерски фирмите във Варна, а дори си бяха объркали email адреса.
  • 34 !!!

    23 10 Отговор
    ИНВЕСТИТОР: Иди при дилър на BMW например и му кажи, че ти му даваш 20 000 Евро за нова Х5 , Х6 , които струват 80 000................Абе,ти си голям смешник.Кой ти е казал,че ти дава 100 евро/метъра за обект който по себестойност ти излиза 250,а ти му искаш 1200 ???......Ама наистина си голям смешник.
  • 35 само да добавя

    12 9 Отговор
    Фондове разпродават имоти за милиони
    Имоти за стотици милиони евро се разпродават от фондове за инвестиции у нас. Голяма част от тях са листвани на Лондонската фондова борса, а някои бяха създадени специално за проекти в България.

    Друг публичен фонд - Sofia Property Fund Limited (бившият Lewis Charles Sofia Property Fund), неотдавна също обяви, че смята да прибегне до продажба на активи, за да финансира дейността си. Визират се два проекта, за които се обмисляли офертите от потенциални купувачи.

    Фондът притежава парцел от 65 000 кв. м в Долна баня, терен от 125 000 кв. м в Добринище, държи бивша тютюнева фабрика в Пловдив. Той инвестира и във ваканционен комплекс със 139 апартамента в Говедарци, но още миналата година спря да работи по него.

    В началото на тази година компанията продаде един терен във Велико Търново с площ от около 13 декара на цена, със 76% по-ниска от миналогодишната.
  • 36 Публична продан

    24 16 Отговор
    Обявление за публична продан по дело № 20098380404701

    Град: София, ж.к. "Бенковски", ул."Кооперативен труд", бл.2, вх.А, ет.1
    Описание: ПРОДАЖБАТА ПО ИД № 20098380404701 ПРИКЛЮЧИ ПРИ ЦЕНА 56 195 ЛЕВА. Втора публична продан на апартамент № 3, състоящ се от две стаи, дневна, столова, кухня и сервизни помещения, със застроена площ от 96.67 кв.м.
    296 евро/кв.м.
  • 37 Експерт

    25 14 Отговор
    Инвеститор, не говори глупости. Една стока струва толкова, колкото пари даде някой за нея. Ако никой не ти купи стоката, значи не струва нищо.
  • 38 Em4o

    3 3 Отговор
    Super e tova...Imotite sa dosta po-evtini...Sega moje6 da nameri6 ednostaini,dori dvustaini do 20000E v Lulin,v hubavi 4asti,do metro i t.n.To4no tozi moment 4akah.Sega 6te teglq kredit ot 25000E,4e da si vzema dvustaen i da mi ostanat kinti,za da go obzaveda luksozno,nali sam gazar!
    :)
  • 39 ПАЗАР

    15 4 Отговор
    Мили събеседници,
    Ще се опитам да Ви помогна на всички , продавачи и купувачи.Ще Ви дам цените на които можете да купувате и продавате апартаменти в София,без да се страхувате ,че ще загубите от сделката сега и за в бъдеще ,независимо от кризата или нейната продължителност.
    жк.Надежда,жк.Обеля,кв.Горубляне,жк.Левски Г , кв.Княжево
    средна цена 550-560 евро/м2, +,- 2% в зависимост от даденостите на съответното жилище.
    жк.Люлин,жк.Дружба1 и 2
    средна цена 620 евро/м2 , в близост до метрото или 1-стаен + 30-35 евро/м2
    жк.Младост,жк.Хаджи Димитър,кв.Павлово,жк.Овча купел

    средна цена от 690-700 евро/м2, с + и - до 2-3% в зависимост от даденостите на имота ,местоположение,етаж,изложение,качество.
    Жкв..Манастирски ливади,Кръстова вада,Студентски град,жк.Хаджи Димитър ,кв.Витоша,жк.Бъкстон,кв.Борово,жк.Лагера,жк.Красно село,жк.Красна поляна
    средна цена 725-740 евро/м2,с + и - до 2-3% в зависимост от даденостите на имота ,местоположение,етаж,изложение,качество.
    жк.Слатина,кв.Редута,жк.Банишора,кв.Гео Милев,жк.Дианабад,квДървеница,Мусагеница,кв.Симеоново
    790-800 евро/м2
    кв.Драгалевци,кв.Бояна,кв.Хладилника,Яворов,широк център
    850-890 евро/м2
    кв.Лозенец,кв.Изток,кв.Изгрев,кв.Иван Вазов,център
    1100-1200 евро/м2.В отделни кооперации ,може да се сключат сделки и на много по-високи цени,поради различни причини.
    Идеален център,Докторска градина
    1250-1400 евро/м2 средно.Възможни са сделки на по-високи цени,взависимост от местоположение(напр.ул.Московска),сграда(напр.сградите сталински тип,архитектурни паметници,около Народния театър и др.)
    Дано да съм успял да Ви помогна,поне на тези ,които наистина имат необходимост от покупка или продажба в условеята на финансова криза.
  • 40 хи-хи-хи 2

    5 5 Отговор
    Хахаха!!! Има, няма и се появи някое култАво изказване. Ехо, 36, ти знаеш ли къде е това село "Бенковски"? Извинявам се, квартал! Кажи в какво състояние е? Знаеш ли какво означава Втора публична продан?! Веднага отговарям, за да не се напъваш излишно - твоят отговор на всички въпроси е "Не знам, ама трябваше и аз да напиша нещо!" Хахаха!!! Ей, сладурани, това не е Assbook! Ходете да се "социализирате" в някоя виртуална ферма, не тук! Или се казваше "група"... Хахаха!!!
  • 41 x

    4 4 Отговор
    България винаги е била бедна държава,а иначе...
    не помня кой казваше
    ,,Прост народ-слаба държава,,
  • 42 EXPERT

    17 8 Отговор
    Здравейте, работя в бизнес-организация и естеството на моите занимания е постоянната свързаност и комуникация с предприемачите и търговцияте в страната. Ще споделя наблюденията и собствените анализи от последните 5 години специализация, преведени и публикувани в световен справочник. Себестойността на материалите за изграждане на 1м2 жилищна площ, миналата седмица, излезе под 150 Евро. С труда стана около 210. Цената на м2 РЕАЛНА жилищна площ в гр. Варна е над 1000 Евро. Това прави над 500% от себестойността. Преди няколко месеца имах делегация от ГРОССМАН ГРУП (за незнаещите, това е най-големия строителен концерн в Европа). Собственикът сподели, че за него е добра печалба, ако в Германия остане с 15% марж, т.е. влага 1 млн евро и след разпродажбата остава със 150 000 печалба. Освен това, в целия свят, България е държавата с най-много имоти на домакинство - над 95%, както и с най-много втори жилищни имоти на домакинство - над 30%. Това означава, че ако всяко домакинство не започне спешно да купува втори и трети имот, над 70-те хиляди непродадени апартамента по Черноморието, ще си останат такива. По въпроса за тълпите чужденци, желаещи да се заселят в страната. Нека Ви издам тайната - 99% от тях са всъщност алчни, бедни пенсионери или кандидат-спекуланти, които се надяват на бърза печалба - теглят изгоден кредит, купуват имот в мизерна България и продават след няколко години на тройна цена или дават под наем. Това не се случи, затова сега се задава лавина от продажби на нереализирани Западни мечти. Мениджъри на кредитни центрове в 4 от водещите банки, са ми споделяли, че нещата не едва се удържат, а просто са изтървани с кредитите. С различни трикове, които на повечето от Вас са добре познати (прехвърляне на лошите кредити и ипотеките към дъщерни дружества) се държат над водата, но реално всяка трета ипотека е със закъснение и делът расте. Над 15 % са отказалите изобщо да плащат. Това означава милиарди в имоти, собственост на банката. Стигнало се е до там, че вече се правят всякакви трикове, за да НЕ! вземе банката имота. За незнаещите - по международното споразумение за банките и финансовите институции, банка, не може да държи повече от 10 % от активите си в недвижими имоти. Моето мнение е, че до 1 година ще имаме вторично поевтиняване с поне 20% на имотите, след което вече нещата ще зависят от световната икономика. В Банско, Велинград, Пампорово, Сл. Бряг, има имоти, които се продават на по 300 Евро м2, т.е. близка до себестойност. В центъра на гр. Варна има 6 цели кооперации, които се продават от ЧСИ на по 400 Евро м2. Това са само факти. Нарочно не искам да анализирам повече, а оставям всекид а си реши - дали да купи и чака , цените да политнат и да влезе в розовия балон или да се приземи и погледне грозната действителност. Поздрави
  • 43 Инвеститор

    12 9 Отговор
    EXPERT , Определено ти не си експерт.1-во , защото си алкохолик,пишещ постове посред нощ и 2-ро защото си противоречиш и говориш неистини.Цитат: "Себестойността на материалите за изграждане на 1м2 жилищна площ, миналата седмица, излезе под 150 Евро. С труда стана около 210. Цената на м2 РЕАЛНА жилищна площ в гр. Варна е над 1000 Евро. Това прави над 500% от себестойността."Как изчисли процента на печалбата от 500%,след като в себестойност си пресметнал само стойността на материалите(те дори са по-високи) и труда,което е 210 евро/кв.м.?Къде ще сложим стойността на земята ,стойността на архитектурните проекти,плащането за разрешение за строеж,изграждането на трафопост,изграждането на инфраструктура(като асфалтиране подстъпите към гражите и асфалтиране на улицата ,ако не е асфалтирана),осъществяване на уличните връзки,ограда ит.н. и т.н.?Накрая ,за да сметнеш % печалба ,примерно за 1 млн. евро,за 2 години,трябва да извадиш 6% годишно по 2 години(строителство) е 12%,което лихвата на банката ,ако си държиш парите на влог и не работиш с тях,или ако си теглил кредит от банката .
    Неверни са нещата ,които си написал,моля да се извиниш,защото си направил ужасно голяма грешка.
  • 44 EXPERT

    12 9 Отговор
    Инвеститор - алкохол никога не съм консумирал и не го правя. Очаквам твоето извинение. Пиша посред нощ, понеже правя месечния обзор на медиите в страната и списвам доклада си. С превода се налага да стоя до късно или да не лягам. Затова и постът ми е съвсем кратък и непълне- просто преразказвам 20 страници синтезиран материал. Позволих си коментар, понеже това е най-посещавания сайт за търговия с НИ в България, а ме подразни подвеждащото и тенденциозно поведение на едни и същи елементи тук. В цената на м2 съм включил и ред други компоненти, като логистика и частично проектиране. Цялата фамилия на съпругата ми са архитекти и проектанти, като и тя самата успя да вземе правоспособност миналата година, така че знам пределно добре, какви са цените в момента,а именно- наполовина спрямо нивата от 2007-ма година (става дума за крайни плащания, след финализиране на проект). Всъщност, цената на основните материали, като желязо, цимент, пясък, на м2, е смехотворна на фона на крайната цена на имота. Аналогии с Гърция и страни от З Европа са несъстоятелни, понеже само цената на труда в Южната ни съседка е около 3 пъти по-висока, отколкото в БГ.
    По въпросите на кредитирането - днес бях на среща с кредитен инспектор в Булбанк. Преназначили са голяма част от тях на временни договори и са се превърнали в ловци на нередовни клиенти. Има направо трагични случаи на семейства, губещи единственото си наследствено жилище, понеже е използвано за обезпечение на покупка на НИ. Вноските им са увеличени, а постъпленията им намалели. Това е действителността.
    Така че очаквам твоето извинение към съфорумниците и мен, особено по отношение на алкохола.
  • 45 Инвеститор

    9 10 Отговор
    Много си обидчив,но нищо не пишеш за себестойността на м2,и дали 500% е печалбата за строителя.Виждам само общи приказки.Говориш за няккъв частен случай,в банка,като че ли това е масово.Нищо не пишеш за цената на земята,инфраструктура ,трафопост,ограда,колко струват проектите,щом като съпругата ти се занимава с това.
    Цитат"В цената на м2 съм включил и ред други компоненти, като логистика и частично проектиране". Каква е цената на тази логистика ,за която пишеш,пълни глупости.Не се излагай,младо момче си ,а това,че си от провинцията не те оправдава.Ето къде може да имаме допирна точка,за това,че работната ръка в Гърция е по-скъпа.Това трябва да се коригира и при нас,работниците да взимат много по-големи заплати,за да могат да си купят жилище.А не ,да се продава на цени под себестойност,защото ,видиш ли съпругата ти е архитект и не може да си оцени труда.Срам ,млад човек,а не може да си прави сметка,пък и акъл раздава.
  • 46 EXPERT

    14 7 Отговор
    Диалогът е невъзможен. За последната година, за първи път си позволих коментар и много бързо ми бе припомнено, защо живея и работя в чужбина. С провинцията сгреши - кореняк софиянец съм, от малко след Освобождението. Дал съм пример с Варна, защото бях за няколко дни в местната Строителна камара на серия от семинари. Въпреки това, както знаеш, там цените на имотите са чувствително по високи. А по въпроса за възрастта - нито се познаваме, нито някъде съм коментирал нечие ЕГН-е. Нападките на лична основа са признак на невъзможност за друг тип аргументация. Ако 34 години ти се струват малко, то май си за пенсия. Аз много по-добре познавам и двете страни на търговията, както и моите връстници са основните купувачи в нея. Не желая повече коментари по моята скромна особа, затова и ще помоля модераторите, ако има възможност да изтрият постовете ми.
    Благодаря!
  • 47 Инвеститор

    8 8 Отговор
    Няма ,нежелая.Казвай колко е себестойноста на 1м2 жилищна площ.Ти започна тази тема и ще си я довършиш.Няма да манипулираш хората,защото такива като теб объркват пазара.Веднага казвай себестойността,като включваш всички компоненти.И без хитрини.
  • 48 hightech

    5 9 Отговор
    EXPERT, наистина няма смисъл да се опитваш да говориш с Бай Ганьо Балкански. Аз съм на твоята възраст и също влизам в тези форуми, за да си припомням защо напуснах България.
  • 49 хи-хи-хи 2

    4 11 Отговор
    Ето сега, вече ме засрамихте. Хахаха!!! Почувствах неописуемо унижение, че все не успявам да съм на нивото на "интелектуалците" НАПУСНАЛИ България! Без коментар... Най-смешно става, когато някой се вземе на сериозно и започне да раздава акъл за нещо, от което не разбира. Юнаци, и на Марс да отидете, пак ще си носите ганьовския манталитет! От това напускане няма! Хахаха!!!
  • 50 Инвеститор

    8 9 Отговор
    Сега разбирам какво искате,hightech и EXPERT .Роботите в чужбина,разнасяте пици,миете чинии,лъскате обувки,събирате боклука.Нищо то срамна работа няма.Имате заплата от 700-800 евро на месец.И понеже искате по-бързо да съберете пари за апартаментче в България,"Риете" против цените,пък и себестойност коментирате.Е големи специалисти сте бре,миячи и разносвачи в чужбина, пазар на имоти ще коригират в България.Що не се гръмнете бе.
  • 51 Blade

    13 5 Отговор
    Мутри, инфлация, пирамиди, фалирали банки - с тези 4 стари номера ни взеха това, което имахме.
    Масово раздаване на кредити на калпак - с този последен засега номер ни взеха и това, което нямаме.
    Преди 20 години всички имаха пари и всички ревяха като вдовици, колко са бедни - това им беше станал безусловен рефлекс. Сега вече истината е, че не само нямат пари, ами имат кредити, тоест отрицателно салдо. Как си представяте това масово закъсало население хем да плаща кредит, хем да изкарва и спестява пари за още едно жилище??? Банките добре ни насадиха - давайки ужким евтини кредити, щом като зарибят достатъчно народ - вдигай лихвата, тоест пълната с риби мрежа. Като с битовата газ - много е евтино, давай да се включваме и после цените до небето. Има и други такива примери. В договорите за кредит ясно си пишеше, че банката има право да прави с лихвата каквото си иска, ама като няма кой да чете, пък камо ли да мисли.....
    Това че някой си бай Гошо от село Бояна още има бизнес с наркотици и изкарва пари, няма да спаси така наречения пазар за НИ. За всеки пазар е важна масовата бройка, а не единичния случай. Вярно е, че с вестници, телевизия и др. може да се манипулира мисленето на населението, ама като си го закъсал здраво, такива евтини заклинания и магии все по-трудно минават. Така че съветвам всички, които могат поне малко да мислят, да развиват това си умение, а не да слушат какво казал поредния медиен "разбирач" и "знаяч".
  • 52 Ха-ха-ха-хахххх

    9 10 Отговор
    Я отдавна не съм влизал тук и какво да видя - двамата педали (по никакъв друг начин не мога да квалифицирам така наречения инвеститор и вечното присъствие хи-хи, освен ако не е еди, пишещ с 2 различни ника, ама тогава не мога да му помогна, работя близо до 4ти километър, но не в него) пак са тук.
    От доста време не беше влизал тук някой културен и интелигентен човек(EXPERT) да прави някакъв коментар и моментално след като се появи почнаха да му опонират, но не със същото - логика, култура, интелект и познания, а с простотия, хамалски изказвания, обиди и захапване на две думи от целия пост и не пускането им като гладно куче кокал. Е скъпи педалчета инвеститори, брокери и мизерни спекуланти - кокала отече. Вече няма да има по 300-600% печалба за първите, по 20 бинки на месец за нищо работа и никаква услуга за вторите и само НАЗАД от покупко-продажбите на третите. Манипулатора вика няма да манипулираш хората - ако не беше трагично (защото аз все още живея тук и искам да продължа да го правя) щеше да е попикаващо от смях. Ама то е нормално, в скапана държава просперират скапаняците. Само едно искам да изкоментирам - човека говори за суми от 1 милион, пък смотаняка му вкарва лихвата на теглените пари - абе, примера е за човек с пари, а не въшльовци строители, които се нароиха в последните 10г куци и сакати с 5лв техни пари в джоба, ама на строители и инвеститори решили да се правят. Е сега ще пишете ИДИОТЩИНИТЕ си по форумите с надеждата ПАК И ОТНОВО С П Е К У Л А Т И В Н О ДА ВДИГНЕТЕ ЦЕНИТЕ, ама нямаааааааа да стане, кризата е много по-силна от всичките пост комунистически ИЗРОДИ, правещи бързи пари на гърба на овчия български народ.
    Ц Е Н И Т Е НА ИМОТИТЕ ЩЕ П А Д А Т ОЩЕ.
  • 53 Ха-ха-ха-хахххх

    9 1 Отговор
    Е,може и да не падат още ,но ще се задържат на тези нива.
  • 54 хи-хи-хи 2

    4 7 Отговор
    "...почнаха да му опонират, но не със същото - логика, култура, интелект и познания, а с простотия, хамалски изказвания, обиди..." - "...двамата педали...", "педалчета инвеститори", "въшльовци строители", "смотаняка", "ИДИОТЩИНИТЕ", "комунистически ИЗРОДИ". Хахаха!!! За незапознатите - това са думи и изрази на един и същ човек. Без коментар... Хахльо, кога ще спреш да се криеш зад чужди мнения и ще изкажеш нещо смислено от себе си?! Типично за един жалък прекупвач!!! Интелектът ни е даден по принцип, но малко от нас се научават да го използват, да. Накрая, да обогатя общата ти култура - лафовете за 4-ти километър ги използвахме в 7-8 клас. Бегай да си играеш в пясъчника! Хахаха!!!
  • 55 човек с имотчета

    3 9 Отговор
    Мили другари, инвеститори, хихи-та, експерти и всякакъв друг род продавачи, купувачи и РАЗБИРАЧИ.
    Аз понеже сам прост човек и какво разбирам от такива сложни неща като ПАЗАРЪТ на имоти си купувам разни неща после .... ги продавам. Не продавам евтино. За сметка на това не съм продавал нищо от две години насам. Та има един такъв въпрос към разбирачите да ме посъветват безплатно ако искат, а и така ще се изявим с конкретен пример пред всички останали статистици.
    Ето ти казуса има едно имотче в Манастирски ливади - Изток. Направих си му аз виза за блокче или бизнес сградичка. Според мен добре, че не почнах да го сторя преди кризата. Та сега искам да го продам. Възможно е да се извади 1800 РЗП свело за блок или 2000 РЗП светло за бизнес сградичка. Парцела е 720 м2. 83% подземно.
    Аз искам на парцала по 917 Е/m2. Или в случая на бизнес сградички се получава по 330Е/m2 за светлото. Всички знаем, че в тове ще влезе и цената на подземното. Та да кажем, че строителната цена е 250 Е/m2 ще се получи цена от 580 Е/m2 като подземното ще остане бонус за строителя да разпрадава гражи. В тази цена е включено строителство с добри материали и инвестиция за инфраструктурата.
    ВЪПРОСЪТ: Защо никой инвеститор дет строи неще да го купи? Ако го продава после квадрата светло на 750 E/m2 това си е печалба от 180 E/m2 без гражчетата. от там може да вземе още около 200 000 E.
    Питам аз ЗАЩО? На инвеститорите им се струва малка печалбата ли? А може би не вярват, че ще изкарат толкоз, въпреки ваще съвети за цените?
    Реална ли е тази висока цена дето ме съветвате да я държа?
    Предварително съм благодарен за съветите, които евентуално ще получа.
  • 56 ПАЗАР

    11 0 Отговор
    Ако,всичко е така ,както казваш, ще се опитам да ти помогна.Манастирски ливади - изток е обширна зона,ако имота няма лице на бул.България или друг главен булевард ,като бул.Т.Каблешков , или най-малко у лице на ул.Луи Айер,забрави за бизнес сградичката,няма кой да купи офиси ,ако мястото не е супер комуникативно.Т.е. остава вторият вариант,жилищна сграда с РЗП 1800 м2 - надземно.
    Както по-горе съм написал,продажби за Манастирски ливади 725 евро/м2.Себестойност на стройтелство за красива сграда 325 евро.Подземното ниво не се коментира,от там печалба не може да се изкара,така че го забравяме.Срок на строителство 2 години.След този разчет ,вече може да определим цената на парцела.Продажната цена е точно 150 евро/м2 от надземното РЗП на сградата,т.е. 270 000 евро.
  • 57 Ха-ха-ха-хаххх

    5 10 Отговор
    Ехоооо, нещастника от 53, пиши си със свой ник, не използвай никовете на другите хора.
    До хи-хи-хи, виждам, че много сериозно ме следиш и проучваш. ПРАВИЛНО. Обикновено тези, които са по-тъпи, се опитват да окраднат нещо от хората над тях (интелектуално имам предвид). Така че продължавай.
    Колкото до стила ми на говорене, той е от максимата - държиш ли се с идиота културно, ще ти се качи на главата и с простака просташки, с културния, културно.
    Имам достатъчно интелект, за да мога да оценя профана на среща си и да не се опитвам да се държа културно, още повече, че няма да ме разбере. Колкото до прекупвача, не смягам , че съм такъв, а пък жалкия си ти. Аз имам две коренно различни висши образования - икономическо (счетоводство) и ИТ. Последните 5год не съм получавал никъде заплата под 2000лв чисто, като съм сменил няколко фирми. Последната, в която работя е с над 10 000 човека персонал и тъй като ти си скапано и лакомо брокерче или собственик на панелка с хлебарки, ще те светна, че по такива холдинги такива заплати за обикновения персонал(като мен) няма. Такива, естествено и по-големи, са заплатите на директори и мениджери.Така че смятай, ако можеш поне за такова просто нещо да вкараш малко логика де, що ли ми дават на мен толкова?! Със съгурност щото съм жалък прекупвач..... :)))))))))))))
    Аре със здраве....
  • 58 Ха-ха-ха-хаххх

    6 11 Отговор
    А и пропуснах да добавя това за лафовете за 4ти километър - аз работя на 800метра от там, това не е лаф, ама на такъв като теб трябва всичко да се обясни подробно, което е нормално за човешките подобия от твоя тип, нароили се много в последните 20год преход.
    А ето и мнението ми - в кризата, която не е стигнала дъното въобще за нашата държава, цените е повече от ясно, че ще ПААААДААААТ. Не до нива от 150евро, но за панелките 400 евро ще са мечта по кварталите.
  • 59 antiGERB

    2 12 Отговор
    България ще си остане зловонна яма заради наглите и безпардонни "разбирачи" като този ИНВЕСТИТОР. Има типичното за българския и изобщо балканския бизнесмен поведение. Аз разбирам от всичко и знам всичко, който не е с мен е против мен. Пиши каквото искаш за мен инвеститорче, няма и не можеш да ме уязвиш. За сведение, живея и работя в България и знам какво става на НИ не само от приказки на приятели, познати и така нататък.
    А този хихи си е просто клиничен случай, поредната илюстрация за тоталния провал на така нареченото здравеопазване у нас.
  • 60 хи-хи-хи 2

    8 2 Отговор
    Хахаха!!! Хахльо, излез и си намери жена! "...едно имотче в Манастирски ливади - Изток..." Приятелю (55), объркал си мястото. Ман. ливади са най-голямото недоразумение в София! Този "район" е олицетворение на безхаберието и аматьорството! И за твоята обща култура - от 2 години почти никой инвеститор не купува терени, строи се с/у обезщетение (около 25% макс.). Този, който търси покупка, търси нещо тънко.
  • 61 Инвеститор

    12 3 Отговор
    Ха-ха-ха-хаххх,може да имаш и 4 висши образования,но всяка 2-ра твоя дума е лъжа.Погледни колко постове имаш по всички теми и по кое време си ги писал.Никой няма да плаща 2000 лева заплата на работник,който по цял ден виси в нет-а и пише мнения.Освен ,ако твой работодател е този който ти поръчва постовете.Ако е така ,поне разбираме защо толкова много и толкова настървено постваш.Но ,ако не е така,това означава само 1-но ,ти не си на 800 метра от 4-ти километър,много,много по близо си ,само си мечтаеш да си на 800 метра.
  • 62 ИНВЕСТИТОР

    12 2 Отговор
    antiGERB,заядливко ,ти пък от къде се взе?Не съм ти поствал,никой не иска да те уязви.Моля те вземи си хапчетата.
  • 63 Ицо

    5 2 Отговор
    Аз съм от провинцията-от Плевен.
    Не знам за София ,но тук имотите сериозно са паднали- приблизително 35% спрямо 2007г. и въпреки това няма почти никакви продажби.
    Останали сме 4 реботещи агенции и май сме много.
    Абе трагедия или както казва един стар и мъдър човек никой не знае кога ще спре свободното падане на България.
  • 64 7

    3 6 Отговор
    А какво ще кажете за цените на имотите в Германия.
    Така като гледам, май са наполовина на нашите.
    А на фона на доходите им, просто са без пари.
    Ноо, във Велика България не може да има толкова ниски цени, защото себестойността била мнооого висока.
  • 65 хи-хи-хи 2

    4 2 Отговор
    Хахаха!!! Ето този вече счупи тъпомера! За селско общежитие в градче с 18 000 жители и на границата с Чехия, какви цени очакваш?! Хахаха!!! Ти погледна ли скиците на тези "апартаменти" бе, "Архитекте"?! Тип "просторен коридор"! И с кое населено място в БГ правиш сравнение?! Щом те влече, бЕгай да пазаруваш! Хахаха!!!
  • 66 dimo

    3 2 Отговор
    Много се горещите в този форум иот двете страни. Давам малко инфо за ориентиране - строя жилище край Варна. Всичко като сметна - земята, проекта, ток и вода, които прекарвах/за водата ми одраха кожата/, строители, надзор и т. н. сато тегля чертата ми излезе около 420 евро на кв.м за 180 кв. м. сграда.
    така, че ако сложим 30 процента печалба не би трябвало да продават на цена над 550 евро за кв. м.
    Всичко друго е спекула! И не забравяйте, че ако построят нещо по-голямо , а не като мен еднофамилна къща цената трябва да е даже по ниска!
  • 67 човек с имотчета

    0 6 Отговор
    Аз съм недоразумението от 55 та позициял Та мерси за анализа само на един от хората дето разбиратл Другите се оказаха май, че не са така знаещи. Та човека коментирал на 56 та позиция потвърждава повече мнението, че българският предприемач ламти за около 100% надценка, като омело нарича това застраховане на риска. 150 Е/m2 + 300 E/m2 = 450 E/m2 това ще е максималната крайна строителна цена. Въпреки, че споредмен 300 E/m2 е леко завишеничко сега. Та от 450 до 725 имаме едни 275 Е надценка и това споредмен е тжък строителен вариант. Колко процента са това сега кажете?
    Некавсе пак допусне, че в европа има и положителни сигнали за излизане от кризата и ръстове над очакваното за първото полугодие(съобщиха ги тея дни) та след 2 години ще сме поизлезли от кризичката май?
    Тогава колко процента ще лапат стоителите?

    На човека от позиция 60 хи-хи-хи 2 ще кажа, че мястото ми е на Стубел и не съм го наследил от прадядо си, а съм си изкарал парите да си го купя и го купих за градска къща. Но заради спекуланти и разбирачи убиха района и през 2007г вдигнаха застроителните норми. Таман бех си направил и проект при архитекта за къща и дойдоха едни мити инвеститори да строят и от север и от юг в карето. Е неща да се чуствам като Стюърд литъл между два блока и аз се заех да озаконя "голяма" сграда.
    На човека от позиция 56 ще издам тайната, че това не е просто имот дето може да се постигнат тея параметри, а са предвижини визата и разни други озаконяваници с приятелите от енергото и ВиК. Така, че 150 Е мога само на снимка да го покажа на инвеститорите :)
  • 68 ПАЗАР

    5 0 Отговор
    Много е хубаво,че парцелът е с лице на ул."Стубел",но има ли изградена инфраструктура?Ток,вода - може би.Но канализация-едва ли.1800 м2 - РЗП,това са 25 апартамента.Къде ще отива мръсната вода?Септична яма,пречиствателна станция?И друго , трафопост трябва да се изгради ,минимум 100 000 лева,ето ти още 27 евро/м2 върху РЗП-то.И накрая, след като пресметнеш печалбата на инвеститора,не забравяй ,че става въпрос за 2-ве години работа.Така,че целят % от печалбата трябва да го разделиш на 2 за да получиме годишната печалба.Повярвайте не е чак толково много ,колкото си мислите.А ако очаквате някой да ви плати 330 евро/м2 от РЗП-то + 325 евро/м2 строителство = 655 евро/м2 .Продажба 725 евро/м2 (след акт 16).Т.е. печалба 70 евро/м2 или около 11 % за 2-те години.Тотал 5,5 % годишна печалба,е няма кой да работи за такава печалба,по-добре да си държи парите в банката ,дават същия процент и без работа.А Вие щом сте убеден ,че е толкова печеливш Вашия проект в Манастирдки ливади,тогава си го построете сам и вземете всичките милиони печалба.Халал да са Ви ! :)
  • 69 човек с имотчета

    1 1 Отговор
    Ами лека полека натам съм тръгнал. Ще стана и аз пишман строител, вместо да си остана прост спекулант на пазара на имоти. Ама се чудя защо трябва да убием хубавия квартал с блокове вместо селища от къщи? Проблема с канализацията се решава в случая с пречиствателна станция. Трафопост си имаме, но при мащабите и плановете на другите инвеститори в карето ще ни накарат да си направим всеки за себе си май. Аз за сега имам договор за 2 партиди по 15kW което съм съгласен, че е смешно :) на фона на 25 апартамента. Честно казано аз се радвам за кризата и се надявам горещо да спре безумните блокове и презастрояването. Чисто идеалистично се надявам там да остане квартал за къщи, въпреки инвестираните ми пари за градоустройство, планове за води и ток. За сега не съм похарчил парички за архитектурен проект за блок и изчаквам :) Бъдещето ще покаже на къде ще тръгна, но мерси за съветите - помогнаха ми да се ориентирам в ситуацията, а и показаха на другите в тоя форум кои "разбирачи" са спекуланти и кои наистина имат визия по въпроса.
    Също така искам да кажа, че имам визия как и на кого да продам този имот в конкретната икономическа ситуация за парите които искам, но това си е моя идея и нямам намерение да я споделям - очевидно няма да е на строителни предприемачи ;).
    Пожелавам попътен вятър на всички, а тея дето дрънкат празни глупости, по-добре да си мълчат :))))
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.