Last news in Fakti

22 Юли, 2010 00:00 1 784 4

София си връща градинката до Руската църква на съмнителна цена

  • терен-
  • софия-
  • руска църква-
  • община

Столична община се кани да направи прощален подарък на собствениците на Халите - израелската фирма "Абротеа интернешънъл". На последното си заседание преди лятната ваканция общинският съвет ще одобри размяната на дела на столицата в Халите срещу връщане на собствеността си върху градинката до Руската църква, която в момента е собственост на фирмата.

В Халите София притежава 25%, които са оценени от KPMG за малко над 6 млн. лв. Градинката е оценена на близо 5.6 млн. лв. от друг оценител - "Джоунс Ланг Ласал е Елта Консулт" АД. Това означава, че имотът на "Абротеа" струва близо 4300 лв. на кв.м. При размяната общината трябва да получи около 450 хил. лв. от разликата в двата имота.

Оценките скараха общинските съветници. "4300 лв. на кв.м е страшно много за този терен", коментира пред "Сега" общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. Според Георги Кадиев (БСП) цената на градинката е реална, но не е ясно как е оценен делът на общината в Халите. "Ако 25% от акциите са оценени на пазарна цена от 5.6 млн. лв., това означава, че Халите струват около 23 млн. лв. В същото време собствениците претендират, че са направили подобрение на Халите за около 30 млн. лв. Не е логично след тези подобрения имотът да струва 23 млн. лв.", коментира пред "Сега" Кадиев. Той каза, че е предложил общината да поръча оценка на сградата на Халите и тогава да прецени дали сделката е изгодна, но предложението му е отхвърлено. "Ще се окаже, че заменяме кон срещу кокошка", коментира Кадиев. Той бе категоричен, че делът на общината струва повече. "Израелците са инициатори на тази сделка. Не вярвам да нямат изгода от нея", каза левият съветник.

Общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев, който е сред вносителите на доклада, обясни, че оценката на общинския дял в Халите е на база на пазарната оценка на акциите, където са включени всички активи и пасиви на дружеството. "Това означава, че цената е определена, като се има предвид сградата и имота", коментира Стойнев. "Освен това София притежава едва 25% и не може реално да участва в управлението на дружеството. Дори ако тръгнем да го продаваме, сме задължени да го предложим на "Абротеа", каза Стойнев и допълни, че "Халите са загубени още през 1997-98 г.". Според него София получава около 200-300 хил. лв. годишен дивидент от дела си в Халите, а "някои години дори не е получавала нищо".

 

СТАРИ ИСТОРИИ 

Сагата със зеления терен до църквата тече от години. През 1994 г. той е реституиран и върнат на наследниците на рода Балабанови, а те го продават на "Абротеа" за 1.5 млн. долара. През 1999 г. тогавашният главен архитект на София Стоян Янев дава разрешение за застрояване на градинката, но после го отменя. Израелците обжалват в съда отмяната на разрешението за строеж и печелят делото. Тяхната идея е до Руската църква да построят търговски център. Междувременно общината прие общия устройствен план на града, в който теренът е зелена площ, което означава, че в него не може да се строи. За да стане забраната факт обаче трябва да се измени и подробният устройствен план, което в момента "Абротеа" обжалва в съда. Заради факта, че няма влязъл в сила подробен план пък общината не може да отчужди злощастната градинка, както е задължена по закон.

Бившият кмет Стефан Софиянски пък бе подсъдим, защото е сключил сделката за апортиране на сградата и имота на Халите като дял на общината в дружеството през 1998 г. по тяхната балансова, а не по пазарната им стойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $$$

    13 2 Отговор
    Всичко е мошениклък.
  • 2 $$$$$$$$$$$$$$$$

    12 3 Отговор
    МНОГО ЯСНО!
  • 3 Велин

    6 2 Отговор
    Продажни гадини!!!
    На продажен политик - да му изземат всичкото имущество и да го тикнат в панделата на принудителен труд 30 години, та дано да допринесе малко за държавата след като я е крал колкото може.
  • 4 yoi

    1 1 Отговор
    Да беше само това:
    - метро за милиарди, но даже едно булевардче като Евлоги Георгиев не разшириха;
    - АЕЦ при положение, че никой не облекчава процедурите за построяване на алтернативни източници (да не забравяме, че живеем в богата на планини и вода държава)
    - Фандъкова направила градинка във формата на герб - само цветята стрували 20 000 и трябвало да се подменят 2 пъти годишно ...

    големите проекти са за печелене на политическа популярност, а не за решаване на проблеми и в случая с градинката и Халите ... пак ще изкарат двойни дивиденти: хем популярност, хем пари