Last news in Fakti

3 Август, 2010 00:00 3 882 18

Най-скъпата страна за строители

  • строителство-
  • класация-
  • швейцария

Швейцарските градове Цюрих и Женева бяха признати за най-скъпите градове за строители и инвеститори в строителството на жилища и търговски обекти за последната година, според проучване на консултантската компания Harris. Да строиш в Швейцария струва два пъти по-скъпо спрямо повечето страни в Европа и това е свързано с възстановяването на сектора в страната, заради което поскъпват и работната ръка, и строителните материали. Швейцария се оказа по-скъпа от миналогодишния лидер в класацията Дания.

За изходна точка са взети цените на строителството във Великобритания, спрямо които тези в Швейцария са 60% по-високи. Като цяло Западна Европа показва завидно постоянство в поддържане на ценовите нива като в Германия, Франция, Белгия и Италия цените са около 97-107% спрямо британските.

В ЦИЕ до голяма степен инвестициите идваха отвън, поради което сривът на пазарите накара много строители да премислят стратегиите си и в някои случаи да се оттеглят, оставяйки на банките и финансовите институции недовършени обекти, за които няма търсене. В резултат цените паднаха.

Най-евтино не само в Европейския съюз, но и в цяла Европа, излиза строителството в България с цена 41-69% спрямо британското.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 той

    11 3 Отговор
    "...Най-евтино не само в Европейския съюз, но и в цяла Европа, излиза строителството в България с цена 41-69% спрямо британското..."
    това е така защото изискванията към инвеститорите в родината ни, са изключително занижени - и по отношение на поддържането на чистота във и около обектите, сигурността на работещите на обектите и не на последно място заплащането на работниците. До голяма степен затова качеството на готовите "изделия" масово се различават тук и в чужбина. В крайна сметка каквото си пожелаеш - това получаваш - купувачите в БГ искат ниска цена на квадрат... няма проблем, само че не питайте за качеството...
  • 2 7

    20 4 Отговор
    Швейцария наред с Лихтенщайн и Дания са държавите с най-висок стандарт на живот в Европа. Не мога да разбера защо изобщо се отваря тема и трябва да се прави някакво сравнение, след като разликата е от Земята до Луната. Що не писахте какви заплати взимат швейцарците?
  • 3 Мартин

    10 4 Отговор
    БВП на глава от населението в Швейцария - 43000 долара, в България - 12000.
    Среден доход на домакинство в Швейцария - 89000 долара, в България - 6000.
  • 4 ?

    1 0 Отговор
    В Швейцария няма големи големи градски агломерации - макар че големинатав това отношение е нещо относително. Сигурно Швейцария е и страната, където индивидуалното стоителство е най-голям процент спрямо блоковото - като тип жилище. Какъв е процентът , който заема самата сграда спрямо целия терен/зелена площ - също е интересно да има данни. И сигурно за това състояние на нещата има специални разпоредби, заложени в нормативната база и изисквания. Т.е много кв. м. терен за за единца куб. м. застрояване. и кой знае какви други изисквания (не само технически) - които дали у нас ги има - въобще няма никакво ограмотяване по тези въпроси. Опаковаме си части от сградите/фасадите (или други интервенции) - както дойде, в каквито си искаме решения - без да има елементарно наличие на внимание към предвидената хармония на ансамбъла от решения, които е заложил проектантът или архитектът. Има ли закони/наредби и т.н за тези неща където популярно се напомня и създават подобни познания? Оглушахме от кредити, банки и т.н - пък за тази по-лесна и полезна материя - нищо. сега се появават някакви банери за колани в МПС. Защо няма никакви банери или други форми на системтизарано за потребителя привеждане на подобна информация в досъпен, бърз и лесен (и достоверен) за научаване начин? Нали с това всички ще живеят в по-качествена среда, независимо от данните за БВП, заплати. Заплатите , специално в този случай, за предоставяне на подобна информация - нямат значение... Може да се окажат следствие на подобна грамотност ... ? Много слаба информационна/ограмотяваша/подпомагаща/повишаваща качеството политика/информация.
  • 5 Мартин

    1 1 Отговор
    Написах го, именно защото не значи нищо - точно както нищо не значи сравнението в статията.

    Коментиран от #11

  • 6 Иванов

    11 1 Отговор
    Заменям апартамент четиристаен за двустаен в Швейцария. Моят е в столицата искам и другия да е такъв.
    Сега искам тези със сравненията да съдействат за заменката - не искам доплащане!
  • 7 ПАЗАР

    5 1 Отговор
    Никой ли не може да разбере ,че пазарът на имоти в момента се движи от българи ,работещи в чужбина.Тези хора имат КЕШ и купуват.
    А за себестойността се знае много отдавна,че в БГ е най-ниска,затова и нашите цени са най-ниски в Европа.
  • 8 До 2

    3 4 Отговор
    Братле,
    Разсъждаваш като измекяр.
    Заплатите идват от цените, а не обратното.
    Не само на тези, които произвеждат стоките, а и на държавните служители. Те пък са от данъците, които също са в цените.
    В Швейцария и Л. заплатите са високи защото и хилтитата са им по скъпи от нашите.

    Коментиран от #16

  • 9 Мартин

    2 3 Отговор
    Грешиш. Цените много повече зависят от покупателната способност, отколкото обратното.
  • 10 До 9

    5 4 Отговор
    Като греша, защо един Macbook е по евтин в Щатите и в Европа отколкото в БГ?
    Говорим за съизмерими неща. Не за вмирисана панелка в Надежда, без прозорци на стълбището и с цигани на първия етаж, които си хвърлят боклука през прозореца.
    И бензина е по евтин в Щатите, не защото покупателната им способност е по ниска, а данъците.
    Мартине, ниските цени не са в полза на реалната икономика, защото не формират доходи у тези, които произвеждат и формират временни преференции на непроизводителния сектор.Разбираш защо са временни, нали?

    Коментиран от #15

  • 11 Наблюдател

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мартин":

    Ne e verno tova

    Коментиран от #14

  • 12 MEDKO

    2 2 Отговор
    DO 10 Izviniavai brat4e ama da te popitam bil li si v shtatite ta talkuvash taka greshno neshtata danacite sa im bili po niski ha ha shte se smeia cial den
  • 13 До 12

    2 0 Отговор
    Имам пред вид косвените данъци върху бензина.
    Косвените данъци са акцизите и ДДС например.
    А преките са друг въпрос - твърде сложен.
    Две трети,приблизително, от цената на нашия бензин са данъци.На практика българите плащат за пътища по големи данъци от германците.Но защо да ти развалям доброто настроение.
    Не разбрах какво ми е грешно, но аз не тълкувам.
    Това са само прости факти.
    Искаш ли и още един факт: В Бавария ДДС на бирата е 7 процента. Наздраве!
  • 14 Мартин

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Това са официални данни. Дали е вярно, не мога да кажа.
  • 15 Мартин

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "До 9":

    Всичко е временно. И нашите родители си мислеха, че всичко е временно и чакаха хубавото, ама цъ. Годините се нижат, а аз пет пари не давам как ще живеят българите след един век. Тук нещата стават бавно и трудно.
  • 16 7

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "До 2":

    И според теб, какво точно производство има в България, та да му се вдигнат цените и от там да се вдигнат и заплатите?
  • 17 Чичо Юли

    3 1 Отговор
    Строителен ининер съм и ще ви кажа ,че жилищното строителство в Англия въобще не е по добро от нашето ново строителство,не ,че нашето е много добро,нооо подрдръжката им е перфектна и там е голямата разлика!
  • 18 До 16

    1 0 Отговор
    Има разбира се.
    От какво ти е дошла заплатата или пенсията..или помощите.Има производство на стоки и услуги.
    Пак ми прочети коментара. Нашите бормашини като станат по скъпи от Хилти, тогава и заплатите ни ще са по високи от техните.Съответно и пенсиите и помощите.
    Но българина мисли, че доходите идват от някъде си (от държавата).И затова иска да става чиновник или полицай, а някой друг да произвежда.Даже нещо не му се вярва, че са останали такива будали.