Last news in Fakti

2 Април, 2015 16:20 3 139 1

Облекчения в строителния процес

  • зут-
  • закон-
  • промени
Облекчения в строителния процес - 1
Снимка: М. Богданова ©

По-строг контрол за строителството в свлачищни райони е една от предвидените промени за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ). С тях „се забранява строителството в свлачищни райони с наложена строителна забрана до изпълнение на условията на заповедта за участъците, за които е наложена и нейната отмяна по предложение на съответните органи на местно самоуправление. Предложено е и допълнение, с което се забранява строителството в свлачищни райони, в които не е изградена канализация”, пише в съобщение до медиите министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Друг ключов момент в промените е, че с тях се облекчават административните процедури и се намалява административната тежест. Повишава се ролята и отговорността на неправителствения сектор, представена от проектантските браншови организации на архитектите и инженерите в процесите на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.

Дава се и по-голяма свобода на действие на ДНСК и на общинската администрация с цел облекчаване на контролните функции и по-ясно разграничаване на правомощията на ДНСК и общините.

Конкретните промени са публикувани на сайта на МРРБ в раздел „Нормативни актове” и подраздел „Проекти на нормативни актове”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да им го

    0 0 Отговор
    Ей кога ,ще ги изчистим тези безполезни бюрократи?Само им плащаме заплати да пърдят и спят по бюрата си!