7 Септември, 2010 11:21 8 597 6

"Билла" продължава да купува парцели на атрактивни локации

  • инвестиции-
  • парцел-
  • билла-
  • хипермаркет-
  • софия-
  • чолаков

През 2009 г. „Билла България” откри 25 магазина. За тази година техният брой е 20, а очакванията за 2011-а са да бъдат изградени между 15 и 20 магазина в София и страната. Интересът на веригата хипермаркети е насочен към малки парцели с големина между 800 и 1200 кв.м. Сред основните изисквания е парцелът да се намира в гъстонаселен район.

В началото на октомври ще отвори и магазинът разположен в бившето кино „Изток”. Амбицията е да бъде открит не само първият етаж, на който ще се намира магазинът, но и втория. На горното ниво дори се обмисля вариант да има киносалон. „Целта ни е да възстановим сградата. Тя ще бъде максимално запазена като визия”, каза Венцислав Чолаков – финансов директор „Билла България”.

По отношение на бъдещите инвестиции Емил Стефанов – изпълнителен директор „Билла България” и „Билла Румъния” каза „Следи тенденциите на пазара. Има спадове, но не чак такива големи. Имаме интерес към всяка добра локация било то за покупка или под наем или парцел за построяване на обект”.

Венцислав Чолаков – финансов директор „Билла България”:
Реализираме по-малки обекти

- Господин Чолаков, какви са плановете Ви за 2011 година?
Продължаваме с нашата експанзия. Ясно е, че тя не може да продължи безкрайно. Тя ще продължи докато има пазарна ниша. За следващата година планираме да отворим 15-20 магазина в цялата стана. Фокус имаме и върху София, който е един от основните пазари.

- В кои по-малки градове планирате да изградите магазини?
До края на година ще открием хипермаркет в Петрич, който е сравнително малък град. В нашия списък са градове като Русе и Видин. Важно е да отбележим, че големите градове са сравнително непокрити. Може би една от причините е, че по време на икономическия бум (знаем до какви нива достигнаха цените на имотите), беше доста непосилно да се правят сериозни инвестиции там. Мисля, че сега нещата малко се нормализираха. Има потенциал в тази посока.

- Какви като големина и местоположение обекти изграждане?
В момента реализираме по-малки обекти. Основната причина е, че искаме да бъдем по-близо до клиента. Най-удачна се оказва инвестицията в парцели с големина между 800 и 1200 кв.м.

В големите градове и в момента има задръствания и в бъдеще също може би ще има проблем с трафика и един голям обект, който е няколко хиляди квадрата, не винаги е лесно достъпен от всички клиенти. Когато има възможност за голям обект, ние ще го реализираме. Всичко е въпрос на оценки, клиентопоток, трафик, достъпност.

- Тъй като ще разширявате мрежата си от магазини, възнамерявате ли да изградите втори логистичен център в Източна България?
Логистичният център, който сме построили в Елин Пелин, е предвиден така че поне в следващите пет години да отговори на нашите изисквания. При всички случаи в бъдеще, особено при по-интензивно развитие на пазара, ще реализираме втора логистична база.

Текст и снимки:
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 HIT

    4 4 Отговор
    biLLa shte gi eba v guza
  • 2 Godo

    3 5 Отговор
    Billa, Fantastico, Kaufland, Penny market, Plus, Metro, HIT, Promarket ?! Без да изброяваме пазари, базари, големи магазини, борси на едро и т.н. Явно София е най-богатият град в ЕС, с най-богатото население. Щом искат - да инвестират ! Само че маститите ни икономисти ще трябва да си изядат учебниците с кориците, защото гореописаното абсолютно противоречи на пазарната логика за най-бедната страна в ЕС !
  • 3 Predator

    5 0 Отговор
    Според мен инвестират хитро - заемат места с потенциал, за да не може да влезе конкуент. Мисля, чe в момента имат добра надценка, но знаят, че с развитието на конкуренцията печалбата ще пада, но при голями брой обекти ще продължат да печелят добре.
  • 4 кера

    5 0 Отговор
    Къде ни е производството?Къде ни е износа Къде ни е развитието , икономиката и работните места.Само депа за консумация на храни с измислен хранителен състав от разни Е-та.Яжте .яжте и мълчете....Кое им е наред дори и рибата е кървясъла и вмирисана и как изобщо я предлагат в такъв вид .или пък е замразен Панагасиус от делтата на р.Маконг пресякла половин Китай и цял Виетнам ,"леко жълта река".Ако искате да се убедите погледнете точно в камерите на този род магазини.
  • 5 petrunka

    0 0 Отговор
    Г-н Чолаков, бях чула, че вашият магазин се интересува от помещения до 50 кв.м. в кварталите. Има такава възможност в кв.Овча купел 2, търг.център 2.до ул. Централна. Ако ви интересува, може да погледнете тел. за връзка на самия търг.център. Вашето присъствие там ще бъде от голяма полза за хората, живеещи наоколо, защото не всеки има кола или пък е в състояние да обикаля огромните магазини. На слука!
  • 6 evaniks

    0 0 Отговор
    Кога ще има подобен магазин около гр.Пирдоп и гр.Златица/Софийска обл./ В района има богати предприятия и хората биха предпочели голямото разнообразие в тези обекти,отколкото малките магазинчета с ограничено предлагане.