Last news in Fakti

12 Октомври, 2010 15:19 5 131 38

Банките финансират над 80% от стойността на имота

  • кредити-
  • септември-
  • тенденции-
  • вноска

Спадът в цените на имотите и по-високият процент на самоучастие доведе до плащането на по-малки месечни вноски. „Това означава по-нисък риск, както за хората, които по-лесно могат да отделят сумата, така и за банката”, коментира ситуацията Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на "КредитЦентър."

Пазарът се стабилизира и доказателство за това е поведението на участниците в него. Продавачите правят по-трудно отстъпки, а купувачите се стремят към по-бързо финализиране на сделките и огледите вече не продължават с месеци.

През септември 96% от изтеглените ипотечни заеми са били в евро, а средният им месечен размер е 30 260 EUR. В София той е 38 280 EUR, а във Варна – 32 620 EUR.

За пръв път от две години насам се наблюдава увеличаване на кредитополучателите на възраст под 25 години, които купуват атрактивни имоти с над 80% банково финансиране. Най-много кредити продължават да се отпускат на лица между 26 и 35 години. „Нараства процентът на домакинствата, пристъпили към получаване на голям кредит – над 70 000 евро. Този показател се свързва от една страна с възможността да се плащат по-големи месечни такси, а от друга – със съживяването на по-луксозния сегмент на пазара на имоти”, коментират от „КредитЦентър”.

Над 1/3 от новите кредитополучатели считат, че ще могат да погасят заема си за срок между 16 и 20 години. Близо 30% считат, че ще могат да се издържат на банката за 10-15 години. Висок остава делът на тези, които са готови да изплащат жилище над 25 години – 17%.

През септември се наблюдава и увеличаване на процента на финансиране от страна на банките. Вече има сделки, които получават външно финансиране в размер на 70-80% от стойността на имота. Малко над 4% са получили 80-90% финансиране.

Текст и снимки:
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финансов антиспекулант

    44 14 Отговор
    И 180% да финансират бамките балъците свършиха, това масово залъгване на хората никога няма да се повтори. Главите им Узряха и никой не иска да се зароби в 21 век.

    Коментиран от #8

  • 2 blacksea

    41 9 Отговор
    Защо заблуждават хората- "...наблюдава увеличаване на кредитополучателите на възраст под 25 години, които купуват атрактивни имоти с над 80% банково финансиране".Пълни глупости!По други медии се тръби ,че българските младежи живеели с родителите си до около 32 годишна възраст,което е по-вероятно отколкото,човек на 21-22г. да си купи апартамент ,и то към настоящия момент.Не знам каква заплата трябва да получава човек и то при такъв професионален стаж(като имаме предвид ,че на тази възраст си студент)за да си позволи да тегли кредит за имот.
  • 3 dina

    25 9 Отговор
    Interesno kolko mnogo samoubiici ima, ako statiqtaq razbira se ne e poredniq opit za manipulaciq
  • 4 Гери

    22 28 Отговор
    До номер 2 - Не всички студенти са хрантутници на мама и тате, доста мои колеги, включително и аз, работехме и учехме, изкарвахме повече от родителите си - в София заплатите са по-добри. Има специалности като информатика например, които стартират от 2000 лева заплата. Аз на 23 имах собствена кола, можех и апартамент да си взема на изплащане, ако нямах планове за кариера, които не включваха уседнал живот, така че... :)

    Коментиран от #12

  • 5 bubblehead

    15 30 Отговор
    Туй другари, точно туй се надува балон! Със 30% самоучастие, със 15 годишни ипотеки с лихви по 9% и изисквано отношение на заеми/доходи под 50%... Блазе им на вярващите в българския имотен балон! В статията са пропуснали да споменът само че средната цена в София е 840евро/м2... 200 евро/м2, някои? Ха-ха-ха!
  • 6 balkancho

    22 6 Отговор
    Kapan za naiwnici. Bankata wi finansira s nad 80% no posle 4asni sadebni izpylniteli wi razprodawat i belioto, za6oto bankata ne e blagotworitelno drujestwo.Za sajalenie, towa e deystwitelnostta. Dokato bankite ednostranno wdigat lihwata 6te ima mnogo salzi i muka na tozi swiat , boje.
  • 7 bai hoi

    16 54 Отговор
    Да го духатееееее.... некадърници неуспели да се уредят с ново жилище понеже са нещастници и нямат доходи.Айде марш в миризливата панелка.
  • 8 Балъкът си ти -

    14 35 Отговор

    До коментар #1 от "Финансов антиспекулант":

    пишман спекуланте !
    докато чакаше евтиното , палачинката се обърна и ще ..........дано се досещаш какво те чака
    --------------

    Българинът знае ДВЕ НЕЩА :
    1-в БГ нищо не поевтинява
    2-Докато умните умуват - разумните си свършиха работата.;)

    Коментиран от #9

  • 9 Shrink

    26 7 Отговор

    До коментар #8 от "Балъкът си ти -":

    Шизофреникът пак се появи.
  • 10 Ха-ха-хахххх

    42 12 Отговор
    Пак се почна с поръчковите статии и поръчковите драскачи тук. Нито един обаче не спомена как и защо цените ще започнат да се вдигат. А пък балонната глава, появяваща се в абсолютно всяка статтия тук пак спекулира и пише нормалните си тъпотии. Никой не говори за по 200 евро/м2, ноооооо пък цени над 500 са все още АБСОЛЮТНО СПЕКУЛАТИВНИ, ОСОБЕНО ЗА ПАНЕЛКИ И СТАРИ ИЗКОРУБЕНИ ЖИЛИЩА. На такива цени или малко над тях ще могат да продават само новото строителство и то ЗАВЪРШЕНО и поне с някаква инфраструктура около него, а не с трапове и окопи около цъфналото в нищото блокче. Така че тъпаците и балъците нека продължават да плащат за тавива статийки, чувала е изтръскан от всякъде и няма как да ви пусне още брашънце и да се юрнат пак да се надпреварват да купуват днес на 1000, щото виждате ли, утре вече ще е на 1400. ХА-ХА-ХА.
    Вярно, че надеждата крепи човека, дори и за идиота важи явно, но тук по правилното е НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ.
    Поне още няколко години минимум.

    Коментиран от #11

  • 11 факт

    9 39 Отговор

    До коментар #10 от "Ха-ха-хахххх":

    По-добре иди на 4-ти километър ,за да се излекуваш.600 евро/м2 ,ново строителство ще може да си купиш ,но във Враца,а не в София.Защо ти е нужно да се опитваш да заблуждаваш хората,всеки може да се ориентира и да предцени ,кое е изгодно и кое не.Говори само за себе си.
  • 12 blacksea

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гери":

    Да Гери,но България не е София!И не говорим за периода преди две,три години,а за сега!Едно е да си купиш кола за не повече от 10-тина хиляди лева,друго е да изплащаш жилище 25 години.Аз също работих по време на студентските си години.
  • 13 Ха-ха-хахххх

    26 10 Отговор
    Преди точно 3 год си купих ново строителство, на зелено обаче, за 500 (петстотин) ЕВРО/М2. Сега кризата е много по-голяма от тогава, да не кажа, че тогава НЯМАШЕ, а беше времето малко преди бума. Но такива МАЛОУМНИЦИ като тебе могат само да ръсят простотии, без НИТО ЕДИН РЕАЛЕН ФАКТ ИЛИ КАКЪВТО И ДА Е ДОВОД. Което е нормално за прости, озлобени от нищетата и мизерията хорица.
    И последно, точно във Враца който си мисли, че може да продаде каквото и да е за 1200лв/м2, е отявлен лунатик. И не се притеснявай за хората, тези които не са в твоето състояние, могат и сами да се ориентират в обстановката, а на такива като теб НИКОЙ не може да им помогне.

    Коментиран от #14

  • 14 факт

    11 25 Отговор

    До коментар #13 от "Ха-ха-хахххх":

    Не си истински,честно.Точно преди три години е било октомври 2007 година.Точно през този период цените бяха най-високи.За 500 евро/м2 може да си си купил ,но на село.За втори път те хващаме в лъжи.4-ти километър те зове.Престани да заблуждаваш хората,въпреки че никой не ти се хваща вече.И престани сам да си кликаш + ,мноо е тъпо.
  • 15 sisi

    9 19 Отговор
    Само искам да ви попитам дали изобщо разбирате за какво говорите и се занимавате с теми който просто не разбирате.Банките дават кредити на хора с много висок доход и цените нито ще се вдигат нито ще падат а доколкото за софия и варна в софия има много място и има строктелство и цените са малко по ниски от колкото във Варна тук на център на Варна цената е падала с 200 евро квадеара ако е била на 1000 сега е на 800 ако е била на 1600 сега е на 1400 за идялен център евтиниса тез жилища който се продават спешно защото може да им ги вземат банката ама хич ви няма а доколкото до студентите си купуват тез на който родителите им помагат им дават и те теглят по 20 или 30 000 евро и ако имат заплата 1000 лв ДСК са дава такаче не ръсете простотий

    Коментиран от #16

  • 16 Уууууууууууууу

    19 4 Отговор

    До коментар #15 от "sisi":

    Цици,научи се да пишеш правилно,че целият ти пост е пълен с правописни грешки.След това може и да размахваш пръст,но сега -не.
  • 17 IVo

    26 7 Отговор
    аз едно не мога да разбера, постоянно се твърди че това било дъното и вече центие няма да падат, напротив чакало се да се вдигат. От 2 години на сам това го слушам , ако е така то доста са закопали в дъното ми се струва. А що се отнася до жилищата .... картинката е много сложна. Представете си следната картинака пенсионер на 67-69 години, с пенсия 170 лв живее в 120 квадрата, постоянно се оплаква че не може да се справя със сметки и т.н. А тогава какво прави в големия град , продава големия апартамент на пазарна цена, взима си къща на село за 1/5 от цената на апартамента и с останалите пари си гарантира "луксозен живот" на село сред природата и няма да мисли за парно , за карта за транспорт и т.н. Но .... повечето пенсионери не мислят трезво.
    Така ще се отпуши и пазара на имоти, а и клиентите ще имат по-голям избор , и цените ще паднат поради голямото предлагане. Но мисленето на българина е такова

    Коментиран от #18

  • 18 пенсия

    8 26 Отговор

    До коментар #17 от "IVo":

    Аз съм на 70 години,но и дори да бях на 67-69 години,пак нямаше да отида на село.Ти като искаш отивай на село,акъл не давай.

    Коментиран от #25

  • 19 Ха-ха-ха-хахххх

    25 12 Отговор
    Абе МАЛОУМНИКО, кои ВИЕ ме хващате за втори път в лъжа?!?!?!?! Ти ли си този, с шизоидните паранои, пишещ от 5 различни ника и повтарящ като бавноразвиващ се 4ти км, та 4ти км. Ако си избягал от там и това е единственото място, което си виждал от СТОЛИЦАТА, то както писах по-горе - никой не може ВЕЧЕ да ти помогне. И явно това със селото ви е втората болна тема, на вас, дошлите в София от централна гара, та много зацикляте на нея. Иначе за теб разбрахме всички тук, че си от врачанските села.
    И последно, да светна всичките ти УРУДСКИ никове, кризата, поне в БГ. започна масово да се усеща чак зимата на 2008г и до лятото на СЪЩАТА ТАЗИ ГОД бяха ПИКОВИТЕ цени както на жилища, така и на автомобили и на всички останали ЛУКСОЗНИ стоки, а и не само на тях.
    Аре Фащай магарето и дим да те няма, че може да се наложи още една лоботомия да ти се прави :))))))
  • 20 Ха-ха-ха-хахххх

    26 9 Отговор
    А ето една реална цена на 610 евро/м2, която все още е висока, защото е долната граница на новото строителство, но скоро ще бъде горната, поне за различните от така наречените тузарски квартали.
    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b127571890498197&f1=details
    А сега може льольото за започне да се лигави по клавиатурата и да плиска своя бълвоч неистов.
  • 21 хи-хи-хи 2

    11 28 Отговор
    Хахаха!!! Драги ми смехурко, я се обади на телефона в обявата и разбери кое се продава за 610 и кое за 800 евро/кв.м.! И, моите уважения, но Сухата река е далеч от предпочитанията на хората. Кажи сега на нас, балъците, твоите жилища на каква цена би ги продал??? Нека прочетем едно откровено мнение на "висшист"
  • 22 Ха-ха-ха-хахххх

    17 10 Отговор
    Ха-ха-ха, драги ми постваш само чужди мнения, без НИТО ЕДНО СВОЕ. Важното е, че цените падат, падат и продължават. Я пък ти ми кажи преди зимата на 2008г в който и да е квартал на София каквито и да са почти построени жилища, ново строителство, дали имаше не на 600, а на 800 евро?!? Аз ще ти спестя ОГРОМНИТЕ усилия и ще отговоря вместо теб - НЕ, НЯМАШЕ. А аз моето второ жилище в момента ще го продам ВЕДНАГА на 50000 евро - двустаен, 82 м2, ново строителство, в същия квартал. НООООО, при изкл ниската според теб и другите, част платени, част олигофрени, част изгладнели драскачи тук, такива цени няма и ще се вдигат. Не само, че няма да се вдигат, ами ще падат още и затова го спрях от продажба и под наем - поне докато отмине кризата, и после се съвземе държавата, а това ще е още 4-5г поне.
  • 23 Патиланко

    12 4 Отговор
    Не разбирам защо хора, които не са продавали жилища и не са кандидатствали за ипотечен кредит пишат във форума! Нали той е за споделяне и обмяна на опит, а не за доказване на ........ неразбиране (меко казано).
    Точно 6 месеца обикалям банките за кредит, като отговарям перфектно на всички условия. 6 месеца плащах такси за разглеждане на документи, на вещи лица на всяка една от седемте банки, в които кандидатствах, 10 000 лв. съм дал само за кандидатстване, с познати брокери действах и на края ми разрешиха - но на 13 % лихва! Е изчислете колко ще ми струва да си купя жилище! Това е пълна лъжа, че банките дават кредити. Това имам да споделя.
  • 24 gloub

    11 21 Отговор
    ха-ха-ха-хахххх като ти го сложа отзад ще станеш ох-ох-ох-оххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх
  • 25 IVo

    9 6 Отговор

    До коментар #18 от "пенсия":

    ама на колкото и да си явно не мислиш трезво, ще кажеш че си роден на жълтите павета със сребърна лъжица в устата. Човек трябва да се нагажда и постоянноо да се променя. Но явно не сме дорасли ( или по-скоро ти ) за такова мислене. Т.е. като нямаш работа в града и освен жилището нищо друго не те задържа не пречи да си изкараш старините на спокойно на село , на чист въздух и на спокойствие
    но щом искаш по цял ден да мисерстваш в апартамента си и да плащаш само на толкофикация, чез , софийска вода..... и т.н. твой проблем.
    Но основната ми идея на горния коментар беше че продаваш жилището в големия град (примерно София) за цена 50000Е , купуваш къша с двор за 20000Е и с останалите 30000Е си уреждаш старините до края
    Но който ме разбрал разбрл

    Коментиран от #27

  • 26 bubblehead

    4 12 Отговор
    Другари, 200евро/м2 иде ли? Кога!
  • 27 BG-USA

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "IVo":

    Ivo, ама на ceло нямa доkтoри .... и т.н.
    Но основната идея e OK
  • 28 obe

    7 3 Отговор
    Do N4 Geri,
    Хубаво е човек да е със самочувствие, но хайде по-реалистично..Някои по-горе правилно ти беше написал че едно нещо е да си купиш кола а съвсем друго нещо жилище, още повече в голям и централен град! И вярваш ли си като си коментирал/а че не водиш заседнал живот, трябва много да пътуваш и това е причината, че не искаш да си закупиш жилище?!! Един апартамент се заключва и не иска хляб и вода, знаем че там някъде е нашият дом дори работата да ни налага да пътуваме и да се местим!
  • 29 Geri

    5 9 Отговор
    Реалистично е, мистър Obe, имам си жилище в Лондон, изплащам си го и сега гледам да сменим това на родителите ми,понеже моментът е подходящ за ново стрителство, а те са в старо. Не че е твоя работа да коментираш каква съм и кой какво искал, по-скоро ме провокира вечния негативизъм и мрънкане, залял България - това ви трови, не друго.
  • 30 obe

    7 2 Отговор
    Do 29:
    Първо не съм Мистър а Мисис..Още едно доказателство колко бързо си вадиш изводи и сам/а си вярваш....Аааа и коментара ти относно за нас стоястите в България и тук не си прав/а аз си стоя и пиша от Canada. Прочетох ти поста по-горе и ми направи впечатление как ти се иска да се изтъкнеш - можело да си купиш жилище стига да искаш ама понеже пътуваш - не ти трябвало! Сега написа нещо коренно различно, т.е че купуваш в момента в UK...В UK да не би да е по онзи начин - наем за 200 години и след 200-тата години вече си си изплатил кутийката и придобил собственост? Те в Canada често се шегуват и когато искат да кажат за нещо, че е малко казват:"Малко като английско жилище!" Не го приемай лично, но бъди по-умерен/а в начина по които говориш и изразяваш. Още повече ако наистина живееш в англосаксонско общество до никъде няма да стигнеш ако така бързо реагираш и показваш чувства и предположения! Бъди здрав/а-няма да ти отговарям повече каквото и да решиш да пишеш!
  • 31 Edin do Geri

    10 1 Отговор
    Geri, imam pred4ustvieto 4e skoro 6te zapo4ne6 da izdi6a6 s izpla6taneto na gili6teto ti v London ili nai-malkot 6te vleze6 v teritoria 'negative equity'.Po4akai i 6te vidi6 kakvo se zadava tam.Taka 4e ne se fukai mnogo
  • 32 bubblehead

    3 9 Отговор
    Един до Гери е прав. В Лондон истинско "оправяне" няма да има, поне в рамките на живота на днешните икономически активни поколения...
  • 33 Иларион Макареополски

    4 2 Отговор
    Добър вечер. Тази статия е пълна простотия и заблуда. Следя пазара внимателно от доста време. Във гр. Варна, например, обявено жилище за 42 000 евро обзаведено до дупка лукс, строителя ми се моли да го купя за 30 000 евро, но когато изкарах парите пред него в брой. Другия пример, в най- скъпия квартал Чайка жилище от 55 кв.м. може да се купи за 31 000 евро с мазето. Когато извадих парите жената се разплака. Сега мисля да ли да го взема. Според мен цените на жилищата ще продължат да падат още дълго време. Аз имам парите и когато удари часът ще купя нещо. Дерзайте ....
  • 34 :)

    2 11 Отговор
    Няма накъде повече да падат. Към днешна дата много от готовите жилища се продават под себестойноста си. Така или иначе строителя остава да дължи на банките, защо още да сваля цените. Еврото изгуби много от стойноста си спрямо другите валути. Цените на транспортните разходи и др. такива се вдигнаха. Защо ОЩЕ да падат цените???
  • 35 Balkancho

    5 1 Отговор
    Ще падат, защото има свръх предлагане и повсеместна беднотия и задлъжнялост / до изнемогване/,както и поради увеличаването на данъчната тежест.И не без значение е липсата на търсене, поради голямата миграция на млади хора.Пазара е в колапс.Предполагам даже , не след дълго време ,тези който в момента притежават или наследяват ,едно или повече жилища, ще гледат да продадът излишното.
  • 36 :-)

    0 3 Отговор
    От твоя коментар излиза, че краят на строителството в България е настъпил. Къде що е останало да се превръща в старчески домове, а строителни техникуми, университет да се затварят, майсторите да емигрират групово. Определено невероятна примамлива перспектива. Сериозен аргументи за падането на цените, няма спор.
  • 37 Bluepower

    2 2 Отговор
    Доколкото знам , в София чакат купувачи 40 000 жилища ... за да се купят трябва хората да имат пари -- а те НЯМАТ ... за кредит трябва да имаш сериозна работа и доходи - а такива НЯМА ... това са 40 000 НОВИ кандидат софиянци ...
    А ценатаа на едно жилище варира м/у 300 и 420 Евро ( толкова излиза на строителя в зависимост от материалите ( по дарик някакъв предприемач го каза ) , така че всяко ЕВРО нагоре е ПЕ!АЛБА !!!

    Ще се стигне дотам че ще ги продават на 300 - 400 ЕВРО ... това е моето мнение ...
  • 38 arnold brown

    0 0 Отговор
    Здравейте
    Първи законен кредит винаги са били голям проблем за клиенти
    е финансови нужди. Въпросът за кредита и сигурност
    нещо, което клиентите са все по-загрижени за търсенето на
    заем от законен заемодателя. Лихвеният процент за моя заем е 3% и ако
    интересувате от финансова помощ,
    Свържете се с нас на [email protected]
    Консолидиране на дълг
    * Втори ипотечни
    Бизнес кредити
    * Лица кредити
    * Международни заеми
    * Фирма заеми
    Попълнете заем формуляр и да го върне при мене.
    Кредитополучатели "информация под формата
    Пълно име:
    Държава-членка и:
    Град:
    Националност:
    Кредит финансите:
    Пол:
    Месечен наем:
    Телефон за връзка:
    Пощенски код:
    Срок на кредита:

    След като във връзка с формата на искане за кредит, аз ще ви изпратя
    условията на заема и условията за предоставянето на заеми.

    Най-добри пожелания,
    Г-н Арнолд Браун
    C.E.O