Last news in Fakti

6 Декември, 2010 00:29 2 534 4

Два пъти повече оферти за продажба на бизнеси зад граница

  • проекти-
  • продажба-
  • туризъм-
  • ваканционни

За година и половина офертите зад граница за продажба на апетитни бизнес активи у нас са се удвоили. Това показва справка на онлайн страницата на в. „Файненшъл таймс“ в категорията Businesses for sale. През май 2009 г. се продаваха едва 73 бизнеса и компании с адрес в България, през февруари същата година едва 60. Днес техният брой е 147.
Сайтът прелива от предложения за недвижими имоти, парцели земя или обекти, свързани с туризма. Има и такива, които вече две години чакат своя купувач. Такъв е случаят с 4-звезден луксозен хотел на първа линия в курорта Слънчев бряг на цена от 35.2 млн. долара. В информацията за комплекса е посочено, че разполага с 1198 легла, от които 70% са с изглед към морето, две конферентни зали и два външни басейна. Непродаден си стои и винпромът в Североизточна България с начална цена от над 5 млн. долара. Комплексът съществува от 1964 г., като по това време 90% от продукцията му е била за износ в Русия.

Сред най-любопитните нови предложения е земя от 25 320 кв.м до софийското летище за 8.03 млн. долара (6.07млн. евро). Продавачът е описал парцела като подходящ за индустриална зона или логистичен парк, с лесен достъп до основните магистрали, на 200 метра от бъдещата спирка на метрото. За 6.1 млн. долара може да се купи и проект за търговска сграда със земята под нея върху 3472 кв. м на бул. „Цар Борис III“.
Огромни парцели в почти всички краища на столицата също са обявени за продан. Най-евтиният е с цена от 238 хил. долара за 275 кв.м на улица „Димитър Петков“. В кв. „Красна поляна“ се търси купувач за 2500 кв. м с цена 331 хил. долара, в „Младост 2“ се продава парцел за 397 хил. долара, а в „Овча купел“ 2000 кв. м са на стойност 595 хил. долара.

Има и оферта за продажба на агенция за недвижими имоти, която струва под 500 хил. долара. Конкретна сума не е уточнена. В описанието е посочено, че easyBG е на пазара от 1992 г. и е успяла да си изгради много добра репутация сред клиентите и партньорите. Основният офис на компанията е в София, а като причина продавачът е посочил „преместване към друг бизнес“.

И въпреки че около 80% от бизнесите в секция България на Businesses for sale са свързани с туризма и сектора на недвижимите имоти, има и някои по-нетрадиционни предложения.

Например верига от салони за красота Angel Face се продава за 275 хил. долара. Има и няколко оферти за продажба на соларни паркове, лозя, ферми, фотоволтаични централи, консервни фабрики и др. На страниците на изданието може да се види и предложение за продажбата на фабрика за храна за животни и развъдник, които се намират между Хасково и Кърджали. Конкретна сума не е уточнена, но собственикът иска между 500 хил. и 1 млн. долара. Друг предприемач от Шумен е решил да се раздели с химическия си бизнес във Варна срещу 1.5 млн. долара. Като причина той е посочил „пенсиониране“.

Най-евтини обаче се оказват онлайн базираните компании. Например онлайн магазин за маркови дрехи и обувки се продава само за 29 хил. долара с мотива, че продавачът работи по нови проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kalina mICHEVA

    0 2 Отговор
    az imam
  • 2 БГ

    6 0 Отговор
    Всичко живо продава...
    Всичко се продава...

    Никой не купува!!!
  • 3 Гюро Миайлов

    5 2 Отговор
    Продавам си бизнеса - купувайте че това е шанса на живота ви.

    А, имам и една къща с двор и един апартамент, но банката им лепна възбрана и вече на 3 продани не се продават, но ако си вдигнат възбраните и тях ще продам.

    А споменах ли за 2-та джипа... мдааа и те имат възбрани, но мога тайно да ви ги продам - никой няма да разбере.

    Нашите на село имат къщичка, но с голям двор - банките не го знаят, ако има мераклии може и това да продам.

    Пишете ако има навитаци - сега е момента да направите сделката на живота си!

    Не ги слушайте че след една година всичко ще е на 50%. Те ви заблуждават!
    Слушайте ме мен, аз съм врял и кипял!
  • 4 adicommers

    0 0 Отговор
    какво имаш.